To jest widok strony w wersji do druku
-
Świece zamówione,klucz dynamometryczny nabyłem wcześniej z racji posiadania dwóch kompletów kół na alufelgach,ale gdzie nabyć nasadkę na świece ? W standartowej nasadce z kompletu kluczy nasadowych jaki posiadam świeca się nie mieści.W poprzednich autach dokręcałem świece na "wyczucie":smile: kluczem z łamaną przedłużką.
-
Cytat:
Napisał
jaroslawrak
ale gdzie nabyć nasadkę na świece ?
Gdzie się robi zakupy kluczy? Myślałem, że w sklepie, czy to internetowym, czy stacjonarnym :roll: google nasadkę na świece znajdzie, nawet dużo nasadek, nawet nasadki z wbudowanym dynamometrem ustawionym na np. 20Nm... Co więcej w nasadce jest guma, żeby świeca w nasadce się trzymała, dzięki czemu bezproblemowo wykręca i wkręca się świece - bez gumy nie robota.
Teraz szydera. W jaki sposób zaopatrzyłeś się w zestaw kluczy nasadowych :?::tongue
Byś szybciej znalazł w googlach, niż czekał na złośliwą odpowiedź w moim stylu, na tak postawione pytanie.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Byś szybciej znalazł w googlach, niż czekał na złośliwą odpowiedź w moim stylu, na tak postawione pytanie.
No raczej nie prawda, odpowiedziałeś błyskawicznie :-D
-
Dokładnie...trochę pomógł,ale ponarzekać też musiał:smile: A dla zainteresowanych takie nakładki do świec posiadają w sprzedaży np.sklepy internetowe z olejami,filtrami...nasadka Yato 16 mm kosztowała mnie 5zł i przyszła dziś w paczce z filtrami.
-
Wymieniał ktoś ostatnio świece w 1.4tjet? Po 30kkm wymieniłem świece na org. NGK, dokręciłem kluczem dynanometrycznym z momentem 18Nm i dzisiaj jak zmieniałem po kolejnych 30kkm przy 60kkm przebiegu wszystkie świece były poluzowane także ręka je wykręciłem bez użycia ramienia. Te 18Nm przy dokręcaniu pokrywało się z wartościami kątowymi podanymi na świecach. Nowe świece Bosch-a dokręciłem zgodnie z ich instrukcją tj. 23Nm/90st. Zobaczymy po kolejnych 30kkm czy znów będą poluzowane.
-
Pytanie do kolegi steyr. Czy świece po tych 30 000 są bardzo wypalone. Ja świece dokręcam z siłą 25-28 Nm W tipku jeszcze nie wymieniałem
-
Cytat:
Napisał
steyr
Te 18Nm przy dokręcaniu pokrywało się z wartościami kątowymi podanymi na świecach
a jakie tam były podane wartości kątowe-180 stopni?
-
Cytat:
Napisał
czech22
Pytanie do kolegi steyr. Czy świece po tych 30 000 są bardzo wypalone. Ja świece dokręcam z siłą 25-28 Nm W tipku jeszcze nie wymieniałem
Tragedii nie ma, później dodam zdjęcia dla porównania jak nie zapomnę. Zmieniam co 30kkm ze względu na lpg, zresztą producent podaje taki interwał wymiany.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
manio20
Nie pamiętam, musiałbym znaleźć opakowania z tamtych świec.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
manio20
Na świecach NGK jest taka instrukcja:
Załącznik 38574
-
Cytat:
Napisał
steyr
Nowe świece Bosch-a dokręciłem zgodnie z ich instrukcją tj. 23Nm/90st. Zobaczymy po kolejnych 30kkm czy znów będą poluzowane.
ciekawa sprawa bo NGK zaleca zakręcać o kąt 180 stopni, a Bosch o 90, może Bosch ma cieńszą podkładkę?
-
Cytat:
Napisał
manio20
ciekawa sprawa bo NGK zaleca zakręcać o kąt 180 stopni, a Bosch o 90, może Bosch ma cieńszą podkładkę?
Wychodzi na to że tak, albo z twardszego materiału.
-
Mogą się różnić kształtem (zgniatalnością ) podkładek .
-
Tak żle i tak nie dobrze. Kiedyś dokręcało sie na czuja i wszystko banglało. teraz pipy, klucze dynamometryczne nie zawsze te nowości techniki zdają egzamin. Osobiście używam klucza dynamom... ale po nim sprawdzam jeszcze po swojemu siłę dokręcenia.:roll:
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Tak żle i tak nie dobrze. Kiedyś dokręcało sie na czuja i wszystko banglało. teraz pipy, klucze dynamometryczne nie zawsze te nowości techniki zdają egzamin. Osobiście używam klucza dynamom... ale po nim sprawdzam jeszcze po swojemu siłę dokręcenia.:roll:
Nie ma to jak dynanometr w rękach;-)
-
Dobijam do 3 lat przebieg ~ 26 tyś. km i przydałoby się świece wymienić. Brać tańsze bosche czy droższe NGK.
https://allegro.pl/oferta/swieca-zap...571-8979519084
https://allegro.pl/oferta/ngk-swieca...4-t-9389124705.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Z tego co widzę, to tańsze o 10gr są NGK, które swoją drogą brać, nawet gdyby były droższe.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Drogo te świeczki Bosch-a, ja kupiłem u znajomego po 32zł/szt. W tej cenie to bym brał NGK.
-
Źle mi się wkleiło :wink:
Bosch
https://allegro.pl/oferta/swieca-zap...8kw-9229137290
Macie jakieś sprawdzone źródło zakupu świec?
Świeczki mam zamiar wymienić w ASO przy okazji przeglądu. Chciałem brać u nich, ale 78 zł za świece to już przesada.
-
1 załącznik(i)
Dziwne te ceny, ale ja za swoje Bosch-ki płaciłem po 17 zł, a po upuście wyszło 15 zł za szt (nie mogę coś wstawić zdjęcia świeczek)Załącznik 38806
O może teraz się udało...
-
A to nie inne świece masz w wolnossaku?