Człowiek mądry po ,jak dałem 70 tyś za auto to i starczyło by te 2 tyś za hak i byłoby po temacie ,możesz napisać jakiej firmy masz hak i wiązkę ,bo wybór ogromny
To jest widok strony w wersji do druku
Hak mam AUTO-HAK Słupsk wertykalny (super pod względem estetycznym, ściągam kule i wygląda jak auto bez zamontowanego haka). Zaleta to także max. nacisk pionowy 100kg, dla mnie ważne bo wożę wyłącznie rowery, gdzie nacisk pionowy jest znaczny a znane marki światowe mają 70-75kg nacisku (jak np Brink czyli ex.Thule). Słupsk robi ramę haka a sam wypinany mechanizm jest holenderski firmy ACS, ja demontuję kulę zawsze jak nie używam haka i wszystko działa dziecinnie prosto, bezproblemowo, mechanizm jest bardzo precyzyjny.
Co do wiązki to mam dedykowaną do Tipo firmy Jeager.
Za całość z montażem zapłaciłem 1650zł. Od czerwca z rowerami na haku zrobiłem ok.5000km i wszystko perfekt.
Mam ten sam zestaw autohak i wiązka ericha jeagera... hak tez wertykalny. :-) polecam i podobna cena z montażem w
Aso :-)
Wg katalogu tego producenta w HB nacisk pionowy 100kg, natomiast w SW 60kg.
Troche dziwne.
Ja sobie wstawiłem hak tylko dlatego ze zawsze chciałem mieć a w poprzednich autach jakoś nigdy nie wychodziło pojechać i założyć... taki kaprys miałem... od montazu po zakupie jeszcze nigdy nie używałem go... ale jak będzie potrzeba wypożyczyć przyczepkę to hak już czeka :-)
Nikt nie broni, jak spec umie i zrobi to nawet lepiej bo taniej (taki z ważniejszych wyznaczników), a jak nie widać różnicy to po co przepłacać?
Hak można zrobić taki, że wytrzyma i nacisk 500kg. Tu ograniczeniem jest konstrukcja tylnych podłużnic i tylnego zawieszenia. Wg danych technicznych i instrukcji obsługi Tipo HB 5 door i SW 5 door, pionowe obciążenie maksymalne kuli haka to 60 kg. U mnie w Brink-u wertykalnym, na tabliczce znamionowej widnieje 70 kg.
To jest tabliczka od sw na haku
Czyli nacisk zgodny z danymi samochodu 60 kg.
Czyli reasumując - w Tipo możemy na platformie rowerowej na haku wozić maksymalnie 2 rowery(przy założeniu, że platforma waży 20kg a przeciętny rower z 15). Trochę szkoda. Teraz mam zagwozdke, co przy 4 rowerach. Wszystkie na dach, albo 2 na dach i 2 na hak. Trochę drogie to rozwiązanie.
Patrz.. aż tak tego nie analizowałem jak zacząłem planować wozić rower samochodem, zrobiłem teraz mały "risercz" i jednak 3 rowery da radę, większość platform waży w okolicy 15 kg, pozostaje 45 na rowery. No i wiadomo, że 2 kg w tą czy w tamtą różnicy nie zrobi.
Więc po analizie dam radę wieźć 3 rowery na haku, jak mi córcia podrośnie :)
No tak, 20kg na platformę zostało mi jeszcze, jak sprawdzałem platformy 4 rowerowe. Rzeczywiście, 3 rowery można wozić na styk:)
Nie ma co zakładać kolejnego tematu dla HB,więc piszę tu....i ja założyłem hak przy okazji II przeglądu,zwykły odkręcany na 2 śruby koszt 1238 zł.Jest przyczepka i od 1,5 roku stała nieużywana,a czasem by się przydała.
Załącznik 36292
Załącznik 36293
To koszt z montażem? Bo ja za hak wypinany vertykalnie i wiązkę dałem 1250 + montaż.
Tak z montażem tylko moduł zdaje mi się dali uniwersalny,bo dedykowanego szukali w necie i nie mogli znaleźć.Haki do Tipo ostatnio trochę potaniały.
w 2017 hak odkręcany ok 450zł, wypinany horyzontalnie ok 650zł a wypinany vertykalnie ok 850zł. Wiązki dedykowane 2 do wyboru 400-500zł, uniwersalne 120-200zł, robocizna w aso od 400 do 700zł, w zakładzie niezależnym 250-300zł.
teraz mówisz potaniało? raczej niewiele ale dobre i te parę złotówek :-)
Rok temu na wiosnę montowalem hak do Hb w Aso.
Firma Steinhoff chyba.
Hak odkrecany na dwie sruby.
Koszt całkowity 1000 zl
Czyli materialy plus montaż
Nie wchodzi w grę, bo jest jeszcze gwarancja.
To tanio,ale u mnie taniej się nie da.Jak pytałem rok temu w dużym ASO przy dealerze to mi powiedzieli: hak 600zł,moduł dedykowany(bo gwarancja) 800zł i robocizna 400zł razem 1800zł,więc podziękowałem im.
Hak założyło mi mniejsze ASO,gdzie robię też przeglądy....jak już podali cenę za hak to ja im,że przywożę swoje materiały na przegląd:smile: i za przegląd wzięli tylko 190zł+ moje materiały ok.200zł(olej,filtry) także ja też ich trochę wycykałem.