To jest widok strony w wersji do druku
-
miałem identyczne odgłosy w moim poprzednim samochodzie - fabia 3. nagrywałem, dokumentowałem, zgłaszałem. w końcu po pół roku przegadywania się aso wymieniło mi całą kolumnę kierowniczą, stuki pochodziły z silnika wspomagania.
mocno się zdziwię, jeśli u Ciebie to coś innego - dokładnie w taki sam sposób wywoływałem te stuki.
-
Mihauu tylko u mnie występują dwa odgłosy. Jeden jest nagrany na filmie z yt przy kręceniu kierownicą w lewo, drugi dźwięk powstaje podczas zmiany biegów z 1 i 2 przy naciskaniu sprzęgła ale ostatnio też jest słyszalny podczas przejazdu po nierównościach.
Koledzy z forum sugerowali w przypadku 2 dźwięku łączniki stabilizatora ale ASO sprawdzali 2 razy i stacja diagnostyczna raz zatem i ASO i stacja nie zauważyli uszkodzenia łączników?
Co do dźwięku kierownicy jadę we wtorek na ustalenie przyczyny do ASO chodź stacja już wydała opinie jak wyżej.
-
W Tipo tez juz byly przypadki wymiany silnika wspomagania z powodu na stuki przy kręceniu kierą. Ja obstawiam to. Jesli dzwieki typowo slyszysz w kabinie to jestem prawie pewny, chyba ze dochodza z podwozia czy z komory silnika to inna bajka
-
Uszkodzona listwa daje znaki przy jeździe po nierównościach. Jeżeli wtedy jest cisza, to wątpliwe, że jest uszkodzona.
-
tedy,
Co do stukow ze sprzegla przy zmianie z 1 na 2 itp -> u mnje tez to wystepuje, czas ami ale wystepuje. W fabii3 takie samo stukanie mialem - chodzilem z tym do aso, pokazywali mi inne auta demo, polazywali nawet dokument serwisowy ze te odglosy to normalna praca sprzegla a stuki spowodowane sa praca jesli dobrze pamietam jakiegos wysprzeglika? W kazdym razie w tipo ten oglos tez mam i dalem sobie z tym spokoj
Co do stukow z kierownicy -> tu stuki czuc ewidentnie w kabinie, w fabii3 stuki nioslo po kolumnie kierownicy, tak jak bylo wspominane - po wymianie silnika wspomagania (w fabii3 wymienili cala kolumne kierownicy ale wiazalo sie to z kompletnym demontarzem deski) zadnych stukow na postoju juz nie bylo
Co do stukow podczas jazdy/skretu/jazdy po nierownosciach -> w fabii3 nagminnie padaly poduszki silnika i skrzyni, srednio co 10k byla do wymiany jedna albo druga, widzialem w aso jak wyglada nowa a jak zurzyta (sparciala guma).
Odroznilbym stuki ze sprzegla od stukow z kuerownicy/podczas jazdy na nierownosciach. To drugie moze byc spowodowane albo wspomaganjem albo poduszkami albo lacznikami.
Dzieki temu ze podobne odglosy przerabialem w fabii3 dalej sobie juz z tym spokoj, ze sprzeglem nic nie zeobie, laczniki jak beda luzne to wiadomo ze aso, jak bedzie stukac na postoju kuerownica to do aso ze wspomaganjem. W tipo mam 15k i poki co odlogsow zadnych nie mam poza jedyni z lacznikow ktore ustaly po wymianie.
-
-
To łączniki stabilizatora. Na podnośniku sprawdzali i nic. Wyjechałem przed bramę i też takie szybkie ruchy kierownica zrobiłem i wołam tego pana. Pokazałem mu. Od razu stwierdził że to łącznik. Wymienili dwa na raz. Dźwięku już nie ma.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Dobra jak podjadę do ASO poproszę o wymianę łączników. Zobaczymy co zrobią
-
hej ja to miałem (jak wspomniał Brylancik13) - tu masz film jak to u mnie wyglądało: https://www.youtube.com/watch?v=brifUY2YN3Q
U mnie wymienili "wałek kierowniczy dół" i problem zniknął( tak mam w papierach wpisane, Poznań Gorzysława jakby co to robili) - a z tego co mówili po diagnozie to winny był silniczek wspomagania jakiś.
Dla przypomnienia u mnie było najpierw tylko stuk na jedną stronę, z czasem na obie. Uwaga, jak pojechałe do ASO to efektu nie było i "miszcz" już zacierał ręce , ale się zorientowałem że maja płytki w holu gdzie oglądał auto a akurat padało - po wyjechaniu na asfalt natychmiast stuki wróciły, więc potrzebny jest opór w razie czego do prezentacji (dlatego też łatwiej to zaobserwować podczas postoju niż jazdy).
-
Kolego CAC (dobrze, że nie CYC) dzięki za filmik - mam dokładnie to samo jak na Twoim filmie i rzeczywiście jak auto stało na parkingu to odgłos był słyszalny natomiast jak wjechali na halę gdzie są płytki stwierdzili, że stuk ustał bo auto się "ułożyło" choć u mnie stwierdzili "delikatne luzy" na lewej listwie.
Ale dogadałem się z chłopakami z ASO i za 120pln wymienią mi łączniki stabilizatora (hałas przy ruszaniu i naciśnięciu sprzęgła) oraz jak już pojadę z łącznikami zapytam się o owy silniczek i ten wałek kierowniczy. Pytanie tylko czy owy wałek kierowniczy dół i silniczek wspomagania mają coś wspólnego abym na idiotę nie wyszedł w ASO??
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Uszkodzona listwa daje znaki przy jeździe po nierównościach. Jeżeli wtedy jest cisza, to wątpliwe, że jest uszkodzona.
Jak jadę po kocich łbach to nie słychać - może rzeczywście jest to ten element o którym pisze Kolega CAC? Jak myślisz?
-
Tak teddybear, wymienili mi podobnie jak koledze cac (jeszcze raz dzieki za pomoc) walek z silnikiem wspomagania i temat klikania, stukania przy kręceniu kierką zniknął. Daj natomiast znac czy hałas przy nagłym ruszaniu ustał po wymianie łączników
-
jak wymienię to dam znać. Myślę, że gdzieś na początku sierpnia jak gotówka wpłynie.
-
Brylancik13 lub CAC czy jesteście w stanie podać mi kody owych wymienionych części - bo pewnie macie na to jakieś papiery? I chętnie bym im podpowiedział wraz z podaniem kodu części a przy okazji bym zadzwonił do ASO i podając owe części zapytałbym się czy obejmuje to Maximum Care
W ulotce o Maximum Care mam napisane tak:
Główne części objęte gwarancją UKŁAD KIEROWNICZY: przekładnia kierownicza, układ wspomagania kierownicy, pompa układu wspomagania kierownicy, drążki kierownicze, kolumna kierownicy, elektryczna przekładnia kierownicza
Jak myślicie owy Wasz wałek z silnikiem wspomagania pod co można podciągnąć???
Wiecie co dziwna sprawa bo w ASO powiedziano mi, że drążki stabilizatora ja już na własny koszt wymieniam i nawet JTN podał mi nazwę wzmocnionych drążków firmy Meyle. Ale tutaj widzę zapis ZAWIESZENIA a w nim wahacze, sprężyny, drążek stabilizatora. Ciekawe
-
2 załącznik(i)
To elektryczna przekładnia kierownicza
Załącznik 36375
Numer eper: 52070306
Załącznik 36376
Numer 1 na zdjęciu
-
to wymienili Ci całą kolumnę kierowniczą w tym silniczek wspomagania. Musieli chyba rozebrać całą deskę rozdzielczą co aby to wszystko wymienić? Aż się boję im to zostawiać bo to różnie bywa - jak nie przypilnujesz to mogę zrobić jeszcze więcej gówna niż było.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Jak myślicie owy Wasz wałek z silnikiem wspomagania pod co można podciągnąć???
Ja bym to podciągnął pod układ wspomagania kierownicy. Pompy układu wspomagania nie ma, więc też pod to bym podciągnął, ale my mamy elektryczny silnik wspomagania.
Cytat:
Napisał
tedybear
że drążki stabilizatora ja już na własny koszt wymieniam i nawet JTN podał mi nazwę wzmocnionych drążków firmy Meyle. Ale tutaj widzę zapis ZAWIESZENIA a w nim wahacze, sprężyny, drążek stabilizatora. Ciekawe
Bo ty wymieniasz łączniki stabilizatora, a nie drążek stabilizatora.
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
tedybear
to wymienili Ci całą kolumnę kierowniczą w tym silniczek wspomagania. Musieli chyba rozebrać całą deskę rozdzielczą co aby to wszystko wymienić? Aż się boję im to zostawiać bo to różnie bywa - jak nie przypilnujesz to mogę zrobić jeszcze więcej gówna niż było.
Deska jest na miejscu. Po zdjęciu maskownicy spod kierownicy wszystko jest na wierzchu. Sciagają poduche, kierownice, a potem już mają ten silnik wspomagania z wałkiem i wajhą do ustawiania połozenia kierki. Dostęp bezproblemowy, po wymianie zadnych negatywnych spraw nie zauważyłem
Załącznik 36378
Zajrzyj pod kierownice, wszystko widac w sumie bez sciągania maskownicy
-
u mnie w papierze numeru części nie ma, ale przyznaję że mam też wymianę kolumny kierowniczej jako osobną pozycję. Natomiast u mnie oprócz stuków padły przyciski kierownicy oraz zgłosiłem rdzę na łączniku na dole kolumny więc nie wiem czy wymieniali to ze względu na rdze czy na stuki.Mam tez pozycję "konfiguracja wspomagania witech" cokolwiek to znaczy.
-
Ja wrzuciłem wycinek z tego co mi wysłałeś, bo nie mogłem znalezć swojego papierka ;)
-
Czyli jednak Brylant... Nie umiesz kierownicą kręcić.
Ahhh to Tipo... Uczymy się motoryzacji na nowo. Przy jakich przebiegach wam padło? W sumie po gwarancji są dostępne po za ASO więc można sobie samemu rzepkę skrobać jak będzie znowu do wymiany :D
https://www.autodoc.pl/trw/11516594
W sumie przy tych wszystkich Tipach co gdzieś tam się jeszcze przewijają u nas w korpo to nie słyszałem żeby komuś kolumnę ze wspomaganiem wymieniali. Dobijacie bardziej niż taksówkarze. Strach potem po takich auto kupić :D