To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
seboastian
Poza sprawami wyboru silnika czy wasze X też terapią problemy takie jak Łukasz zst?
Po gwarancji mojego nic nie trapi. Rocznik 2016, wyprodukowany w kwietniu, odebrany w maju, auto konfigurowane pod zamówienie.
Pisałem wiele razy, więc się powtórzę. Na gwarancji zrobione:
1. Wymiana prawej poduchy silnika. Od dwóch lat spokój.
2. Wymiana panela klimy z powodu wadliwego lewego wyświetlacza. Po wymianie prawie 3 lata spokoju.
3. Poprawa mocowania lewego lusterka - brzęczało na nierównościach, niosło się po całych drzwiach. Problemem był bolec pozycjonujący.
4. Wymiana odstającej listwy progowej wewnętrznej prawy tył.
5. Wymiana akumulatora.
Po drodze jedna kampania nawrotowa - wymiana maskownic blokady oparć siedzenia tylnego.
Wszystkie usterki wyszły w pierwszym roku użytkowania - nie biorę pod uwagę kampanii (robiona po gwarancji).
Sprawa Uconnect 6,5" - aktualnie czekam na najnowszą mapę, będzie minimum Q32018, w sierpniu wrzucona Q42017 - nieszczęsny Here.
Co do opon, to forumowy kolega nie dał żadnych informacji jakie mu fabrycznie założono. O moich fabrycznych letnich GoodYear Eagle F1 Asymmetric 2 225/45 R18 nie mogę napisać, że są głośne.
-
Dziękuję za wszystkie informacje
-
Jest taki, czy warto na co zwrócić uwagę:
https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-5...tml#ba6b908331
pozdrawiam.
-
Jak patrzę na mojego Lounge'a i tego co sprzedają, to na widok sprzedawanego moje oczy krwawią - jak FCA okroił w standardzie tą wersję... Nawet przy ekoskórze z tyłu wyściełane boczki drzwi skasowali, brak przełącznika trybów jazdy (bez tego nie wyobrażam sobie tego auta z tym silnikiem)... Smutne.
Co do tego czy warto, nie wypowiem się, bo będę nieobiektywny, a i auto demo.
Na co zwrócić uwagę? Na wszelkie aspekty jak w aucie używanym.
-
Użytkuje 1.4 nalatane prawie 60 tyś. W mieście jest ok.ale 9 litrów. Natomiast na trasy też niczego sobie. Nie czuć dużego spalania po mimo załadowanego po sufit. Niestety z BIO paliwami to jednak już moc słabnie..
-
właśnie zauważyłem że czym nowsze tym droższe a biedniejsze, rozważam jeszcze zakup Opla Mokka X tam też jest silnik 1,4 140km a za te same pieniądze można dostać trochę więcej.
tu porównanie z 2016 roku niestety ogłoszenia nieaktualne :(
https://wyprzedaz.fiat.pl/42534/fiat...opened=0&adv=0
-
Mokka to Corsa wyżej postawiona -kiedyś szukałem ,ale raczej na Chevi Trax się ustawiałem -bo tańszy ,a to samo . Opel droższy w serwisie -ot same czujniki ciśnienia w kołach -warunek do ESP - Fiat prostsza metoda ,a Opel droższa metoda itd . Wiem ,że to drobiazgi ,ale..drobiazg do drobiazgu i robi się kwota .Czy Opel uporał się w końcu z M32 ,czy dalej klienci sponsorują niedoróbki tej firmy ?
-
Uporał się w 2012 była poprawka tej skrzyni
Wiem że mokkax to ta sama płyty podłogowa co Corsa ale wielkość ta sama co fiat 500x
-
Cytat:
Napisał
seboastian
Uporał się w 2012 była poprawka tej skrzyni
Wiem że mokkax to ta sama płyty podłogowa co Corsa ale wielkość ta sama co fiat 500x
Tak tanich przeglądów jak w Fiacie na pewno w przypadku Opla nie będzie.
500X jest zbudowany na swojej platformie, którą dzieli z bliźniaczym Renegade. To ważne, bo w przypadku Mokki mówimy o innej sytuacji.
Jeśli podoba Ci się 500X to na pewno byłbyś zadowolony z użytkowania tego auta.
-
Pawcio90 masz rację auto się podoba i raczej będzie to 500X
-
Cytat:
Napisał
seboastian
Pawcio90 masz rację auto się podoba i raczej będzie to 500X
Bardzo fajny samochód , zerknij jeszcze na Jeep Renegade.
-
Akurat mam u siebie oba auta tzn. Mokka i 500x. Samochody bardzo podobne jeżeli mówimy o jeździe i wielkości wnętrza, chociaż tutaj subiektywnie większa wydaje się mokka ( może dlatego że jest wyższa ). W obu od początku coś mi przeszkadza - w oplu głośność silnika (1,7cdti, automat więc nie wiem jak tam precyzja manuala), natomiast w 500x nie do końca precyzyjna skrzynia i kiepskie ustawienia trybów jazdy, więc wydaje mi się że jest to zbędny gadżet. W oplu mamy 104tyś przebiegu - totalne zero usterek (wymiana tylko raz przednich klocków i olejów z filtrami). W 500x - 18tyś. więc tutaj niewiele można powiedzieć, oprócz czasem znikającego leda w automatycznej klimie, u mnie wystarczyło docisnąć w miejscu wyświetlania ;) 500x z automatem wydaje mi się być super.
Koszty utrzymania będą podobne, we Fiacie MA trzeba lać drogi olej, w Oplu nie, ale za to są czujniki w kołach ( mam dwa komplety kół i kalibrator z aliexpress więc póki nie padły baterie jest luzik ).
Gdybym dzisiaj wybierał się do salonu - raczej opel, ale tylko dla lpg, oraz automat. Fiat niestety wprowadził bezpośredni wtrysk do turbo :/
-
Cytat:
Napisał
dray
natomiast w 500x nie do końca precyzyjna skrzynia
Czym owa nieprecyzyjność się objawia? Po 42tyś. w moim tego nie zauważam.
Cytat:
Napisał
dray
kiepskie ustawienia trybów jazdy, więc wydaje mi się że jest to zbędny gadżet.
Dla mnie jest jak najbardziej ok, co więcej nie uważam tego jako gadżet, a użyteczną funkcję, z której korzystam. Jednemu pasuje, innemu nie.
Cytat:
Napisał
dray
oprócz czasem znikającego leda w automatycznej klimie, u mnie wystarczyło docisnąć w miejscu wyświetlania
Cóż, na gwarancji to wyskakiwało i za darmo panele wymianiali.
Cytat:
Napisał
dray
Koszty utrzymania będą podobne, we Fiacie MA trzeba lać drogi olej, w Oplu nie, ale za to są czujniki w kołach ( mam dwa komplety kół i kalibrator z aliexpress więc póki nie padły baterie jest luzik ).
Zapomniałeś dodać, że jeszcze w 500X jest EPB, a w Mokka linka :tongue Preferuję EPB.
Co do czujników w kołach. W Renkach i 500X (są z czujnikami, na polski rynek nie dawali), nie trzeba się bawić w żadne kalibratory itd, bo wykrywanie czujników następuje automatycznie. Wystarczy ruszyć...
Co do ceny oleju - zależy jak kto na to patrzy, ale ten lany do 500X, chociażby Selenia mająca w składzie 40% PAO, jest zapewne lepsza od niedrogiego oleju do Mokki. Za lepsze bazy trzeba zapłacić i tu w tym nic złego nie widzę.
Cytat:
Napisał
dray
500x z automatem wydaje mi się być super.
Z którym automatem, i którym silnikiem? Bo dobrze, że Tobie się wydaje :smile: Wystarczy spojrzeć na forum Renka i poczytać o spięciu 1.4 170KM z AT ZF9 :tongue
-
Skrzynia u mnie też mogłaby być fajniejsza przy wrzuceniu no 2 biegu .Ale zauważyłem ,że gdy obroty są wyższe to wchodzi 2 fajnie ,nisko to nie jest gładko - na opiniach AutoCentrum też były zastrzeżenia co do gładkości skrzyni,na TVN Turbo przy teście też . Coś na rzeczy jest ,ale tragedii nie ma . Co do zmiany kół,opon i kalibrowania układu-jest reset czujników i zdaje się ,że po wymianie kółek należy zrobić reset z przycisku i potem jechać jakiś czas w miarę prosto . Ogólnie fajne auto ,ale rodzinne niestety nie . Wolę włoską kreskę niż niemiecki auto wycinane siekierką po pijaku. :rolleyes:
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Co do zmiany kół,opon i kalibrowania układu-jest reset czujników i zdaje się ,że po wymianie kółek należy zrobić reset z przycisku i potem jechać jakiś czas w miarę prosto .
Podkreślałem, że piszę o fizycznych czujnikach. Jeżeli są, to resetu z menu nie ma, a na zegarach pokazuje ciśnienie w każdym kole:!:
Czujników fizycznie w naszych nie ma, więc nie resetujesz czujników, a nastawy autoadaptacyjne zebrane przez ESP:!:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Skrzynia u mnie też mogłaby być fajniejsza przy wrzuceniu no 2 biegu .Ale zauważyłem ,że gdy obroty są wyższe to wchodzi 2 fajnie ,nisko to nie jest gładko
U mnie nic takiego nie zauważam, wchodzą miodzio, nie mam powodów do narzekania w tej kwestii.
Jeżeli komuś jednak coś nie teges włazi, to proponuje pobawić się regulacją linek. W GP miałem po pewnym czasie przypadek, że 5 raz właziła za pierwszym razem, raz nie chciała. Po przesunięciu regulacji o jeden "ząbek" problem ustąpił.
Może być jeszcze jeden problem. ASO nie wymieniło płynu w wysprzęgliku.
-
Co do Mokki, to jest znacząca różnica w zawieszeniu tył, ma belkę, czego na szczęście w 500X nie uświadczy się.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Czujników fizycznie w naszych nie ma, więc nie resetujesz czujników, a nastawy autoadaptacyjne zebrane przez ESP
reset nie ma w słowie czegoś o ESP. Jest napisane ,że reset ciśnienia w oponach i tak robię .Nie wnikam co tam sobie elektronika robi ,bo po co? Wiem ,że czujniki nie uświadczę ,a info zbierane jest z porównania prędkosci koła -czyli z ABS pewnie i widocznie to sobie tam kalibruje . Biegi wchodzą ,ale 2 moglaby gladziej -czuć że bywa opór we wrzuceniu .
-
Rajtkezjusz Dla czego uważasz że rodzinne nie?
-
Mały bagażnik ograniczony skosem klapy -kosztem urody auta ,mało miejsca na nogi z tyłu (dorosłe osoby mają problem ) .Jak dla mnie rodzinny jest 500L niz 500X ,ale przy małych dzieciach od biedy 500X może być ,choć wózek to nie wstawisz .
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
ale przy małych dzieciach od biedy 500X może być ,choć wózek to nie wstawisz .
Chyba małych dzieciaków tym autem nie woziłeś, albo miałeś do czynienia z olbrzymim wózkiem... W GP zmieściłem wózek z gondolą, tym bardziej zrobiłem to w pincecie z powodu większej powierzchni...
Teraz młodzi mają po 5 i 6 lat i mieścimy się bez problemów.
Bez koła zapasowego bagażnik aż taki mały nie jest. Przy dojazdówce wykorzystuję jeszcze przestrzeń pomiędzy płytą i kołem. Trójkąt i gaśnica również są pod płytą.