Masz oryginalnego MES'a?
To jest widok strony w wersji do druku
Masz oryginalnego MES'a?
Hm ale jaka wersja?
Witam,
Czy udało się rozwiązać problem. U mnie występują podobne objawy z falowaniem obrotów. Po odpięciu przepływki falowanie ustaje i silnik pracuje idealnie równo.
Wskazania z EGR i przepływomierza na biegu jałowym:
- od razu po odpaleniu silnika na biegu jałowym otwarcie EGR wskazuje od 37 do 50% (nie jest to wartość stała tylko cały czas się zmienia) a wartość zmierzona z przepływomierza to 204 mg/w (wartość oczekiwana 201 mg/w),
- po około 1,5 minuty pracy na biegu jałowym wskazanie EGR pokazuje 2%, a wartość przepływomierza wzrasta na około 300 mg/w (wartość oczekiwana to ok 200mg/w)
Czy mógłbyś napisać jakie masz wskazania z przepływomierza (zmierzone i oczekiwane) przy otwartym i zamkniętym zaworze EGR?
Cwiqa u mnie problemem są wtryski jeden okazał się uszkodzony. Narazie auto u mechanika. Ale ciekawe z tym przepływomierzem bo nie sprawdzałem tego. Jak odbiorę auto to Ci powiem. Ale u Ciebie cały czas falują? Bo u mnie tylko po odpaleniu było chwilowe falowanie. Wskazania Egr miałem coś jak u Ciebie.
Nie caĹy czas. Na zimnym silniku (przy niskiej temp. powietrza - czyli jesieniÄ , zimÄ i wiosnÄ ) jest wszystko ok i na rozgrzanym rĂłwnieĹź. Falowanie wystÄpuje jeĹźeli odpalam auto ponownie po ok. 2 godzinach po zgaszeniu (silnik nie ostygĹ do koĹca) albo na "zimnym" silniku latem (wysoka temp. powietrza). Objawia siÄ to tym, Ĺźe autko odpala normalnie, po ok. 15 sekundach zaczynajÄ falowaÄ obroty przez ok. 30 sekund i dalej jest wszystko ok. W sobotÄ podĹÄ czÄ FES'a i sprĂłbujÄ sprawdziÄ wartoĹci przepĹywomierza w momencie falowania obrotĂłw. JeĹźeli w momencie falowania teĹź bÄdÄ mocno przekraczaÄ wartoĹÄ oczekiwanÄ to wydaje mi siÄ, Ĺźe problem tkwi w przepĹywce.
A jak stwierdziĹeĹ uszkodzenie wtrysku?
Mi już zaczął silnik nierówno chodzić i mechanik stwierdził że wtrysk i po wyciągnięciu okazało się że jeden się przycinał. Jeśli jest tak jak piszesz to winowajcą byłby przepływomierz. A czujesz nierówną prace silnika podczas falowania?
No właśnie główną hipotezą na wielu forach na falowanie obrotów w tym silniku są uszkodzone wtryski. U wielu osób jednak czyszczenie nie pomaga dlatego jestem ciekawy co wyjdzie u Ciebie. A nierówną praca silnika występuje. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - przepustnica: EPER pokazuje, że u mnie powinna ona być a jej nie ma.
To zależy mi pokazuje dpf a też nie ma zależy jakim sterownikiem się połączy. No przeważnie piszą wtryski i okazuje się że one są winne. U mnie falowało a potem zaczął nierówno pracować i już wiem że jeden był uszkodzony bo poszedł do regeneracji. Hm wiesz z tym czyszczeniem to indywidualna sprawa u każdego wtryskiwacz moze byc w innym stanie. Jak leje to żadne czyszczenie mu nie pomoże. Czy falowanie ustało to Ci powiem jak odbiorę auto. Pozdro.
Udało mi się dzisiaj uchwycić wartości przepływomierza w momencie falowania obrotów i wyglądają one następująco:
Załącznik 32671
Używam FES 3.6. Ale ważna też jest wersja Windowsa. W WIN10 nie pokazywało mi np. kodów wtrysków, a w XP mam wszystko dostępne.
cwiqa A kopci Ci auto podczas falowania?
Ale jeżeli u Ciebie już falowanie ustało to raczej przepływomierz będzie pokazywał dobrze. No ale porównać nigdy nie zaszkodzi
Witam,
SprawdzaĹem dzisiaj prace EGR i wydaje i siÄ, Ĺźe to on jest odpowiedzialny za falowanie - przepĹywomierz podaje dobre rzeczywiste wartoĹci. Spadek obrotĂłw nastÄpuje kiedy otwiera siÄ EGR (30-50%), nastÄpnie (Ĺźeby samochĂłd nie zgasĹ) komputer robi korektÄ i zamyka EGR; po osiÄ gniÄciu nominalnych obrotĂłw przez silnik komputer znĂłw otwiera EGR i znowu nastÄpujÄ spadek obrotĂłw itd.
I zastanawiam siÄ czy to jest normalne, Ĺźe od razu po uruchomieniu silnika EGR jest otwarty?
Jak sprawdzałem u siebie MESem to pokazywał mi otwarty po rozruchu.