Ale mowa jest o oleju silnikowym a nie o napędowym. Na zdjęciu mas stary filtr paliwa. Taka sytuacja:tongue
To jest widok strony w wersji do druku
Ale mowa jest o oleju silnikowym a nie o napędowym. Na zdjęciu mas stary filtr paliwa. Taka sytuacja:tongue
W Cromach były montowane dwa systemy filtrowania oleju: MANN-HUMMEl lub UFI. Typ filtra możesz sprawdzić w ePER a najlepiej to kup oba rodzaje żeby przy wymianie oleju nie okazało się że jednak masz zamontowany inny niż kupiłeś. Zbędny filtr zawsze możesz zwrócić.
PZL - Sędziszów S.A. - Katalog online
Odnośnie oleju...
Może ktoś z was wie gdzie kupić w rozsądnych pieniądzach ( nie za 200 zł ) obudowę filtra oleju -> tą czarną plastykową nakrętkę w która wsadza się wkład?
Od tej częstej wymiany oleju wyrobił mi się już gwint ;-)
do 1,3 jest za kilkanaście zł a do 1,9 nie mogę znaleźć
Naprawdę nic się nie stało, nie ma więc za co przepraszać.
na puszcze filtra znajdę jakieś oznaczenia?
Podaj vin to sprawdzę jaki masz filtr.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tutaj masz po vin:
Załącznik 31111
Załącznik 31112
wielkie dzięki
Cześć mam dwa pytania odnośnie wymiany oleju.
-czy przy każdej wymianie oleju trzeba wymieniać uszczelkę korka spustowego?
- czy przy każdej wymianie oleju trzeba podpinać kompa i kasować gdzieś inspekcję?
Pytam ponieważ wczoraj byłem na wymianie oleju i mechanik który to robił powiedział że tych dwóch powyższych punktów nie trzeba. A nie chciałbym aby mi gdzieś daleko od domu się coś zaświeciło.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b1d9488001.jpg
Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
Ja ostatnio też wymieniałem olej wszedłem w komputer i wykasowałem (czy zmieniłem) serwis olejowy..
A czy jest to konieczne? Nie wiem..
Dla własnego spokoju tak zrobiłem..
Sent from my Pixel using Tapatalk
...damazy61 możesz podać jaki olej i filtr zastosowałeś...dzięki (mój silnik teraz zalany olejem: Texaco Havoline Ultra S 5W-40)
...w którymś wątku było info co do "kasowania w komputerze" (poniżej to co sobie zapisałem, cytat):
"...Przegląd olejowy
Po wymianie oleju resetujemy w dwóch miejscach:
1. Silnik/Regulacje/Wymiana oleju (tylko dla wersji DPF)
2. Przegląd/Regulacje/Reset następnego przegląd km. Wszystko.
w "silniku" zerujemy wyliczony procent zużycia oleju,
w przeglądzie natomiast interwał wymiany/przeglądu w kilometrach.
Ja ustawiłem sobie np. interwał przeglądów na 15 tys. km i jest to mój death line bo wymieniam olej max. po 12 tys.
W przypadku gdy nie wyzerujemy tych parametrów komputer zacznie nam przypominać albo o przeglądzie albo o konieczności wymiany oleju
(migającą olejarką ale to wszyscy znacie z instrukcji)..."
Cześć, olej i filtr taki jak na zdjęciu.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...e521106ca5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f8e5070d5c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...8beb600336.jpg
Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka
Kasowanie inspekcji olejowej jest ważne jak masz DPF. Komp wylicza degradacje na podstawie twojej jazdy itp. Dzieki temu mozesz mieć komunikat o wymianie oleju wcześniej niż wynika to z przebiegu. Co do miedzianej podkładki na korku spustowym, to jak nie jest zagnieciona to ja u siebie nie wymieniam.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Kolega właśnie pisał, że nie chce by mu kontrolki świeciły.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Jak nie chce to niech nic nie kasuje. Mi sie raz zapaliło o wymianie oleju olałem to i jak zgasło to już na dobre 40-50tysi i nic sie nie zapala;)
Oooo. Szkoda, że skasowałem bo bym zobaczył też. Te inspekcje w autach to taka ściema dla tych co wymieniają oleje po 30tk przebiegu. BMW mi sygnalizowało zawsze pomiędzy 25 a 30.
Odświeżę trochę temat ....
Nadszedł czas na wymianę oleju i oczywiście wymiana zrobiona ale......
Pojechałem do hurtowni która na miejscu robi wymianę no i się zaczęło, zaleli mi Motul 8100 x-clean+ 5w30.
Wcześniej mialem Motul 8100 x-clean 5w40 i było ok.
Po wymianie jakieś 300km było ok a później silnik zaczął jakoś dziwnie pracować, głośniej i jakby dostał delikatnych wibracji.
Na postoju na luzie jest fajnie cichutko a w czasie jazdy chodzi całkiem inaczej niż wcześniej.
Zastanawiam się czy to wina zmiany oliwy czy też coś innego zbiegło się w czasie.
Myślę jutro wrócić do poprzedniego oleju ale może to coś innego.?