To jest widok strony w wersji do druku
-
Widzę że nie tylko mnie to dziwi. Ja mam wersję SAS i "normalne" 14,4 pojawia się u mnie raczej sporadycznie. ASO twierdzi że to ynteligentność alternatora, ale .. ja rozumiem, że ładuje kiedy potrzebuje, tylko dlaczego różnym napięciem? Przecież to jest bez sensu. U mnie najczęstsze wartości na odpalonym silniku to 13.1 albo w okolicy 15.
A po odpaleniu bezpośrednio w ogóle bardzo rzadko ładuje - najczęściej dopiero chwilę po ruszeniu.
Tutaj przykładzik:
http://www.aziz.pl/tipo/tipo_ladowanie.JPG
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Taki akumulator jest nadal uznawany za niedoładowany. Dlatego wcześniej pisałem o degradacji i Recond. U mnie trzyma 12,4V w spoczynku, co odpowiada poziomowi naładowania w okolicy 75-80%, dlatego S&S działa bez protestów, granica działania to 75%, niektóre auta mają 70%. Przy tak traktowanym akumulatorze zasiarczenie przychodzi szybciej. W pewnym momencie przestaje działać S&S, testery mówią, że akumulator sprawny - naładuj, a akumulatora nie idzie naładować ponad 75% pojemności. Dlatego raz na pół roku warto podłączyć akumulator pod porządny prostownik z odpowiednikiem funkcji Recond.
Staram się raz w tygodniu podładować akumulator albo "biedronkowym" lub starym polskim transformatorowym prostownikiem. Jak na razie pomimo niskiego napięcia spoczynkowego nie mam problemów z akumulatorem.
-
Też czasami podładowuję swoje aku, bez wyciągania z "budy" i nie mam problemów z nim. Nie mierzyłem jego parametrów, ale chodzi od nowego bez zarzutu...
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Też czasami podładowuję swoje aku, bez wyciągania z "budy" i nie mam problemów z nim. Nie mierzyłem jego parametrów, ale chodzi od nowego bez zarzutu...
A jakie masz objawy że czasami doładowujesz ,mój tipek dobija do 2 lat i nigdy nie doładowałem ,parkuje w garażu i staram się pamiętać aby nie odpalać na światłach mijania tylko na dziennych ,mniejszy pobór prądu ale może niepotrzebnie psuję włącznik tylko bo i tak starczało by prądu
-
Cytat:
Napisał
tipomirek
A jakie masz objawy że czasami doładowujesz
Objawów jakichkolwiek złego działania -brak. Doładowuję profilaktycznie, tak dla zasady. Baterii to nie zaszkodzi....
-
Sprawdziłem dziś na zimnym aucie . Wynik 12,4 V . Auto ponad 2,5 roku. Jeszcze nie podładowywałem akumulatora ale teraz przed zimą już chyba czas najwyższy ;)
-
Te dodatkowe przewody zwiastują ten ynteligentny altek? https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8cff15be8c.jpg
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
Raczej powinny być na plusie...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Raczej powinny być na plusie...
Krówka na poprzedniej stronie pisał o przewodach do klemy "-"
-
A widzisz, za szybko chyba czytałem...
-
Ale masz kibel pod maską haha :) ;) a tak na powaznie to ja miałem już gościa pod maską w sumie zaraz na początku, zostawił kawałek chleba ;) i troche śladów bo chyba ukrywał się przed deszczem. Na szczescie nie narozrabiał
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Ale masz kibel pod maską haha :) ;) a tak na powaznie to ja miałem już gościa pod maską w sumie zaraz na początku, zostawił kawałek chleba ;) i troche śladów bo chyba ukrywał się przed deszczem. Na szczescie nie narozrabiał
No ja miałem kość obgryzioną obok aku, a we Fiescie żony przegryzione kable od lambdy
-
1 załącznik(i)
Tak wygląda intelygencja w Tipo, chodzi o ten cienki przewód podłączony do klemy -.
-
I wszystko jasne, u mnie nie ma takich zabawek [emoji16]
-
Jak ciekawostkę dodam, że po wypięciu wtyczki od sterowania intelygentnym ładowaniem, wyświetla się błąd jakiejś kontroli (nie pamiętam już która to była) i pojawia się stałe napięcie ładowanie akumulatora w granicy ponad 14V, i można by było normalnie z tym jeździć. Jednak po czasie wolne obroty podwyższają się do poziomu jaki występuje po uruchomieniu zimnego silnika i to już zniechęca do takich eksperymentów.
-
A tak z ciekawości spytam, jakiego typu mamy akumulatory w TIPO z S&S? Zwykłe, żelowe czy AGM?
Pytam bo mam prostownik gdzie mogę wybrać typ aku i zgłupiałem.
Niby pisze Heavy Duty, ale nic innego nie znalazłem
-
Bardziej chyba to będzie EFB a nie AGM według tego nazewnictwa.
-
1 załącznik(i)
Czyli z tego wychodzi że powinienem na mojej ładowarce ustawić go na ,,WET"?
Załącznik 37261
-
Wet, to w tej ładowarce zwykły aku...
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Wet, to w tej ładowarce zwykły aku...
A jaki jest w Tipo i innych? Zwykła kwasówka, opisana jako Heavy Duty, niby wzmocnione płyty, żeby z nich nie leciało, tak jak w zwykłych. Czyli należy ładować jak standardowy.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
nightingale79
Bardziej chyba to będzie EFB a nie AGM według tego nazewnictwa.
Można wymienić na EFB.