Sprawdzę później 😁 może akurat nie będzie trzeba rozbierać.
To jest widok strony w wersji do druku
Sprawdzę później 😁 może akurat nie będzie trzeba rozbierać.
Pewnie zacina się rygiel elektrycznego zamka bagaznika. Trzeba będzie rozebrac zamek i nasmarowac rygiel.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Jak działa otwieranie bagażnika pilotem a nie działa klamką to znaczy, że problem leży w klamce.
Po zeszłorocznej "walce" z zamkiem bagażnika mam następujące sugestie.
1. Zapoznać się z awaryjnym sposobem otwarcia klapy tj. znaleźć na zamku dinks po stronie pasażera dzięki któremu otworzymy klapę w razie W;
2. Jeśli zamek w drzwiach nie działa a otwieramy z kluczyka to pozostaje rozebranie ww. części (manuale na forum), oczyszczenie i dodatkowe uszczelnienie gumowego przycisku oraz oczyszczenie i ewent. podgięcie konektorów w białej kostce.
3. Wyrobienie nawyku otwierania bagażnika z kluczyka.
Jeśli nie uda się naprawić starego zamka zawsze można kupić na Alle lub w ASO. Ta dróga wersja ma wadę, że oprócz ceny (ok. 400 PLN dane z przed roku) jest konieczność pomalowania w naszym kolorze bo część jest dziewicza.
Od siebie dodam, ze bardzo skutecznie udalo mi sie zamontowac nowy mikrostyk po wywaleniu starego z klamki.
Nowy mikrostyk zostal zamontowany w starej klamce, po uprzednim wyrobieniu w gniezdzie klamki nowego gniazda mikrostyku, wykonanego z poksiliny (tworzywo chemoutwardzalne).
Koszt nowego mikrostyku w sklepie elektronicznym: jeden zloty brutto,
Poksilina - kilkanascie zlociszy,
Troche kleju butapren - do przyklejenia gumki przycisku,
Trochę silikonu bezbarwnego - do uszczelnienia gumki,
Lutownica, troche cyny i kalafonii,
Miernik elektryczny, zasilacz sieciowy, zaroweczka i trochę wolnego czasu.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
...u nie był trochę inny problem z bagażnikiem...komunikat na desce, że klapa/bagażnik otwarty - oczywiście w sytuacji kiedy był zamknięty. Pomogło zastosowanie preparatu do styków w sprayu.
Oczywiście otwieranie z przycisku w klapie jest czasami trudne (za pierwszym przyciśnięciem)...ale z przycisku w pilocie działa bez zarzutu.
Ograniczniki drzwi tylnych wymienione zaraz po zakupie na używki (na szczęście używki były sprawne).
Nie mogłem otworzyć ani z klamki, ani z pilota. Po naciśnięciu przycisku na pilocie zamrugały tyko awaryjne.
na forum jest już dość duży post o problemach z klapą bagażnika. w tamtym temacie wstawiałem jakieś zdjęcia i jak ja to rozwiązałem
problemem nie jest sama osłona gumowa. pod nią jest jeszcze plastikowy przycisk, który odpowiada za przekazanie nacisku z tej gumki na mikro-styk, tak żebyś nie musiał szukać odpowiedniego miejsca na tej gumce.
w tym plastiku są 2 wypustki, powinny być, które odpowiadają za cofnięcie się przycisku i gumowej osłony. u mnie niestety popękały.
pod przycisk podłożyłem kawałek sprężynki i teraz ładnie odbija.
poniżej zdjęcie obrazujące przycisk umieszczony pod gumową osłoną. osłonę gumową zdejmiesz bez rozbierania klapy.
Załącznik 30291
Zgadza się. U mnie też latają te plastikowe elementy, a sama guma trzyma się tylko na środku. Jak przycisk zblokuje się w pozycji do otwierania to klapa nie otworzy się też z kluczyka. Jak zrobi się ciepło, bo teraz to wszystko sztywne i nie chce mi się grzebać na mrozie to rozbiorę i dopasuję tam jakiś przycisk. Ten co tam jest to do zabawki się nadaje, a nie do auta gdzie jeszcze jest narażone na warunki atmosferyczne.
u mnie jak przycisk był wciśnięty cały czas to z kluczyka normalnie się otwierała, nie działa wtedy tylko otwieranie z klapy
z kluczyka nie działa jak jest auto odpalone a kluczyk w stacyjce
Tak czytam o tych usterkach ...
To dorzucę swoje trzy grosze na przestrzeni 14 lat i 250 tys km
Łamiące się klamki wewnętrzne (dwa razy), wybijają się wahacze, no i padły klapy wirowe. Acha i raz powrót na ławce, bo diody prostownice w altenatorze odmówiły pracy.
A poza tym nie chce innego auta :)
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Pękający pedał sprzęgła, też to miałem, masakra
Złota łopata dla Piotra :-) A tak serio to uważam,że nawet po latach warto coś dodawać, bo zawsze się może zdarzyć, że komuś się jeszcze przyda. Są jeszcze użytkownicy, którzy "walczą" ze swoimi Cromami (jak ja :-/ ). Dodam jeszcze, że jest awaryjne otwieranie klapy tylnej w Cromie. Trzeba się dostać do bagażnika od środka. Na krawędzi zamka jest mała srebrzysta dźwignia. Trzeba ją przestawić, a wtedy zamek puszcza. Ja zanim do tego doszedłem rozkręciłem (i przy okazji połamałem) plastiki tylnej części bagażnika, te wokół ucha rygla zamka.