To jest widok strony w wersji do druku
-
Zależy od konstrukcji auta. Są auta w których w wyniku fail design miska olejowa wystaje poniżej poziomu płyty podłogowej. Wtedy łatwo ją "urwać".
Np Stare Alfy, Gulfy/Octavię 1,6 MPI/MG-Rovery 400-45.
W większości aut jednak chroni Ją "wózek". U nas osłona ma na celu poprawę aero i zapobiega nadmiarowi syfu w kabinie silnikowej.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Może to dziwne ale właśnie ta osłona pod silnikiem była jednym z aspektów wyboru tipka:smile:
-
Cytat:
Napisał
marnyd4d
Może to dziwne ale właśnie ta osłona pod silnikiem była jednym z aspektów wyboru tipka:smile:
A ja uważam ze ta osłona jest ok w poprzednim samochodzie miałem podobna i podczas jazdy autostrada prędkość około 150-170 przebiegł przez nią królik niestety nie zdążył i go najechałem to tylko słyszałem jak się odbija od tej osłony. Olsona oczywiście pękła poszła do wymiany ale w oprzyrządowaniu silnika nic się nie stało.
-
-
Cytat:
Napisał
Nikita_Bennet
stalowa by nie pękła ;)
A stalowa z nabitymi gwoździami i rusztem złapała by ofiarę i by upiekła zająca jakbyśmy zajechali na miejsce :D
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
-
Osłona pod silnika fajna rzecz, tylko czemu w Tipo jest dziura pod kolankiem wydechu i ten syf może sobie tamtędy lecieć.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Osłona pod silnika fajna rzecz, tylko czemu w Tipo jest dziura pod kolankiem wydechu i ten syf może sobie tamtędy lecieć
Właśnie przy odbiorze też to zauważyłem i zastanawiam się, czy przez to nie będzie lecieć więcej syfu do komory i jaki jest cel pozostawienia tej dziury. A może tam powinna być jakaś zaślepka (podobnie jak z osłoną pod kokpitem) i Turki znowu zapomnieli zamontować.
-
Cytat:
Napisał
DM70
Właśnie przy odbiorze też to zauważyłem i zastanawiam się, czy przez to nie będzie lecieć więcej syfu do komory i jaki jest cel pozostawienia tej dziury. A może tam powinna być jakaś zaślepka (podobnie jak z osłoną pod kokpitem) i Turki znowu zapomnieli zamontować.
Byc może ta dziura jest po to aby wydech mial lepszą cyrkulację powietrza
-
Cytat:
Napisał
dam9an
Byc może ta dziura jest po to aby wydech mial lepszą cyrkulację powietrza
Albo coś by było za blisko, albo brakuje klapki zamykającej ;-)
-
W moim Tipo AT osłona jest metalowa :eek:. W Berlingo XTR zresztą też była. I święty spokój. Ma otwory eksploatacyjne więc przy wymianach oleju nic kręcić nie trzeba.
-
Cytat:
Napisał
poul11
Ma otwory eksploatacyjne więc przy wymianach oleju nic kręcić nie trzeba.
I tak przy wymianie oleju wartą ją zdjąć, aby wzrokowo obejrzeć silnik, półosie itp. czy nic się nie poci itd.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
I tak przy wymianie oleju wartą ją zdjąć, aby wzrokowo obejrzeć silnik, półosie itp. czy nic się nie poci itd.
Wie ktoś czy w ASO pozwolą na to i ogólnie na patrzenie? Pewnie zależy od ASO? Czy normą jest, że pozwalają?
-
Zależy od ASO pewnie. Ale jak się uprzesz to pewnie zmiękną w końcu. Mnie tam jakoś specjalnie nie zależy, żeby popatrzyć jak to robią. Chcę tylko obejrzeć auto od spodu po zimie. Wtedy będzie na podnośniku - i zweryfikuję jak go podnoszą. Jak źle no to ich opier**** :)
-
Ja miałem na myśli jak samemu się wymienia olej i filtr itd. to wtedy warto zawsze tą osłonę zdjąć. Ja już praktycznie po gwarancji, w sierpniu się kończy i nie zamierzam
tak prostej czynności robić w ASO czy jakimś innym warsztacie :)
-
-
-
Jak do tipo jest opcja metalowej osłony to jaki jest jej numer w eperze?
-
Cytat:
Napisał
Nikita_Bennet
masz metalową osłonę?
Metalowa jest od góry silnika :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
kjk
Metalowa jest od góry silnika :mrgreen:
haha haha haha haha haha haha