To jest widok strony w wersji do druku
-
filtr oleju 735000049 wg ASO to 100 zł (brutto) poza ASO to samo kosztuje ok. 68 zł
filtr kabiny 77366480 ASO 110 zł /85 zł
filtr powietrza 51977574 ASO 130zł / 87
świeca 55249868 ASO 77.50zł /38 zł
Jak widać są spore różnice ,a mówimy o częściach MOPAR aby ASO nie czepiało się . Filtr kabiny może mieć inny nr (pewne nr się pozmieniały) ,świece są NGK i mają oznaczenie IKR9J8 ,a na stronie NGK ich kod to 55263624 więc też inny niż podany fiatowski.
-
Przegląd Alfa Romeo Mito 1.4 TB (T-Jet) w ASO Wawa
71773176 FILTR OLEJU 1,3JTD PURFLUX 40 zł (brutto)
filtr kabiny 1 987 432 188 FILTR KABINY 50zł
filtr powietrza F 026 400 057 FILTR POWIETRZA 62 zł
świeca 55249868 ŚWIECA ZAPŁONOWA 70 zł
Podaję jakie części i w jakiej cenie mogę mieć kupione poza ASO i proszę o wycenę ASO gdybym jednak nie chciał wozić części ze sobą
-
Chyba trochę nie ten dział :)
-
Cytat:
Napisał
kFi@t
Przegląd Alfa Romeo Mito 1.4 TB (T-Jet) w ASO Wawa
71773176 FILTR OLEJU 1,3JTD PURFLUX 40 zł (brutto)
filtr kabiny 1 987 432 188 FILTR KABINY 50zł
filtr powietrza F 026 400 057 FILTR POWIETRZA 62 zł
świeca 55249868 ŚWIECA ZAPŁONOWA 70 zł
Podaję jakie części i w jakiej cenie mogę mieć kupione poza ASO i proszę o wycenę ASO gdybym jednak nie chciał wozić części ze sobą
Części podajesz do Alfy? To wtedy nie ten dział jak napisał kolega "vonski"
-
1.4 TB to Fiatowski silnik, części przypuszczam też się zdarzają te same - podałem numery, zresztą opinia jest taka, że Alfa ma droższe części w stosunku do Fiata a tu proszę okazuje się, że Alfa w ASO ma części na poziomie Fiatowskim "poza ASO" - nie ciekawe?
-
Cytat:
Napisał
kFi@t
1.4 TB to Fiatowski silnik
Który silnik masz na myśli? W 500X 1.4 TB to MultiAir.
-
Podałem części z logiem MOPAR kupione poza ASO i w ASO. można taniej ,części bez loga MOPAR i wtedy jest podobnie jak podałeś w Alfie . Unifikacja pewnych cześci eksploatacyjnych jest wskazana,różnice będą w częściach zawieszenia ,blacharskich itd
-
To jeszcze podaj gdzie te części z logiem MOPAR kupić poza aso jakiś link czy cuś.
-
Dział na tym forum : http://fiatklubpolska.pl/wspolpracuj...ogowych-27376/ . Sam tam kupiłem ,więc potwierdzam prawdziwość zakupu towaru MOPAR. Możesz też poszukać np. sklep.autoforte.pl/
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Który silnik masz na myśli? W 500X 1.4 TB to MultiAir.
MultiAir wywodzi się z 1.4 TB. Nie sądzę, żeby filtry znacząco się miały różnić konstrukcyjnie czy cenowo.
Tutaj trochę historii o silniku:Wszystko o silniku 1.4 T-Jet - Jak Fiat poradził sobie z downsizingiem? | Awarie | Ceny części | Dane Techniczne | Serwis | - Auto Świat
-
Cytat:
Napisał
kFi@t
Historię silników znam bardzo dobrze.
Jeśli nie sądzisz, że mogą się różnić, to porównaj filtry powietrza T-Jet i MultiAir Turbo ;-) Walec i prostopadłościan na upartego mogą być podobne konstrukcyjnie :roll:
I jeszcze z ciekawostek. Aktualnie dawane T-Jety do Tipo nie mają wkładu filtra oleju, a puchę jak np. w GP 8V. W MultiAir nadal wkład.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Walec i prostopadłościan na upartego mogą być podobne konstrukcyjnie
nie wiem czy jest to powód aby filtr do Alfa Romeo w ASO kosztował tyle ile filtr do Fiata 500X w sklepie internetowym? Wcale nie jestem ślepym fanem ASO ale jeżeli cena się nie różni to wolę oryginał zwłaszcza co do części takich jak np świece a tutaj w 500x i Alfie są to te same świece. Olej w Alfie ma w nazwie Star we Fiacie K i to jest cała różnica bo to jeden koncern i jeden olej.
-
Dzisiaj otrzymałem zestaw "części" do przeglądu. Wszystko kupiłem od polecanej tu na forum firmy JATA ze Świdnicy. Różnica w cenie bardziej niż znaczna, gorąco polecam! Co ważne zakupy są robione w autoryzowanym serwisie i jest na to FV VAT, więc "gdyby co" nie ma marudzenia, że Multiair padał bo olej był z Allegro.
Wszystko co otrzymałem jest oryginalne, świeżutkie oraz taniutkie :)
Dziękuję Panu Wojciechowi Czaińskiemu za pro obsługę !
Pozdrawiam
:)
-
Też tam kupiłem i oszczędności na samych filtrach i świecach są zauważalne. Następny raz też tam zakupię wraz z olejem i popytam o filtr MA/turbo
-
Panowie jakie świece są oryginalnie montowane w 500X (1.4 MA)? Bo zbliża mi się 30kkm, a wole kupić świece sam, niż bulić w ASO
-
Kupisz tutaj na forum oryginalne spoooro taniej niż ma ASO ,poszukaj kolegi z Jata Świdnica. A świece są wg mnie NGK (nr seryjne świec były w katalogu NGK jako ich do Fiata)
-
1 załącznik(i)
Zakupiłem części na przegląd 45 tyś i dodatkowo filtr oleju do turbiny. Spodziewałem się ,że w środku tej śruby będzie jakaś siateczka czy coś ,ale nic nie ma . Nawet nazwa fakturowa to śruba z otworem . Czy to prawidłowo ? Wymieniał ktoś już to ? Nr katalogowy to 71769772Załącznik 34741
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Zakupiłem części na przegląd 45 tyś i dodatkowo filtr oleju do turbiny. Spodziewałem się ,że w środku tej śruby będzie jakaś siateczka czy coś ,ale nic nie ma . Nawet nazwa fakturowa to śruba z otworem . Czy to prawidłowo ? Wymieniał ktoś już to ? Nr katalogowy to 71769772
Załącznik 34741
Uświadomiłeś mi błąd w moim toku rozumowania w sprawie zasilania smarowania turbo. Ze względu na obecność filtra myślałem, że śruba na górze turbiny jest zasilaniem, a okazuje się, że to jest odpływ - ogólnie bardzo logicznym jest zasilać od dołu, ale filtrować za turbo(:?:) Na forum alfaholików potwierdzają, że na rysunkach śruba odpływowa ma nr 7, czyli jest na górze.
Nr tej śruby to 71769773. Do tego potrzebne są jeszcze dwie podkładki 71769771. Są to te same podkładki, co dla śruby którą już masz.
-
Czyli ta moja śruba jest montowana na dole ,a na górze byłaby ta ...773 i miałaby ona siateczkę ? ergo byłaby filtrem na odpływie . Podejdę i poproszę o info mechanika,może się uda dowiedzieć
-
Tak, montowana na górze *773 ma mieć siateczkę. Na forum alfaholików podają ten sam numer *773, więc zapewne w temacie siateczki nic się nie zmieniło.