To jest widok strony w wersji do druku
-
Z tego co jakiś czas temu wyczytałem ,to w benzynie C3 jest parametrem który ma też w sobie obniżenie ulatnianej zawartości siarki ,a on ma wpływ na TWC . Na niektóre rynki stosuje się olej bez C3 ,ale tam też co ciekawe (Mazda) w instrukcji stoi jak byk ,że należy stosując olej bez C3 przed jazdą zagrzać ...katalizator ( i procedura ) . W naszych warunkach pewnie i spoko będzie bez C3 ,ale już w silniku napędzanym lpg który tej siarki tam dostaje to może być pomocne ( olej i paliwa reagują i spalają się ,bo silniki nie są szczelne ) . Każdy stosuje co uważa ,ale gdy opowiadać na lewo i prawo o swoich doświadczeniach ,to od zawodowca zawsze usłyszysz " pokaż wynik testu i metodologię badań " . Nasze testy i metody są amatorskie i też nie powiesz co olej X robi w twoim silniku . Pewne rzeczy wychodzą tylko na niedogrzanych jednostkach a inne na długo mocno rozgrzanych -temat rzeka . Stosowanie tego co nakazuje producent jest optymalnym rozwiązaniem ,ale gdy ktoś ma swoje laboratorium to można kombinować . Zasada prosta -jakikolwiek olej lepszy niż żaden (tak działa np filtr oleju i ma zawór bocznikowy ,tak działa zasada podawana w instrukcji ).
Fajnie gdyby autor tego topiku podał ,czy szuka oleju zgodnego z normą ,aprobatą wymaganą dla jego pojazdu ,czy wskazana jest dowolność w propozycjach ,bo to zmienia temat i zakres porad ,podpowiedzi .
-
Ja teraz sobie przeszedłem na Mobil 1 ESP X3 0W40. Uparłem się na zerówkę, a ten Mobil to chyba jedyny olej, który jednocześnie jest zerówką, oficjalnie spełnia normę cośtamcośtam-S2, nie jest Castrolem i jest dostępny z w miarę wiarygodnych źródeł łatwiej niż kamienie z księżyca.
-
A czy ktoś z Was kupował i używał tego specyfika , i może coś powiedzieć ?
https://olejefuchs.pl/fuchs-titan-gt...ow-zestaw.html
-
Ja używam tego fuchs-a dwie wymiany oleju za mną, zbliża się trzecia. Negatywnych uwag brak. Zużycie między wymianami jakieś 200-300ml.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Ja używam tego fuchs-a dwie wymiany oleju za mną, zbliża się trzecia. Negatywnych uwag brak. Zużycie między wymianami jakieś 200-300ml.
Ok dzięki , a kupujesz prosto od dystrybutora jak z Linku , czy z alledrogo - bo chyba oni też wystawiają tam swoje produkty :?:
-
Biorę od BCS bo jest jako oficjalny dystrybutor. Kupuje prze aldrogo bo tak mi się lepiej kalkulowała opłata za transport
-
Czy do t-jet z lpg można Valvoline Synpower 5W40?