Jak świeci się ta klodka to auto nie stanie samo sie nie wyłączny przez jakies zabezpieczenie
To jest widok strony w wersji do druku
Jak świeci się ta klodka to auto nie stanie samo sie nie wyłączny przez jakies zabezpieczenie
W moim przypadku mogę jechać ale unikam tej sytuacji. Myślę że sprawnosc aku ma tu duże znaczenie. Chyba swój wymienię
Podejrzewam, że winny jest mikrostyk który po odblokowaniu kierownicy (bo silniczek odblokowuje) nie daje odpowiedniego sygnału do BodyComputer. Stąd błąd i brak zezwolenia na zapłon.
Może smar który się tam znajduje przy obecnej temp. i wilgotności blokuje mechanizm. Może zużycie mechanizmu.
Przy kolejnej próbie w końcu się udaje.
Też miałem ostatnio ten problem po kilkudniowym postoju.
Masz rację.Dzisiaj pytałem o aku a jutro go kupię nie jestem pewny tylko czy wystarczy np 77 Ah czy może 90 Ah jak pisze w książce obsługi
Daj co najmniej 85 Ah miejsca jest pod dostatkiem...
Ja polecam Autocrafta... www.akumulatory-baterie.eu: 85Ah P+ 790A EN 12V 245 zł i może 10 lat nie wytrzyma ale spokojnie najbliższe 4
Już kupiłem. Ten oryginał FIAT miał 70 ah i wytrzymał 9 lat.kupiłem centra futura 77 ah za 370 .u mnie akumulator wytrzymuje długo
W książce o ile pamiętam 90ah zalecają do wersji z alarmem.
Ja u siebie wsadziłem Banner power bull professional 84ah 720A.
Zobaczymy ile wytrzyma...
naprawa sterownika blokady kierownicy nie pomogla tylko tyle ze ciszej pracuje
Marcin, podłączałeś auto pod komputer? są jakieś błędy?
jak się pojawi kłódka i nie będziesz mógł odpalić spróbuj odłączyć kostkę od pompy wspomagania i sprawdź czy wtedy zapali.
w eLern jest opisane co komputer sprawdza zanim wyda zgodę na rozruch. na tej liście jest też pompa wspomagania.
Byl regenerowany stary pzesmarowany poprawione luty i wszysko dziala tylko co jakis czas sie nie chce odryglowac ale jak w aucie zrobi sie cieplej to zaczyna byc ok
Dziś rano pojawił mi się komunikat sprawdź system zabezpieczenie samochodu. Widzę, że to jest chyba wada fabryczna Cromy :(
Ja pierdziu... uwielbiam takie slogany...
U mnie dziś rano wszystkie szyby były białe, to też jest chyba wada fabryczna Cromy...:sciana:
To są "wady fabryczne":
https://autokult.pl/12364,tych-silni...ia-12-poradnik
https://autokult.pl/12303,tych-silni...ia-22-poradnik
Nie popadaj w skrajności. Skoro dla Ciebie auto jest idealne to tylko pogratulować. Dla mnie to zwykły samochód, a nie obiekt kultu.
Skoro wiele osób ma z tym problemy to znaczy, że na rzeczy coś jest. W AR też mają z tym kłopoty.
Możliwe. Za drugim włożeniem kluczyka było już ok. Wczoraj auto było nie ruszane, a jest dość mroźno. Na wiosnę rozbiorę wyczyszczę i przesmaruję ten moduł pod kierownicą :)
Ale ja pisze o stacyjce.... to ona ma problemy
Wkleję zdjęcia stacyjki od środka...
Mówisz, że to wina stacyjki?
To wrzuć fotki jak możesz:)
Nie wiem na 100% ale z waszych opisów i z tego co ja wiem o tej stacyjce to wszystko na to wskazuje...
A wnętrze stacyjki Fiata Cromy II wygląda tak jak na moich zdjęciach:
Załącznik 30720 Załącznik 30721 Załącznik 30722
Załącznik 30723 Załącznik 30724 Załącznik 30725 Załącznik 30726
Jest tam w sumie 5 mikro-przełączników, które prędzej czy później muszą się zepsuć, to tylko kwestia czasu... to wszystko często jest utytłane smarem zmieszanym z kurzem + wilgoć, więc jak to jeszcze przymarznie w niskich temperaturach to może czasami któryś nie zaskoczyć...
Może też od drgań ta cewka ( antenka ) się odlutować lub zaciąć silniczek/rygielek blokady przekręcenia kluczyka ....
Widać na jednym z zdjęć układ: PCF 7991 AT to on przechowuje dane o kluczykach więc jak przyjdzie wam do głowy wymiana samej stacyjki to musicie przeprogramować ten układ lub wlutować w to miejsce z waszej oryginalnej stacyjki.. inaczej auta nie uruchomicie..
Moja rada to wyjąć stacyjkę i ją przeczyścić preparatami do elektroniki / kontakt sprayami i sprawdzić luty... od tego bym zaczął przy problemie z oboma kluczykami ....
Najlepiej sprawdzić czy błędy są w blokadzie czy w stacyjce i tam szukać przyczyny.
Jeżeli wkładasz kluczyk i słyszysz działanie odblokowywania kierownicy tzn. że kluczyk został rozpoznany.
Jak nie będzie potwierdzenia prawidłowego odblokowania to nie będzie zezwolenia na przekręcenie kluczyka.