Dziękuje za info rozumiem że pozycja 7 służy do spuszczania oleju? Tam jest taki sam klucz co w misce olejowej ?
To jest widok strony w wersji do druku
Koledzy odezwę się niedługo z pomiarami, mam lekkie opóźnienie pozdrawiam miłego wieczorku.
Witam koledzy miałem dzisiaj trochę wolnego czasu i wyczyściłem przepustnice. I tak od strony filtra była brudna kolor czarny, a od strony kolektora tłusta. Sprawdziłem drożność wężyka on jest chyba od odmy, zmieniłem opaski zaciskowe. Przepustnica nie domyka się do końca jest mała szczelina dosłownie grubość kartki papieru. To powinno tak być? Po weekendzie zrobię pełną diagnostykę. Adaptacje wykonałem z instrukcji co jest na forum. Załącznik 30555
jak wyciągałem swoją to była bardziej domknięta. Przy czyszczeniu otwierałem ją paluchem i została w takiej pozycji jak Twoja. Po założeniu i odpaleniu powróciła do pozycji z przed czyszczenia
Czy w tej przepustnicy można wymienić silniczek krokowy lub go wyczyścić ? Dlaczego od strony kolektora była tłusta ?
Należałoby dodać, że śladowe ilości w oleju w dolocie to rzecz normalna. To po prostu zasługa działania odmy, o której wspomniał irekw.
Pojeździłem trochę autem i jest znaczna poprawa lecz ideału nie ma. Wskazówka na obrotomierza już nie skacze o 2-3 mm góra dół ale jeszcze silnik drga. Silnik nagrzewa się dobre 10 minut na biegu jałowym to normalne?
Silnik nie nagrzeje ci sie w minutę... To nie świeca żarowa.
Będę w tym tygodniu sprawdzać samochód tym programem co wyżej ELM327 v2 - Interfejs Vscan STN1110 USB czy mam na coś zwrócić szczególną uwagę przed diagnozą ?
Zrobiłem dzisiaj pomiary mógłby ktoś na nie rzucić okiem i przeanalizować?
0 Załącznik 30600
1 Załącznik 30601
2 Załącznik 30602
3 Załącznik 30603
4 Załącznik 30604
5 Załącznik 30605
6 Załącznik 30606
7 Załącznik 30607
8 Załącznik 30608
9 Załącznik 30609
10 Załącznik 30610
11 Załącznik 30611
12 Załącznik 30612
13 Załącznik 30613
14 Załącznik 30614
15 Załącznik 30615
16 Załącznik 30616
Koledzy użyłem innego programu wszystko jest bardziej widoczne. Komunikat o mieszance paliwa zmienia się co chwile z ubogiej na bogatą co może być przyczyną?
Załącznik 30617
Załącznik 30618
Załącznik 30619
Załącznik 30620
Załącznik 30621
Załącznik 30622
Sonda przed katalizatorem ma tak falować.
Masz zbyt wysokie ciśnienie w dolocie. Jeśli nie masz nieszczelności to bardzo możliwe, że masz przestawiony rozrząd.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Na pewno na oryginalnych blokadach czy na chińskich/polskich? U mnie też macher przestawił rozrząd wg swoich blokad i potem dwa razy to sprawdzał. Niby u niego wszystko było dobrze, a jednak było źle.
Miałem jednak porównanie jak auto chodziło przed wymianą rozrządu i po. Sporo jednak czasu zajęło mi przokonanie się do wizyty w ASO i ustawienie faz na oryginalnych blokadach. Po tym zabiegu problemy zniknęły.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
W czwartek mam wizytę w ASO do tego czasu chce jeszcze posprawdzać kilka rzeczy. Jeżeli rozrząd przestawiony jest np. o pół zęba czy ma to wpływ na żywotność rozrządu ? Przejechałem na nim około 800 km.
Porobiłem dzisiaj kilka testów mianowicie skan całego samochodu i mam chyba uwalony komputer. Mógłby ktoś zerknąć na wykresy i parametry.
Skanowanie ...
Silnik (ECU)
Magneti Marelli IAW 5NF EOBD Injection
ISO Code: 0D 07 98 01 02
Nadwozie (BCM)
Body Computer Marelli MF
ISO Code: 40 83 8C 80 A4
Errors found:
B1029 - Linia szeregowa W
Wskaźniki (ICP)
Instrument Panel Visteon
ISO Code: 32 83 0E 01 19
Klimatyzacja (A/C)
Marelli climate control
ISO Code: 34 83 04 01 91
Errors found:
B1906 - Inf. zwr. nawiewu (stopy/klatka)
B1907 - Nastawnik klap (stop/klatka)
B1904 - Nastawnik mieszalnika (lewy)
Inne
Driver's Door BITRON
ISO Code: 86 07 04 80 E6
Inne
Passenger's Door BITRON
ISO Code: 89 07 83 80 68
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dzisiejsze wykresy i parametry
Załącznik 30624
Załącznik 30625
Załącznik 30626
Załącznik 30627
Załącznik 30628
Skąd to przeświadczenie o uwalonym ECU? Przecież nie masz żadnych objawów.
A co to się tam działo w środku wykresu sond? Dodałeś gazu? Przepiął się na lpg? Ten wykres jest taki trochę do dupy, ale coężko stwierdzić czy to jest przyczyna czy skutek tego że Ci auto kuleje.
Samochód chodzi tak na biegu jałowym z zapaloną lampką właśnie tak kuleje gazu nie dodawałem. Myśle że mam uwalone ECU bo wykryło mi Errors found:
B1029 - Linia szeregowa W.
Wieczorem zrobię wykresy sond na biegu jałowym na rozgrzanym silniku i będę podnosić obroty.
LPG nie mam chce założyć jak już wszystko będzie cacy z samochodem.
Dziękuje bzykol że mi pomagasz.