To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam,
już po wizycie w ASO, wgrali nowe oprogramowanie silnika, kod błędu to: P01A8-00 (Niskie ciśnienie gazu w rail LPG - Wyciek płynu lub uszkodzenie uszczelnienia). Powiedzieli, że za niskie ciśnienie gazy związane z kolektorem, ponoć już mieli takie usterki, nowy kolektor zamówiony jak przyjdzie będą wymieniać na gwarancji, powiedzieli również ze nowe kolektory są poprawione względem starych (co kolwiek to znaczy)
-
Czyli jak coś się dzieje to do aso szkoda że nie ma akcji naprawczej Ale widzę że fiat coraz bardziej stacza się na dno takim podejściem. Zapytaj jak długo taka partia była montowana.
-
Cytat:
Napisał
juri
Czyli jak coś się dzieje to do aso szkoda że nie ma akcji naprawczej Ale widzę że fiat coraz bardziej stacza się na dno takim podejściem. Zapytaj jak długo taka partia była montowana.
Jak będę umawiał się na wyminę to zapytam, dam znać
-
Cytat:
Napisał
juri
UOKIK po zgloszeniu koncernu decyduje o akcji naprawczej, zazwyczaj wtedy gdy usterka stwarza bezposrednie zagrozenie.
-
Co ma cisnienie na listwie do kolektora? Kolektor jest za wtryskiwaczami. Brak cisnienia na listwie to temat na linii zbiornik-rurki-reduktor-rurki-listwa wtryskiwaczy lpg. Moze ostry zakret przy pustym zbiorniku (jak napisano na poczatku) spowodowal ruch membrany i spadek cisnienia.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Co ma cisnienie na listwie do kolektora? Kolektor jest za wtryskiwaczami. Brak cisnienia na listwie to temat na linii zbiornik-rurki-reduktor-rurki-listwa wtryskiwaczy lpg. Moze ostry zakret przy pustym zbiorniku (jak napisano na poczatku) spowodowal ruch membrany i spadek cisnienia.
Marx30 mogę Ci wkleić skan wydruku z komputera jaki poprosiłem z ASO to może coś z tego wyciągniesz - bo ja się nie za bardzo znam.
-
Blad jest ok. Wlasnie myslalem ze cos takiego moze byc choc dziwi ze komputer testuje listwe lpg nawet jak jedzie na benzynie. Ale zastanawia mnie diagnoza tzw. mechanikow z Aso.
-
4 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
marx30
Blad jest ok. Wlasnie myslalem ze cos takiego moze byc choc dziwi ze komputer testuje listwe lpg nawet jak jedzie na benzynie. Ale zastanawia mnie diagnoza tzw. mechanikow z Aso.
Załącznik 33988
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Załącznik 33989Załącznik 33990Załącznik 33991
-
Kolego miałem ten sam problem w moim aucie, wymienili kolektor i wszystko smiga. Wcześniej zapalał się check na kilka dni ,gasł zapalał się i tak w kółko.
Powiedzieli że podaje za niskie ciśnienie bla bla bla...... co mnie to obchodzi? Część zamówili, wymienili działa bez zarzutu.
-
Cytat:
Napisał
Trollu
Kolego miałem ten sam problem w moim aucie, wymienili kolektor i wszystko smiga. Wcześniej zapalał się check na kilka dni ,gasł zapalał się i tak w kółko.
Powiedzieli że podaje za niskie ciśnienie bla bla bla...... co mnie to obchodzi? Część zamówili, wymienili działa bez zarzutu.
U mnie na razie wszystko ok, check ponownie się nie pojawia auto jeździ - natomiast jestem umówiony na wymianę właśnie kolektora na 13,11,2018 :)
-
Cytat:
Napisał
dario123
U mnie na razie wszystko ok, check ponownie się nie pojawia auto jeździ - natomiast jestem umówiony na wymianę właśnie kolektora na 13,11,2018 :)
Witam,
no i tak kolektor wymieniony ze dwa baki lpg przejechane, po trzecim baku lpg jest znowu check, dzisiaj na chwile zgasł (auto przełączyło się na gaz, musiało cos w butli zostać) po przełączeniu na benzynę parte minut i wyskoczył, dodatkowo jak zapali się check to znikają strzałki podpowiadające zmianę biegu. Ktoś ma jakiś pomysł ?
-
Strzalki znikaja zawsze przy checku. Pytanie jaki błąd?
-
Cytat:
Napisał
marx30
Strzalki znikaja zawsze przy checku. Pytanie jaki błąd?
Witam, byłem ponownie z chekiem, podłączyli do kompa i stwierdzili ze to samo co było wcześniej (przed wymiana kolektora) błąd P01A8-00, niestety wydruku mi nie dali, umówili się ze mną na poniedziałek abym auto oddał na cały dzień - wykonają jakąś "ścieżkę diagnostyczną" i wtedy zobaczymy. Auto na razie jeździ równie dobrze na gazie jak i lpg. Dam znać co i jak.
-
-
Cytat:
Napisał
dario123
Witam, byłem ponownie z chekiem, podłączyli do kompa i stwierdzili ze to samo co było wcześniej (przed wymiana kolektora) błąd P01A8-00, niestety wydruku mi nie dali, umówili się ze mną na poniedziałek abym auto oddał na cały dzień - wykonają jakąś "ścieżkę diagnostyczną" i wtedy zobaczymy. Auto na razie jeździ równie dobrze na gazie jak i lpg. Dam znać co i jak.
No mówiłem że jak jest błąd ciśnienia na listwie to kolektor nic do tego nie ma. No ale ASO jak to ASO wymienią pół samochodu zamiast pomyśleć.
IMHO reduktor albo jakies problemy z dopływem gazu do niego
-
Ale już pożywka do krzyku o wadliwych kolekturach jest w tjet, hehe
-
Cytat:
Napisał
marx30
No mówiłem że jak jest błąd ciśnienia na listwie to kolektor nic do tego nie ma. No ale ASO jak to ASO wymienią pół samochodu zamiast pomyśleć.
IMHO reduktor albo jakies problemy z dopływem gazu do niego
Witam, tez mi się wydawało ze to nie kolektor ale tak jak piszesz ASO wie lepiej. Zastanawiam się tylko dlaczego chek wyskakuje dopiero jak jadę na PB ( nie od razu po przełączeniu z lpg na pb, tylko po jakimś tam czasie )?
-
A to troche tlumaczy i wskazuje na małą nieszczelność na wężu od reduktora do listwy, samej listwy, "cieknącego" wtryskiwacza. Jak jedziesz na gazie listwa jest caly czas zasilana gazem i ciśnienie na niej jest. Ja jedziesz na benzynie doplyw do reduktora jest zamkniety elektrozaworem, i gaz z weza powoli uchodzi az jest ponizej minimalnej wartosci i wywala checka. Ale to tylko teoria. Niemniej jednak obadać instalke testerem wycieku gazu.
-
Zapalniczką.
Jak przechodzisz na pb to dwa zawory odcinają dopływ LPG. W teorii powinny. Fiat. Pojeździć na LPG, przełączyć na pb, nie gasić i zakręcić gaz w butli. Jak wtryskiwacz puszcza to nie musi na zewnątrz. Zawory powinny zamykać dopływ LPG. Nie powinny ulegać w awarii przy takich przebiegach.
-
Nie zakumałeś. Zawory odcinajace działają dobrze. Reduktor na pb jest odciety od swiata z jednej strony elektrozaworem a z drugiej listwą wtryskową lpg z zamknietymi wtryskami. W teorii tam powinno byc caly czas cisnienie i czujnikiem na listwie jest testowane nawet podczas jazdy na pb. Gdzies w tej czesci jest nieszczelnosc i gaz stamtad spierdziela i za jakis czas jazdy na pb bez doplywu gazu z butli cisnienie spada i wywala checka. Tyle teorii ale dziwi mnie ze to cisnienie jest caly czas sprawdzane. Moze po to zeby nie bylo niespodzianek z szarpaniem przy przelaczeniu itp. Teorie mozna sprawdzic samemu podlaczajac miernik do czujnika w nieruchomym na sluzszy czas aucie i patrzec czy spada cisnienie (tzn volty lub omy). Oczywiscie mozna tez programem w aso