To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Przednia szyba -
No nie można było kupic ani ochrony ani szyb. Miałem w compensie na forda szyby i to o pasowało bo oni wstawiali Saint gobain a to producent szyb na pierwszy montaż do forda wiec miałbym taki oryginał bez logo forda. Co do nord glasa... hmmmm... nie bez powodu ma zjechaną opinie...
-
1 załącznik(i)
A mi na przedniej szybie pojawiło się coś takiego... Rozkleja się?
-
Mleczny laminat to zdecydowanie oznaka rozklejającej się szyby.
-
A ja wczoraj wieczorem dostałem po raz drugi kamiorem. Za pierwszym razem mały odprysk
Wczoraj niestety pajączek. W poprzednim aucie dostawałem też po szybie nie raz ale jakimś zbiegiem oolicznosci zero większych uszkodzeń a tu... Auto cztery miesiące i trzeba będzie wymieniać szybę :-(
-
Akurat uderzenia kamieniem nie wiazalbym ze slaba szyba. Jest to zdarzenie losowe ktore nigdy nie zdarzy sie dwa razy tak samo.
Ostatnio jechalem do Warszafki A1 z samochodu przede mna wylecial kamien wielkosci zblizonej do nakretki od coca coli i nie pojawil sie nawet odprysk ale stracha mialem :D
-
Kwestia szczęścia a właściwie pecha w moim przypadku. W służbowych autach zrobiłem blisko 300tys km i tylko raz przyjąłem kamieniem tak by zrobił się większy odprysk. W poprzednim aucie 100tys i przyjmowałem parę razy na szybę kamienie ale bez widocznych śladów. Tipo mam 3.5 mies. 7tys przebieg kamieniami ze 4 razy dostałem (2 odpryski na szybie)) i to zawsze na A4 pomiędzy Mysłowicami a Gliwicami. Coś nie tak jest ostatnio z tym odcinkiem...
-
szyba w tipo podatna jest na zarysowania ale jezeli chodzi o odpryski to chyba kwestia szczescia jak mocno kamien uderzy. dla równowagi powiem że u żony w 3 miesiecznym aygo tylna szyba jest cała porysowana grubymi rysami od skrobaczki wiec toyota tez oszczedza na materiale... porażka.
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
tylna szyba jest cała porysowana grubymi rysami od skrobaczki
Ogrzewania tylna szyba w nim nie ma?
-
Talarsw a kto jeździ skrobaczką po szybie? znasz Ty odmrażacze w płynie? Niezależnie jakie auto byś kupił czy za 40k czy za 600k to załatwisz sobie szybę jak będziesz używał skrobaczek.
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
toyota tez oszczedza na materiale... porażka.
raczej na energii. Piasek wapno i sód są tanie jeak barszcz w porównaniu do gazu potrzebnego aby to przetopić więc może dają jakiś plastyfikator czy proporcje ułatwiające proces a zmniejszający twardość (ale nie wiem czy to możliwe). I nie toyota tylko huta szkła która to dla nich i pewnie paru innych marek robi. Kazdy kto kupuje pierwsze nowe auto spodziewa sie lakieru o twardosci szkła szkła twardości diamentu itp. A nawet kielony w zmywarce się rysują. Dziwne że jak przyjdzie potem takie szkło polerować np. tlenkiem ceru to sie okazuje ze wcale miekkie nie. A piasek stal są od szkła poprostu twardsze ( mozna sobie poszukac w skali mohsa) i dlatego rysują
-
W piątek jadę na naprawe. Specu stwierdził że dadzą radę to naprawić a nawet jeśli po naprawie zostanie jakiś ślad to jest to na tył nisko że faktycznie nie będzie to przeszkadzać. Odwlekam wymianę widząc jak często ostatnio
A rano w drodze do pracy znowu dostałem w szybę tym razem musiał być bardzo mały odłamek bo po jeździe nie stwierdziłem żadnego nowego odprysku. Jazda A4 to jak przeprawa przez rosyjskie drogi gdzie co drugie auto jeździ z rozwaloną szybą.
-
Odmrazacz nie daje sobie rady z grubym lodem i wrecz pogarsza pozbywanie sie lodu z szyby. Ogrzewana szybe ma ale to nie znaczy ze ma byc takiej jakosci. Producent podzespolow jest scisle powiazany z kontrola jakosci fabryki ktora produkuje produkt finalny wiec to nie tlumaczenie ze jak np. Pralka sie zepsuje bo silnik stanie ze to producent dilnika zawiodl wiec marce nic do tego...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A co do nowego auta to nie oczekuje nadprzyrodzonych wlasciwosci materialow. Zreszta nigdy nie jezdzilem uzywanymi wiec nie wiem co mial na celu ten komentarz dotyczacy jakosci materialow.
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Odmrazacz nie daje sobie rady z grubym lodem i wrecz pogarsza pozbywanie sie lodu z szyby.
Wczoraj pierwszy raz od dawna uzywałem odmrazacza (schowałem juz pokrywe na szybę) i muszę się zgodzić. Dostałem na prezent do Tipo i myślałem ze to lepiej działa. Nie ma to jak pokrywa na szybę, tylko prognozy trzeba sprawdzać.
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Wczoraj pierwszy raz od dawna uzywałem odmrazacza (schowałem juz pokrywe na szybę) i muszę się zgodzić. Dostałem na prezent do Tipo i myślałem ze to lepiej działa. Nie ma to jak pokrywa na szybę, tylko prognozy trzeba sprawdzać.
a ja używam skrobaczki murska, z tą mosiężna wkładką, nawet ją ostrzę pilnikiem przed zimą i jakoś porysowanej szyby nie mam, i w poprzednim aucie nie miałem, hmm, da się?, da się.
-
Cytat:
Napisał
firemanek
a ja używam skrobaczki murska, z tą mosiężna wkładką, nawet ją ostrzę pilnikiem przed zimą i jakoś porysowanej szyby nie mam, i w poprzednim aucie nie miałem, hmm, da się?, da się.
Zależy jak kto definiuje rysy ;-)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Zależy jak kto definiuje rysy ;-)
hehe
-
Cytat:
Napisał
firemanek
Chcialbym zobaczyc twoja szybe pod ostre swiatlo sloneczne 🤣
-
Pewnie ze od skrobaczki nie ma prawa sie nic stac. W poprzednich autach nigdy rys nie mialem a jednak teraz są...
-
Poczekajcie aż Wam jakaś wrona, lub inny śmieć latający porysuje szybę skacząc po samochodzie :mad:
-
U mnie też już polawiły się mikro odpryski. Taki klimat mamy :) Wstawić do garażu i przykryć kocem to nie będzie się ysować ani odpryskiwać :P