To jest widok strony w wersji do druku
-
Dziś poszperałem jeszcze w logach z FES.Za tym rozrządem przemawia też kolejna sprawa.FES pokazuje błąd czujnika położenia wału... A takie jeszcze pytanie..Do poprawnego ustawienia rozrządu potrzebuję blokad czy wystarczy ustawienie znaczników na kołach pasowych i obudowie?Te blokady wiem że są potrzebne przy silniku 1.4 bo tam są zmienne fazy rozrządu.Tu chyba tak nie jest...Choć pewnie te blokady mogły by ułatwić...hmmm..
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nie przesadzaj ;-) Idzie szczególnie do przodu, gdy jeszcze sprężarka klimy działa na 100% :tongue
no ja wiem ze porównując do 1.4 T-jet 120 kucy to 1.4 77 kucy jest słabszy, ale jakoś nie moge powiedziec aby moje punto 1.4 nawet przy załączonej klimie nie jechalo, przecież ja wiem że to nie jest ferrari ale obiektywnie mówiac mułowate też to nie jest... nie jechał to kaszlak 0,65 litra :lol:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
savxx
Dziś poszperałem jeszcze w logach z FES.Za tym rozrządem przemawia też kolejna sprawa.FES pokazuje błąd czujnika położenia wału... A takie jeszcze pytanie..Do poprawnego ustawienia rozrządu potrzebuję blokad czy wystarczy ustawienie znaczników na kołach pasowych i obudowie?Te blokady wiem że są potrzebne przy silniku 1.4 bo tam są zmienne fazy rozrządu.Tu chyba tak nie jest...Choć pewnie te blokady mogły by ułatwić...hmmm..
wiedz że silnik 1.2 8V jest bezkolizyjny czyli jak źle rozrząd ustawiony to silnika "nie popsujesz" ale jego osiągi będa gorsze od cinkłeczento 0,7, ustawić tam rozrząd to naprawde prosta sprawa ale sugeruej do tego blokadę wtedy będzi na 100% dobrze (o ile się wie o co chodzi)
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
wiedz że silnik 1.2 8V jest bezkolizyjny
Nie wprowadzaj w błąd 1,2 starej wersji były bezkolizyjne .Niestety obecne silniki 1,2 są już kolizyjne . (łatwo poznać po okrągłym wlewie oleju )
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
ale jakoś nie moge powiedziec aby moje punto 1.4 nawet przy załączonej klimie nie jechalo
Mojego mam z automatyczną klimą. Latem po postoju na słońcu, gdy na maksa chłodzi wnętrze, żeby zejść do zadanej temperatury, auto jest ociężałe - bardzo czuć, że coś go trzyma. Po schłodzeniu wnętrza ociężałość mija - alternator też ma w tym udział, bo wiatrak jednak trochę A bierze. Czuć to przy ruszaniu spod świateł. Normalnie nie czuć obciążenia, klima ustawiona cały rok w tryb Full Auto. Mam go od nowego i co roku w upały jest ta sama sytuacja, ale tylko na czas schłodzenia wnętrza.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Nie wprowadzaj w błąd 1,2 starej wersji były bezkolizyjne .Niestety obecne silniki 1,2 są już kolizyjne . (łatwo poznać po okrągłym wlewie oleju )
a to zalezy czy z wariatorem czy bez... ale jak coś odszczekuje, kiedys 1.2 byl bezkolizyjny , tylko pytanie czy on ma obecny czy dawny silnik :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Mojego mam z automatyczną klimą. Latem po postoju na słońcu, gdy na maksa chłodzi wnętrze, żeby zejść do zadanej temperatury, auto jest ociężałe - bardzo czuć, że coś go trzyma. Po schłodzeniu wnętrza ociężałość mija - alternator też ma w tym udział, bo wiatrak jednak trochę A bierze. Czuć to przy ruszaniu spod świateł. Normalnie nie czuć obciążenia, klima ustawiona cały rok w tryb Full Auto. Mam go od nowego i co roku w upały jest ta sama sytuacja, ale tylko na czas schłodzenia wnętrza.
a to u mnie klima manualna...wiec ona sie innymi prawami rządzi, czyli nie wazne jak ustawisz zawsze tak samo pracuje.... automat mam na t-jecie...tutaj nie widze jakis ubytków mocy :-)
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
automat mam na t-jecie...tutaj nie widze jakis ubytków mocy :-)
Wiem, bo w MultiAir też nie ma ;-)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Wiem, bo w MultiAir też nie ma ;-)
a tak w ogóle to offtopic... mysłalem ze mi padł termostat w T-jetcie... a tu sie okazalo ze oni montuja termostat o temperaturze otwarcia 80 stopni.... do tego silnika, dobzre że są interenety bo nei straciłem 2 godzin na wymiane dobrego termostatu :lol: