Zrobiłem swoim SW 70 tysi do pracy w DE jak to kierowcy do pracy z pełnym obciążeniem moje tylne zawieszenie jest 1,80 mm niżej na pusto niż fabryka, ktoś ma linka do wzmocnionych sprężyn?
To jest widok strony w wersji do druku
Zrobiłem swoim SW 70 tysi do pracy w DE jak to kierowcy do pracy z pełnym obciążeniem moje tylne zawieszenie jest 1,80 mm niżej na pusto niż fabryka, ktoś ma linka do wzmocnionych sprężyn?
Cześć,
chciałbym odświeżyć temat - chciałbym podnieść swojego SW z tyłu, bo po założeniu LPG i wrzuceniu czegoś do bagażnika lekko siedzi. Rozpoznał może ktoś temat tych gum (np. tych z podanego linku czy pasują do SW), ewentualnie ma numer fabrycznych sprężyn do SW z LPG? A jeśli nie to, czy może ogólnie ma ktoś numer sprężyn i fabrycznych podkładek po nimi - na tej podstawie może by się udało coś dobrać. Pozdrawiam
Dobra - post dla potomnych (i mój osobisty notatniczek na później :P):
Tipo kombi 2020 T-Jet bez fabrycznego LPG - tylny zawias:
- sprężyna ma numer 52112452 - maksymalna średnica około 120 mm, wysokość po rozprężeniu około 270 mm, średnica drutu 12 mm.
- dolna podkładka gumowa sprężyny (osadzenie na belce) 52059224, wysokość całkowita gumy 25 mm, osadzenie walcowe (walec o wysokości około 25 mm) średnica otworu wewnątrz gumy 50 mm,
- górna podkładka gumowa sprężyny (osadzenie w karoserii) 55700710, wysokość całkowita gumy około 25 mm, osadzenie na stożku - będzie pasować podkładka z linku https://allegro.pl/oferta/guma-podwy...ito-7734479969, ale jak widać na poniższym zdjęciu sprężyna jest lekko wygięta do tyłu i nie odważyłbym się chyba założyć takiej podkładki z samej gumy - żeby sprężyna nie wyskoczyła, tym bardziej że w komentarzach na allegro piszą, że jest dość miękka,
- amortyzator ma numer 521219180.
Wysokości rantu nadkola od podłoża (w obu opony 205/55 R16):
- Tipo HB T-Jet bez LPG - zalany do pełna PB: przód 675 mm, tył 685 mm,
- Tipo kombi T-Jet bez fabrycznego LPG (z dołożonym LPG STAG - pomiar po założeniu LPG - niestety przed nie zmierzyłem) - zatankowany PB i LPG (butla 49l) do pełna: przód 685 mm, tył 675 mm.
Fotka sprężyny:
Załącznik 41783
No i teraz podstawowe moje pytanie, czy ktoś ma może pomysł jak profesjonalnie go podwyższyć z tyłu - nie chciałbym że był taki przysiadnięty po założeniu tego LPG.
PS:
Odwiedziłem ASO i sprężyna od TIPO SW T-Jet LPG (fabrycznego) ma ponoć następujący numer: 52061663, górna podkładka jest taka sama, a dolna podkładka ma numer: 52027512. Jednakże w ASO nie potrafili się wypowiedzieć na temat różnic geometrii (czy np. jest z grubszego drutu), mogą jedynie ją zamówić, ale niecałe 700 PLN sztuka.
PS2:
W innym ASO sutyacja taka sama ze numerem sprężyny i jej ceną, jako dolną podkładkę podali mi numer 52059224 i powiedzieli, że są one takie same dla wersji LPG i bez LPG, a ten numer jest zamiennym dla 52027512. Górna ma taki sam numer jak u mnie 55700710.
PS3:
Założyłem sprężyny 52061663 - jest poprawa, tył wrócił na swoje miejsce.
Dla zainteresowanych Załącznik 42854
Dobrze widzę, masz fabryczne lpg?
Amorki maja dopisek gaz wiec pewnie są dedykowane ale sprężyny już nie maja tego dopisku, są takie same jak do zwykłego kombi, czy tez dedykowane ale bez dopisku na fv? Wiesz może?
A te amorki to oryginały z fsb? Moje mokre i jak zaczną tracić parametry to będę musiał zmienić.
Nie mam fabrycznego LPG. Kupuje z olxa spreżyny do Tipo kombi i zakładam do mojego htb. Ktoś (fiacik72) dał informacje że tyłek będzie twardszy po tej operacji. Zrobił tak i opisał to.
Gość który mi je sprzedaje dał mi takie zdjęcie bo sam założył gaz do SW i siadł mu tył. Więc kupował spreżyny do SW z Lpg fabrycznym. To zdjęcie faktury z Aso z numerami sprezyn. Może się komuś przyda.
A amory są olejowe, gazowe i gazowo-olejowe. Moze dlatego tak pisze.
Również mam w Tipo SW z dokładanym lpg, butla 50l brutto, dojazdówka w dolnym bagażniku, zamontowany hak i nie odniosłem wrażenia z siadającym tyłem. Wyjazdy wakacyjne załadowany po brzegi bagażnik i osoby 3+1. A mam auto od 4 lat. Chyba że ktoś chce mieć Tipo Cross;-)
Nie wiem, tylko takie ogłoszenie znalazłem na Sprzedajemy - bo ja do SW z dołożonym LPG chciałem wtedy założyć od fabrycznego LPG - i zadzwoniłem się zapytać o to czy nie ma przypadkiem numeru sprężyn od LPG (bo w ogłoszeniu opisał, że zmieniał ze względu na LPG). Spoko gość, pogadaliśmy sobie, wysłał to zdjęcie i dzięki temu miałem numer OEM.
Spreżyny założone. Tył poszedł 2cm w górę. Muszę światła podciągnąć bo świecą teraz pod auto. Jest odczuwalnie twardszy. Miałem oryginalnie kropki ;brąz i żółty a założyłem niebieski i żółty.
Odświeżam temat. Założyłem w swoim Tipo LPG i wysłałem zapytanie do ASO odnośnie sprężyn. Takie info otrzymałem:
52061663 Ă 52112455 = 715zł /SZT
Jeszcze się dopytam, czy te sprężyny są mocniejsze niż w zwykłym TIPO.
EDIT1: W drugim ASO proponują jeszcze wymianę amortyzatorów.
Tak wygląda Tipo z Lpg, rowerami na haku i czterema osobami na pokładzie. Gaz i benzyna na full. Kierowca, czyli ja, robi zdjęcie, w drodze z Chorwacji.
Sprężyny wymieniłem na te z kombi. Załącznik 43087
Załącznik 43087
Jest dobrze. :cool:
Panowie, mam pytanie, kupiłem używane springi z tipo kombi do HB bo tez wożę rowerki na haku i box dachowy, dodatkowo niebawem wskoczy LPG. Ale zakupione sprężyny mają kropki żółte i różowe zamiast niebieskich jak w większości kombików.
Ciekaw jestem czy na pewno dostałem springi z kombika( może z wersji z fabrycznym lpg?
U mechaniora kolejka i narazie nie mogę podjechać na montaż żeby sprawdzić i Ew oddać trefny zakup.
Teraz mam w HB z brązową i żółtą kropką
Z fabrycznym lpg kombi ma takie kolory
Witam Panowie i Panie,
Nie mogę nigdzie dostać sprężyn do tyłu. Silnik 1.4 Tjet , lpg fabryczne, kombi.
Wyszukując na portalach z częściami wybierając mój model nigdzie nie ma. Nawet mój mechanik mówił że w hurtowniach nie może dostać. Ktoś pomoże?
Czyli udało mi się wyrwać w używce springi z kombika z fabrycznym LPG. Dzięki wielkie, trochę Mi zeszło z odpowiedzią , ale zamontowane. Dzięki za pomoc QvadratZałącznik 43653
Wiesz, wprawdzie na kolorach słabo się znam, ale na zdjęciach moim i Twoim żółte kolory są takie same ale tu kolejne ale: u mnie drugi kolor to taki wrzosowy a u Ciebie to taki łososiowy bardziej. Na moje oko to inne kolory ale trzeba by jakiej kobity zapytać. W przyszłym tygodniu jak się uda wejść pod auto to zrobię lepsze foto drugiego koloru.