To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Klima nie działa -
Moja klima w Grande Punto praktycznie przestała chłodzić - przy obecnych upałach z wentylatorów wydobywa się jedynie chłodne powietrze (coś jak przy wentylacji ustawionej na zimno przy kilkunastu st. c na zewnątrz). Czynnik wymieniony w maju. Na początku chłodziła idealnie.Teraz po przejechaniu nawet 10km nie jest nawet chłodno.Druga rzecz...po włączeniu klimy z wentylatorów daje się słyszeć takie jakby syczenie, coś jakby uciekający gaz.
Podjechałem do speca od klimy.Obejrzał i pierwsza wstępna diagnoza,to wyciek na sprężarce.Widoczne ślady czynnika.
Chciałem zapytać,czy warto zainwestować w regenerowaną sprężąrkę,czy może brać jakąś używkę?
-
Lepsza regerenowana oryginalna, niż używka lup kupno nowego chinczyka.
-
Spec u którego dobijałem klimę - tylko tym się zajmuje ( mam też wyciek z sprężarki ale na razie dobijam co roku ) stwierdził że rokordz-istka chińska nowa wytrzymała tydzień a tak rzadko kiedy do roku wytrzymują to samo dotyczy skraplacze chińskie często zaraz po założeniu nie są już szczelne.... Tylko regeneracja o ile jest możliwa...
Ja dobijam od 2 lat po 500..600 gram czynnika przed sezonem i przy obecnej cenie 225 zł za robociznę z czynnikem na razie nie ruszę... sprężarki bo koszt regeneracji około 500...600 zł + robocizna 250 + czynnik .....
Mimo temperatur pod +35C obecnie na Słowacji wszystko działa poprawnie
-
U mnie się nie opłaca dobijać bo musiałbym wywalić ok.500zł na sezon letni,a to już są koszty zregenerowanej sprężarki.Oddam do speca od klimy.Może wystarczy ją uszczelnić?
-
Wczoraj zauważyłem że z prawej strony, tak jak by pod siedzeniem (nie jest to odgłos z schowka) dźwięk "Świerszcza". Jest on słyszalny podczas pracy klimy jak ją wyłączę dźwięk ustaje. Klima chłodzi i działa (była nabijana na wiosnę ).
Ktoś może podpowie co to może być? Nie wiem czy jechać do mechanika czy od razu do speca od klimy.
-
Pewnie dźwięk pochodzący z nienasmarowanych lozysk slizgowych silniczka dmuchawy nawiewu.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki za podpowiedź sprawdze to.
czy chodzi o ten z tego tematu?
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...od-do-z-28334/
-
Tak, to ten temat.
Demontujesz schowek nad nogami pasazera/przod oraz boczek z wyłącznikiem poduszki pasażera oraz demontujesz dyfuzor dolny i masz dostęp do dmuchawy nawiewu.
Dmuchawa zamontowana jest na bodajze 6 wkrętów z główką torx.
-
Ps. Po demontażu dmuchawy nawiewu jest dostęp do parownika klimatyzacji, a właściwie do parownika od strony nadmuchu. Można przy okazji wyczyścić tę ważną część klimatyzacji.
-
Otwór nawiewu powietrza do komory parownika, widoczny po demontażu schowka pasazera i dmuchawy nawiewu:https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d9d7365f19.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5a389a0963.jpg
-
Zdecydowanie warto wyczyscic co jakis czas. Tak u mnie wygladal co prawda w 20 letnim volvo[emoji23]Roboty tez troche z tym. Pewnie w cromie podobną demolka by się kończyło[emoji3]https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6e69c32f93.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...6237d09c64.jpg
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
-
Ło matko.... chyba ktoś bez filtra jeździł przez dłuższy czas ;-) albo nigdy nie odgrzybiał .... Ja kiedyś w Mercedesie ( 8 letni C-klase ) nawet nie wiem jak miałem... pewnie podobnie ... ale dopiero po zastosowaniu mojej mikstury z Domestosem i wodą pomogło i to też nie za pierwszym płukaniem ;-)
Warto więc filtry wymieniać częściej niż raz na 30 tyś km :lol:
-
Jeśli parownik wykonany jest z aluminium anodyzowanego, to nie wolno płukać parownika plukankami z chlorem.
-
Filtra w ogole nie było jak go kupiłem nawet nie było gdzie go zamontować;)
Po wymianie na nowy w końcu dmucha z kratek . Teraz jeszcze nabicie jutro klimy.
-
Witam, u mnie również klima odmówiła posłuszeństwa. Podejrzenie padło na parownik ten który znajduje się wewnątrz kabiny. Czy ktoś demontował ten element?
-
Popatrz na foto wyzej. Czeka Cie to samo. Co prawda inne auto ale decha cala do zwalenia. Takze 2 dni i skrzynka piwa😉Robota jest ogólnie prosta ale czasochłonna.Powodzenia
-
Cytat:
Napisał
desmo999
Popatrz na foto wyzej. Czeka Cie to samo. Co prawda inne auto ale decha cala do zwalenia. Takze 2 dni i skrzynka piwa[emoji6]Robota jest ogólnie prosta ale czasochłonna.Powodzenia
Zapomniałeś chyba o jednym. Przed demontażem parownika trzeba spuścić czynnik chłodzący z instalacji klimatyzacji. Tak czy nie?
-
Jak jest co sciagac..to tak u mnie moze z 200gram bylo i poszlo w atmosfere
-
U mnie nie ma czynnika, bo jest spuszczony. Czyli nie ma tutaj nikogo kto to robił? W każdym samochodzie jest inaczej i nie ma się co sugerować żę w volvo było to źle zrobić. U nas w fiatach po zdemontowaniu nawiewów radia panelu środkowego jest dość dużo miejsca, dodatkowo schowek można jeszcze wyjąć.
-
jeste na 99% decha do zwalenie. Kiedys był o tym temat na yt chyba jest filmik.