...:) moim zdaniem najoptymalniej...16'' lato...15" zima... :) od nowosci tak mam i jestem zadowolony...sezonowo przekladke robie sam... :)
To jest widok strony w wersji do druku
...:) moim zdaniem najoptymalniej...16'' lato...15" zima... :) od nowosci tak mam i jestem zadowolony...sezonowo przekladke robie sam... :)
Też o tym słyszałem że na "16 "lepiej się prezentują ,a co do prowadzenia ? to jeszcze wysłucham co inni mają do powiedzenia ,ale sugestię wezmę pod uwagę . Tylko teraz pytanie jaki wymiar opon pod "16" jest najlepszy ? (najlepiej się sprawdza ? ) :confused:
205/55R16 jest rozmiarem zgodnym z danymi producenta samochodu i opony w tym rozmiarze robi chyba każda firma oponiarska na świecie.
OKI i dzięki :smile:
Gdybym byl w Twojej sytuacji , czyli nieuzywane letnie ktore mozna pogonic to na lato 17 bym bral. Tipo o wiele lepiej wyglada niz na 16. 15 do tipo to kpina ,auto slabo wyglada. Taka mala felga pasuje do corsy albo clio.
Tak jest. Do tego wstyd przed sąsiadem i spadek potencji. A prawda jest taka, że w przypadku samochodu o mocy i wielkości tipo to jest kwestia mody (a więc ma niewiele wspólnego z racjonalnym myśleniem). Tipo na 15" jeździ normalnie, opony są popularne i tanie, trudno uszkodzić felgę, zawieszenie nie dostaje w d..ę. Ale jak chcesz być cool, to co najmniej 17" ;-)
No tak ,ja aż taki Cool to nie jestem hehe :lol: ! a raczej rozsądnym ,więc wybieram to co jest już sprawdzone i pewne ,a więc optymalne ,także do wiosny mam czas i na pewno podejmę tu jakąś sensowną decyzję , i na dziś zostają "stalówki " i ewentualnie przekładka co sezon na letnie ,bo jeszcze nie mam dokładnie sprecyzowane ile lat mam go zamiar eksploatować ,bo to też ważna rzecz przy doposażaniu auta ? na pewno 2 lat bo tyle ma gwarancji ,a potem zobaczę ? ( w planach mam go zamiar mieć góra 4 lata ,a potem sprzedaż i kupno nowego ,może już nie koniecznie Tipo ) :smile:
Załącznik 34547
Tak to wygląda na 15" i 17", jest spora różnica w wyglądzie. Na plus 15" to była na pewno cena.
pozdrawiam
Faktycznie mega brzydka ta 15... Juz lepiej jak by porownanie bylo z oem kołpakiem.
Wygląda faktycznie fatalnie. Sam dość długo myślałem nad aluminiową 15 ale teraz zdecyduje się na 16, ewentualnie 17. Chociaż cena 17 spora. A jaki rozmiar opony jest do 17?
17 cali opona 225x45
Ja z kolei mam alu 16 na zimę i 18 na lato. 16 wg mnie są jeszcze za "dobre pieniądze". Od 17 ceny zarówno za opony i alufelgi mocno wzrastają..
Racja ale jest to zakup na kilka lat a 15" zdecydowanie za małe ,tipo wyglada jak ch*j na kaczych łapach dobrze że 14 nie mozna zalozyc haha
Tak czytam ten wątek i z drugiej perspektywy mam wrażenie że strach mieć felgi 17 albo 18 bo już nie jesteś dobry. prawie każdy zaczyna patrzeć na Ciebie z dystansem i tylko chcesz być cool przed sąsiadem i jak masz felgi 17,18 to już masz coś ze swoim ego :/ To jak ma się zachować taki człowiek w takiej sytuacji co ma opony 19 albo 20 w swoim aucie i to jest standardowy rozmiar ( akurat tutaj nie mówię o Tipo ponieważ takich nie założysz, albo jeszcze takich nie widziałem) ?? Każdy robi jak uważa. Dla mnie podstawową różnicą miedzy rozmiarami felgi jest możliwość założenia szerszej opony i to sobie cenie mimo większego spalania. W razie krytycznej sytuacji czasami te 3 cm szersza jedna opona potrafi jeden metr wcześniej zahamować przed zwierzyną w lesie, przed pieszym, siła odśrodkowa na zakręcie Ciebie nie zepchnie z asfaltu itp. itd. Zobaczcie ze 3 cm na jednej oponie to daje w sumie 12 cm na całym samochodzie. Dla mnie to bardzo dużo jest i nie zamienie tych 12 centymetrów na żadną ekonomie. Osobiscie na zimę mam 225/45/ 17 na zimę a na lato nie wiem czy wejdzie ale chciałbym założyć 235/40/18 mimo delikatnego przekłamania na liczniku ale mi to nie będzie przeszkadzać jak będę tego świadomy.
Zależność drogi hamowania od szerokości opony wcale nie jest prosta. Popatrz na samochody rajdowe, zwłaszcza w zimie. Więcej cm nie zawsze oznacza lepiej ;-)
Nie miałem innego zdjęcia, może na wiosnę nie zapomnę to zmienię kąt robienia zdjęć.chodziło o samą różnicę wyglądu z oponą nisko profilową, a balonem:)
Widać mniej więcej jak to wygląda.
Co do wzoru to już proszę nie być złośliwym, felgi stalowe z kołpakami w serwisie kosztowały ponad 350pln za sztukę, a za komplet tych alu (prostych bo to najważniejsze) dałem coś koło 500pln.
Nie było konkurencji :)
pozdrawiam