To jest widok strony w wersji do druku
-
...u mnie ten odpływ pod wycieraczką też się dobrze zamaskował (już gdzieś we wcześniejszych wątkach czytałem, że jest /nie było zdjęcia/)...kiedyś po burzy specjalnie zaglądam pod to lewe podszybie a tam woda (wiązka kabli oczywiście pod wodą, jak ci inżynierowie to w tym miejscu zaprojektowali)...a ten odpływ wyglądał po prostu jak jakiś korek/sitko...dopiero śrubokrętem ten muł przebiłem
...co do tej kratki/klapki też nie mam pojęcia do czego to jest
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
To jest gniazdo mocujące wężyk odplywowy z podszybia, służące jako dolna część odpływu (wylot wody). Konstruktorowi chodzilo o to, zeby wężyk luźno nie latał po komorze silnika.
Może i masz rację, innego zastosowania w sumie nie widzę. Ale dlaczego w takim razie fabryka tego nie montowała tak jak powinno to być?:)
-
W aucie cos zawsze musi się psuć. Serwis i fabryka musi zarabiac. Widać, ze w porównaniu z częściami zamiennymi do aut klasy C, ceny czesci zamiennych do cromy (auto klasy D) to kosmos.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Widać, ze w porównaniu z częściami zamiennymi do aut klasy C, ceny czesci zamiennych do cromy (auto klasy D) to kosmos.
Miałem auta do których części były jeszcze dużo droższe.
Ale to fakt. Niektóre rzeczy do Cromy nie są tanie. Nie było to popularne auto i dlatego.
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
W aucie cos zawsze musi się psuć. Serwis i fabryka musi zarabiac. Widać, ze w porównaniu z częściami zamiennymi do aut klasy C, ceny czesci zamiennych do cromy (auto klasy D) to kosmos.
Kompletnie się nie zgadzam.... Bardzo tanie bo pasują od Opla/Saba....... o jakich częściach piszesz?
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Kompletnie się nie zgadzam.... Bardzo tanie bo pasują od Opla/Saba....... o jakich częściach piszesz?
Np. o wszystkich plastikach i czesciach oryginalnych z aso.
-
kup plastiki do grupy VAG albo PSA, wtedy zobaczysz kosmos :-)
-
Dokładnie. Przed Cromą miałem Accorda VI gen. Za części, które nie były dostępne w sklepach lub był brak zamienników, ASO liczyło niesamowicie. Np. maleńka uszczelka silniczka krokowego ~70 zł. Kawałek gumy, który ważył może 1-2 gramy. Na osiedlu zapiep..yli mi dwie listwy ściągające z drzwi (te pod szybą). Używek brak, cena w ASO za sztukę 230 zł.
W Cromie na przełomie 3k km -odpukać - nic mi się nie przytrafiło i ciężko odnieść się do cen. Ale wydaje mi się że będzie taniej. Choć zaskoczyła mnie cena filtra paliwa. Drogie cholerstwo (przynajmniej w stosunku do Accorda). Pozostałe filtry tańsze.
W sumie wątek był o przeciekach, schodzimy na inny temat:)
-
Cytat:
Napisał
michalpodroznik
Np. o wszystkich plastikach i czesciach oryginalnych z aso.
Adekwatne do ceny auta z przedziału klasy średniej czyli 100 tyś zł+... to że teraz jest wart 7 tyś zł to tylko powoduje, że należy kupować części wyposażenia wnętrza używane. A części mechaniczne dobrych renomowanych firm...
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Adekwatne do ceny auta z przedziału klasy średniej czyli 100 tyś zł+... to że teraz jest wart 7 tyś zł to tylko powoduje, że należy kupować części wyposażenia wnętrza używane. A części mechaniczne dobrych renomowanych firm...
Jezeli chodzi o mnie, to uzywanych części wnętrza nie kupuje.
-
Ktoś z posiadaczy Cromy doświadczył przecieków z powodu nieszczelności przedniej szyby? Gdzie ciekło?
-
Cytat:
Napisał
Zawaś
Ktoś z posiadaczy Cromy doświadczył przecieków z powodu nieszczelności przedniej szyby? Gdzie ciekło?
Kilka lat temu po deszczach robił mi się zaciek na podsufitce, z przodu lewy róg, tak do mocowania osłony przeciwsłonecznej.
Trochę czarnego silikonu wcisnąłem od zewnątrz pojazdu, musiałem zdemontować częściowo tą czarną listwę na dachu zasłaniającą lewą rynienkę i wtedy odrobina silikonu została wciśnięta w lewy górny róg szyby, dokładnie w tej rynience. Podsufitka w miejscu zacieku została wyczyszczona i od tego czasu spokój.
-
Cytat:
Napisał
zabezp
Kilka lat temu po deszczach robił mi się zaciek na podsufitce, z przodu lewy róg, tak do mocowania osłony przeciwsłonecznej.
Trochę czarnego silikonu wcisnąłem od zewnątrz pojazdu, musiałem zdemontować częściowo tą czarną listwę na dachu zasłaniającą lewą rynienkę i wtedy odrobina silikonu została wciśnięta w lewy górny róg szyby, dokładnie w tej rynience. Podsufitka w miejscu zacieku została wyczyszczona i od tego czasu spokój.
Hmmm dziwne że tyle czasu nic się nie działo. Klej do szyb twardnieje i pęka lub traci swoje właściwości najwidoczniej po latach. Inny powód poza mechanicznym do głowy mi nie przychodzi.
-
W tym miejscu gdzie ja kleiłem jest jeszcze zgrzew blach słupka i dachu, może tam się coś rozszczelniło.