Chodzi o to co pokazuje wskaznik. Bo jesli jest tak ze pokazuje ze jest ok a ma tolerancje od 70 do niewiadomo ilu to mozesz jezdzic z niedogrzanym silnikiem nawet o tym nie wiedzac
To jest widok strony w wersji do druku
Chodzi o to co pokazuje wskaznik. Bo jesli jest tak ze pokazuje ze jest ok a ma tolerancje od 70 do niewiadomo ilu to mozesz jezdzic z niedogrzanym silnikiem nawet o tym nie wiedzac
Jako fanboye marki powinniście właśnie znaleźć jakieś logiczne wytłumaczenie. Tak ma być! Krowa gdzie jesteś? Potrzebujemy specjalisty :)
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
Jesli cos wskazuje na niedogrzanie silnika to temp oleju a nie temp wody. Na wskaznik temp wody spoglądam gdy chce wiedziec kiedy sie przelaczy na LPG jesli mnie to interesuje a jak chce wiedziec czy w pełni mozna korzystać z mozliwosci silnika patrze na wskaznik temp oleju, ktory Tipo akurat ma i pomimo ze nie pokazuje konkretnej temp to wskazuje czy jest juz odpowiednia.
Chyba ze szukacie na siłe kolejnej mega usterki Fiata, ktory nie potrafi skonstruowac prostego silnika i na kazdym kroku robi lipe
No pewnie z fusów. Spoko fajny gadżet.
Tipo nie ma czujnika temperatury oleju. Info od fiata
Pewnie liczy z temperatury wody obciazenia silnika temp powietrza zasysanego itp. A ja nie szukam na sile usterki tylko lubie wiedziec. Usterka jest pewnie w tym gadzeciku. Ale przy okazji mnie oswiecilo ze moje mito slabo grzeje moze nie dlatego ze nagrzewnica brudna a moze dlatego ze stary termostat. Termostaty te tradycyjne sie starzeja i tracą parametry.
W domu jestem :smile: Sprawdziłem jak to jest dokładnie w GP, w pincecie nie dało rady - AlfaOBD nie szczytuje parametrów przy błędzie weryfikacji kodu ISO ECU (nie ma mojego w ich bazie), więc na cegiełkowym nie sprawdzę.
W połowie skali w GP jest 80stC, więc problem z niedogrzaniem silnika na pewno się ujawnia :smile: Wskazówka dyga przy 50stC. Temperatura otwarcia termostatu 88stC. Skąd macie info, że w Tipo jest 70stC w połowie skali?
W TIPO otwarcie termostatu 88 +-2stC.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Rzeczywiście nie ma :roll:
U mnie na tym chinskim huddzie dokladnie kiedy wskazowka siega polowy wskakuje 70 stopni. No ale chyba to klamie wiec nie upieram sie przy tym stwierdzeniu. Jutro zobacze na normalnym programie
No i wygląda na to że chiński wynalazek jest ok. Przyjechałem na parking HUD pokazywał 80, podłączyłem alfaobd (chwile trwało uruchomienie programu) i pokazywał 81-82 i rosło(auto stoi w miejscu na jałowych). Doszło do 86 przełaczyłem sie na HUD-a i HUD pokazał 87(na zdjęciach). Podczas jazdy widać wyraźnie że dochodzi do 80-81 po czym spada do 75-76 i tak w kółko. Czyli chyba dupnięty termostat albo design fail że termostat pracuje prawidłowo a czujnik od wody jest schładzany wpływem powietrza (stąd różnica kilku stopni) no ale chyba nie w silniku który ma >10 lat. Jest jeszcze kwestia samego alfaobd który pluł się że nie ma zarejestrowanego kodu ISO tego sterownika ale ostatecznie dane odczytał (cos sie pierdzieliło tylko z napieciem aku). Chyba że ktoś ma inna teorię. Jak woda doszła do tych 86 szacowana temperatura oleju wynosiła 89. Oczywiście wskaźnik wody w normie stoi elegancko od 70 (dokładnie 72) w poziomie tzn zapełniona połowa kresek (czyli jak dla mnie może go w ogóle nie być bo jest chuja warty)
Trochę głupio pisać samemu ze sobą ale dzielę sie wiedzą :)
Ze specyfikacji silnika T_jet (dla bravo) wynika że wszystko jest OK.
Termostat jest na 80'C nie na 88 "C.
Ale gdyby ktos z właścicieli T-jetów sprawdził, byłoby miło
Nie ma takiej możliwości, żeby czujnik temperatury płynu był schłodzony powietrzem. Czujnik jest "sondą", długości około 2-3cm, która wkręcona jest w korpus termostatu. Cały czas zanurzona w płynie.
Sprawdź, tak jak już wcześniej pisałem, przy jakiej temperaturze robi się ciepły gruby wąż powrotny do chłodnicy. Zakres zadziałania termostatu 86-90stC.
Dziś spróbuję w pincecie innym softem (dostałem z interfejsem) sprawdzić temperaturę. Trochę wkurzający jest fakt, że już na starcie pali się u mnie pierwsza cegiełka, a moim zdaniem powinna zapalić się od 50stC.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
W 1.4 16V 86-90stC.
W MultiAir jest 80+-2stC.
W dizlach i 1.6 E-Torq też 88+-2.
Znalazłem info, że w T-Jet w Tipo też jest 88+-2stC - dokumentacja FIAT-a, podejrzewam błąd.
Tak sobie gdybałem z tym czujnikiem no bo co innego. Ale jak fiat podaje 80 'C w swoich papierach to wszystko wydaje się być OK. Widać turbobenzyny są na 80 -ciekawi mnie czemu bo w różnej "literaturze" piszą że właśnie w silnikach z doładowaniem jest tendencja do podnoszenia temperatury a żeby nie przgiąc stosuje się termostaty fazowe reagujące wcześniej.
A kolejna rzecz samego licznika- jeżeli u mnie przy 72 jest połowa to jak jest w wolnossaku. Jeśli inaczej to liczniki sa różne. A jeśli tak samo to ten cały zestaw wskaźników jest gadżetem gorszym od tego chińczyka
Podejrzewam, że dlatego tak zrobiono, bo w układ chłodzenia wpięta jest turbina, która temperaturę ma jednak sporą. W moim przypadku mam odczucie, że silnik wyraźnie szybciej się nagrzewa niż w wolnossaku. Jest również chłodniczka oleju, chłodziwem jest oczywiście płyn chłodniczy.
Na bank sie szybciej nagrzewa. Przełączenie na LPG w wolnossaku mam na 25 stopni w T-jecie przełącza się przy 51. Przełaczają się mniej więcej w tym samym miejscu na drodze
Jeszcze zauważ, że ważny jest jaki odcinek jedziesz. Bo gdy termostat się otwiera, płyn z dużego obiegu, miesza się z płynem z małego. I możesz w początkowych fazach jazdy mieć skoki temp o te kilka stopni. Ja jeszcze porobię LOGI jak ogarnę gdzie się to robi w Piston. Ale z tego co obserwuję od wczoraj to temp. raczej się trzyma +/-3*C.
Tak czy inaczej wygląda na to ze nic sie nie spierdzieliło oraz że co ciekawe chiński wynalazek działa i nawet jestem z niego zadowolony. Nie wiem tylko czy nie odwrócić i nie wyświetlać na szybie (jest taka opcja).
Marx30 - możesz wkleić linki do tego zestawu który masz zamontowany? ew. na PW ?
Szukaj pod hud p9 u chinczykow na ali. A tych nieodwracalnych tzn dzialajacych jedynie jako hud(bo ten ma opcje normalnej pracy -jak widac ) jest tez w cholere sadze ze podstawowe uklady interfejsu maja takie same i beda z fiatem hulać. Sa bogatsze w cyferki ale wtedy troche choinka na szybie