To jest widok strony w wersji do druku
-
Ja prdl. Jak już pisano tutaj czasem wtrysku gazu steruje ecu silnika. Ma dwie mapy analogicznie jak np. Giulietta ma tryby jazdy dnaŻeby móc pozmieniać czasy wtrysku w tej sytuacji to trochę trzeba by mieć pojęcie o grzebaniu w takim sterowniku a nie że w jakimś alfaobd ktoś sobie przsunie suwaczek. Innymi słowy trzeba mieć umiejętności jakie mają chptunerzy. A takich umiejętności nie mają panowie w aso a tym bardziej opcje w oprogramowaniu jakie mają do dsypozycji. Jechać na hamownię i pokazać cymbałom że nie osiąga parametrów i niech oni się martwią
-
To było przed zmiana filtrów. Coś mówili o czyszczeniu jakiegoś trzpienia w parowniku. spalanie po tym trochę spadło. Po tej akcji poczułem różnice na minus ale zawaliłem to na filtry. Po wymianie filtrów nie poprawiło się.
Zastanawia mnie co to za trzpień niby wykręcali i czyścili...
-
Pewnie chodzi o trzpień elektrozaworu w reduktorze lpg. Reasumując jest to zawór odcinający dopływ lpg. Drugi elektrozawór jest przy butli lpg. Trzpień "lubi" zachodzić zanieczyszczeniami z lpg, często się nie domyka i nie odcina lpg lub po prostu się nie otwiera.
-
Skoro mi go wyczyścił i mam teraz taki przebój to albo po zamontowaniu trzpienia nie otwiera się do końca albo zmniejszył mi ciśnienie na parowniku. Dobrze wnioskuje?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Skoro mi go wyczyścił i mam teraz taki przebój to albo po zamontowaniu trzpienia nie otwiera się do końca albo zmniejszył mi ciśnienie na parowniku. Dobrze wnioskuje?
Wychodzi na to że tak, jeśli nie ingerowali w ustawienia sterownika lpg. A Mes-em przy fabrycznym lpg nie wiem czy czasem nie ma możliwości sprawdzenia ciśnienia lpg w fazie lotnej.
-
Tylko jakie powinno być wzorcowe?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Tylko jakie powinno być wzorcowe?
W standardowym sterowniku lpg w odpowiedniej zakładce jest podana wartość ciśnienia roboczego, czyli ciśnienia lpg w fazie lotnej w chwili przeprowadzania wstępnego ustawienia wolnych obrotów tzw. autokalibracji [ dla niektórych monterów lpg regulacja kończy się na tym etapie:wink:]. Z reguły jest to wg. Stag-a wartość w zakresie 1,0-1,2Bar [nadciśnienia względem otoczenia], przeważnie ustawia się do 1,5Bar w zależności jak się w strzelimy z doborem średnicy dysz w wtryskiwaczach lpg. Jak jest możliwość w Mes-ie podglądu ciśnienia lpg w fazie lotnej to sprawdź jakie jest spadek ciśnienia przy przyspieszaniu. Z reguły powinno być 0,2-0,3Bar, u mnie na moim reduktorze BRC spadek max. przy tzw. "bucie" jest ~0,12Bar [z 1,4Bar na wolnych obrotach do 1,28Bar]. Posprawdzaj też podciśnienia w instalacji, może czegoś nie podłączyli.
-
Dzięki za wskazówki. Podepnę się mesem i zobaczę co będę w stanie.
-
W fabrycznym tipo lpg ciśnienie na listwie gazu 1.3, jest to w MES sam sprawdzałem.
-
Cytat:
Napisał
juri
W fabrycznym tipo lpg ciśnienie na listwie gazu 1.3, jest to w MES sam sprawdzałem.
to dobrze mi się wydawało, czyli jakieś możliwości diagnostyczne są póki nie ma SGW;-)
-
Tylko że jeżdżąc na zbyt małym ciśnieniu z reduktora gdy wyjdzie to poza zakres dla którego przeiwdziane są korekty mieszanka może być zubożona i się cośusmaży.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Tylko że jeżdżąc na zbyt małym ciśnieniu z reduktora gdy wyjdzie to poza zakres dla którego przeiwdziane są korekty mieszanka może być zubożona i się cośusmaży.
Nie wiem jak jest w przypadku 1.4tjet z fabrycznym lpg, ale w przypadku 1.4tjet z dołożonym lpg sterownik jest podatny na niewielkie zmiany korekt STFT i LTFT. Zmiana ww. korekt nawet o +/-5% u mnie powodowała losowo że po odpaleniu zimnego silnika na PB po min 8h postoju obroty przez parę sekund falowały mi z poziomu ~1400obr/min na 1200obr/min. Byłem na regulacji, w sumie przejechaliśmy z 50km z różnymi obciążeniami pod Vmax i problem znikł. Po takiej regulacji dobrze jest dolać z min 5l PB. W starym 1.2 16V na rozjazdach rzędu +/-15% korekt na lpg nie powodowało żadnych negatywnych skutków z praca silnika na PB, za 180kkm przejechanych na lpg nigdy nie zobaczyłem Check-a z powodu instalacji lpg.
-
Cytat:
Napisał
marx30
W fabrycznej instalacji nie pojeździsz sobie na gazie jeżeli ciśnienie z reduktora będzie nieprawidłowe ... czujnik na listwie gazu wywali błąd zbyt niskiego ciśnienia lub zbyt wysokiego i auto przejdzie na zasilanie benzyną.
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
W fabrycznej instalacji nie pojeździsz sobie na gazie jeżeli ciśnienie z reduktora będzie nieprawidłowe ... czujnik na listwie gazu wywali błąd zbyt niskiego ciśnienia lub zbyt wysokiego i auto przejdzie na zasilanie benzyną.
Zależy jaka jest tolerancja ustawiona, ciśnienie nie na reduktorze nie jest sztywne.
-
Taka sytuacja dzisiaj.
Jadę sobie kurturarnie trasą S3 od Szczecina, od pół godziny nie ruszam ani gazu, ani hamulca, zapięte 125 na liczniku. Droga pusta, bo to wczrsny poranek.
Na blacie nieruchoma wskazówka troszkę ponad 3k obrotów pokazuje.
Nagle bez zadnego ostrzeżenia, kaszlnięcia, przydławienia, bez jakiegokolwiek sygnału ostrzegawczego na ułamek sekundy zapala się "czek" po czym przepina na benzynę (zielony dystrybutor po oczach wali z licznika)
Żeby ponownie przejść na gaz muszę odpalić na nowo bolid, a że to pusta eSka to robię to w locie. Reszta trasy tj. jakieś 500km bez problemu.
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Robili ci już aktualizacje zegarów? Nie wiem co to ma wspólnego ale jak w lipcu czy czerwcu zgłaszałem takie czeki to mi zaktualizowali zegary... pewnie zrobi się chłodniej i znowu powrócą...
-
Sprawdzić błędy Mes-em bo póki co to jest wróżenie z fusów.
-
Napisałem to jako ciekawostkę, nie mam MESa, jak się powtórzy, to zgłoszę.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Robili ci już aktualizacje zegarów? Nie wiem co to ma wspólnego ale jak w lipcu czy czerwcu zgłaszałem takie czeki to mi zaktualizowali zegary... pewnie zrobi się chłodniej i znowu powrócą...
Nie, a przynajmniej nic mi nie wiadomo o tym by robili.
-
3 Dni temu mialem bardzo podobna sytuacje(Tjet z fabrycznym LPG) .Jazda autostrada w Czechach przez godzine monotonie 110-120. Nagle bez zadnych objawow wylecial Check i przerzucilo na benzyne. Auto jechalo normalnie na PB przez nastepne 20 km a potem wrocilo samo na LPG. Check engine znikl sam po tym jak wyruszylismy Pragi.W domu podpiolem sie starym ODBII i daromywm Troque na adroida zaczytalem kod bledu z histori :P0087.