To jest widok strony w wersji do druku
-
2 załącznik(i)
Szkoda, że nikt się nie podzielił obrazem karty z mapami, ale jakoś sobie poradziłem:
Załącznik 31346
Załącznik 31347
Mapy stare, 2011, ale metoda działa na wszystkie - potrafię wygenerować kod map dla każdego rocznika do InstantNav i RadioNav dla Cromy, Delty, Giulietty, 159, Brery itd.
-
-
Generowanie kodu sprawdzone również na ostatnich dostępnych mapach (Navteq pisze, że to 2017, ale to są mapy z 2016 - takie same jak ostatnie dla ConnectNav, RT4 itp) - działa :)
Kto sobie ogarnie kopię mapy, proszę pisać na PW, wygeneruję mu kod :)
Siedzę teraz i poprawiam trochę tłumaczenie i wyświetlanie polskich napisów - różne irytujące bzdety typu 'Wyświetlij Nawigacje' (zmienione na Pokazuj Nawigacje), Mar zamiast Wto itp.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły/uwagi odnośnie Instanta, to pisać śmiało, może uda się zrobić.
-
Możesz mi napisać czy instant nav przeszczepiony z innej cromy będzie pytał o kod w momencie podłączenia lub odłączenia akumulatora? Nie chodzi mi o kod mapy ale o kod zabepieczający urządzenie?
-
W InstantNav zapisany jest VIN samochodu z którym jest 'sparowana'. Jeśli wsadzimy ją do innego samochodu, wtedy VIN się zmieni i nawigacja będzie pytała o kod od razu po uruchomieniu, za każdym razem. Odłączanie akumulatora nic nie zmieni. Wprowadzenie prawidłowego kodu powoduje zapisanie nowego VINu w nawigacji. Kod VIN można w nawigacji łatwo zmienić na taki który ma być, albo wykasować go w ogóle - wtedy już nigdy nie będzie pytać w żadnym samochodzie o kod - można przekładać do woli. Ciekawostka - wykonanie upgrade softu na InstantNav powoduje wykasowanie VIN w nawigacji - myślę, że dlatego tak trudno o płytę do upgrade. I jeszcze jedno - nawigacja włączona poza samochodem albo z odłączonym CAN nie pyta się o kod.
-
Czyli zachowuje się identycznie jak starsza Navi... tam również wgranie ponownie softu rozwiązuje "wiele problemów"..
-
Czy w necie dostępny jest gdzieś najnowszy firmware do instant nav do cromy ?
-
Ja nie znalazłem nigdzie, ani w PL, ani w IT - trochę osób szukało, ale nigdzie nie widziałem, żeby jakieś pliki się pojawiły. Może gdzieś w jakimś ASO mają. Poskładałem 'swoją' płytę do upgrade w dwóch wersjach 1.19.0 i 1.19.1 bazując na płycie upgrade od Alfy159 i plików wyciągniętych z działającego Instant od Croma. Jeśli chodzi Ci tylko o zmianę VIN, sugerowałbym jednak zrobienie tego za pomocą skryptu uruchamianego z SD. Jak coś pójdzie nie tak przy upgrade, to trzeba na warsztat brać radio (na szczęście wystarczy, że bootloader żyje - trzeba tylko dorobić interfejs USB), a przy skrypcie do zmiany VIN nie ma ryzyka żadnego.
-
Cytat:
Napisał
michal78
Jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły/uwagi odnośnie Instanta, to pisać śmiało, może uda się zrobić.
w mojej nawigacji mam na SD mapę Italii da się z niej coś zrobic ?
-
Ja też wsadzałem navi, nie miałem kodu ale znalazłem upgrade zdaje się na chomiku niestety nie pamiętam u kogo :) . Plusem tego zabiegu było też to że mam teraz na ekranie powitalnym czerwony znaczek fiata :)
-
@Croma 08 Może gdzieś jeszcze masz te pliki do upgrade? Jakbyś gdzieś odnalazł ten upgrade, bardzo byłbym wdzięczny.
A nie wrzuciłeś przypadkiem upgrade od Bravo 1.19.1? Bo takie jest faktycznie na chomiku.
-
Coś mnie tknęło jak napisałeś że miałeś upgrade i zacząłem głębiej szukać. Znalazłem u źródła :)
Co prawda nie z chomika, ale teraz już na chomiku - pliki upgrade do wszystkich InstantNav :)
Prosto z Elearna. Że też wcześniej na to nie wpadłem - oszczędziłbym sobie nerwów :)
https://chomikuj.pl/podly78/InstantN...ioNav+firmware
-
Znalazłem i u siebie ale widzę że byłeś szybszy :) Właśnie coś takiego zapodałem do swojej i działa, tylko nie mam polskiego języka.
-
Język w nawi zależy od języka w komputerze. Jak nie masz w komputerze PL, to nie da się włączyć w nawi. Można to obejść podmieniając pliki w nawi z języka w którym wyświetla na PL.
-
@michal78 - jesteś gość ;-)
Czy oznacza to że jest elearn do cromy FL?
Przy okazji tematu, czy pod instant nav podejdzie antena z innych fiatów która jest na złączu GT5 oczywiście po zastosowaniu przejściówki? np. Antena od Connect Nav+ ze stilo?
-
@manic - firmware pościągałem stąd - nie miałem pojęcia, że to jest dostępne online https://aftersales.fiat.com/elearnol...lidityName=2.2
można przeglądnać elearna dla wszystkich marek i modeli z grupy fiata.
co do anteny to nie wiem - ja od gps podpiąłem kupioną na allegro uniwersalną antenę z wtyczką fakra, leży gdzieś pod deską i łapie 5-6 satelit - wystarczająco do sprawnej nawigacji (nawi używa anteny tylko do złapania 'punktu startowego', potem nawiguje obliczając prędkość i kąt obrotu kierownicy i tylko czasami korzysta z anteny). Do radia mam taką przejściówkę: ADAPTER ANTENOWY FAKRA ISO 23CM MERCEDES OPEL SEAT (7171471668) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i działa.
-
Kolego jeżeli chcesz dalej pliki do nawigacji Instant nav do Cromy to pisz na priv pomogę
-
@johnybravo0, dzięki już wszystko mam ;)
-
Cytat:
Napisał
michal78
@johnybravo0, dzięki już wszystko mam ;)
Jak możesz odezwij się na priv!
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f2dd48073f5f.jpg
U mnie Sprzęt siedzi, działa, cieszy oko, zostało w zasadzie tylko osiowanie a cała operacja udała sie w głównej mierze dzięki koledze z forum @michal78 za co serdecznie dziękuje i tu, mega pomocny i ogarnięty człowiek ☺️👍
Kroma jest teraz w wersji deluks 😂