Hej. No niestety tez to mam. Robię testy dam znać co i jak.
Ehh ......
To jest widok strony w wersji do druku
Hej. No niestety tez to mam. Robię testy dam znać co i jak.
Ehh ......
U mnie ostatnio praktycznie codziennie to występuje , temp -10 do -2 tylko ze jakby mniej tego drastycznego dźwięku. Ale wskazówki opadają sekundkę trzeszczą i startują + raz zauważyłem przygaśniecie lekkie wyświetlacza TFT
Do sprawdzenia akumulator i napięcie przy rozruchu. W wystawkowym 500X widziałem drżące wskazówki, gdy rozładowany był aku.
Mam identycznie to samo...samochód kupiony w sierpniu i byla cisza, a od listopada do teraz w mrozne dni tak sie zachowuja wskazniki przy kazdym rozruchu.W ASO problem widza, wymienili cale wskazniki,ale nic to nie dało,podpiecie pod komputer tez nie pokazuje zadnych błedów.czy u was sie cokolwiek wyjasnilo?dodatkowo dziwne cykanie przy kreceniu kierownica,moze jedno z drugim powiazane?czy pzostaje jedynie czekac na wiosne?
Mierzyli spadek napięcia przy rozruchu?
Chodzi Ci o napięcie na aku czy o napięcie na zegarach?
U mnie niby mierzyli na aku i wszystko ok.
Zastanawiam się czy to nie jest kwestia niedoładowanego akumulatora bo ja jeżdżę tylko po mieście na krótkich odcinkach. Może ktoś kto lata w trasach ciągle ma ten sam objaw ? Wtedy teoria zostanie wykluczona.
A może jakiś wadliwy aku ? Podmianka na inny ?
Chodzi o napięcie na aku zmierzone podczas rozruchu. Podali Ci wyniki pomiarów? Dali jakiś wydruk z testera akumulatorów? Jeśli masz multimetr, to zmierz napięcie spoczynkowe na klemach po nocnym postoju, przy pomocy jakiegoś pomocnika zmierz również przy rozruchu. Trochę podpowie w sprawie naładowania aku, ale jego stanu nie określi się bez testera.
Nie podali wyników ani wydruku, wiadomo :)
Bardzo mi to nie przeszkadza ale kupię multimetr bo już się przymierzam od dłuższego czasu. Przyda się w domu przy okazji. Dam znać.
Hej.
Mogę napisać ze chodzi o niskie napięcie akumulatora.
Po doładowaniu problem ustąpił.
Uff...
W Fiatach od czasu Stilo wiele dziwnych niedomagań samochodu miało źródło w niedoładowanym akumulatorze. Tak że każdy miłośnik Fiatów powinien zaopatrzyć się w ładowarkę :wink:
auto uzytkuje na krotkich trasach.wersja easy,sierpien 2017 sedan.to co pisze Tipex, jest bardzo prawdopodobne.myslalem o wymianie na varte czy boscha,ale w czwartek mam wizyte w aso u elektryka..popytam niech doladuja aku i sie zobaczy.dzis po nocnym postoju pierwsze odpalenie i trytytytytyty.aktualny przebieg 4200km
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
wymienial ktos aku?moze problem ma banalne rozwiazanie?Tipex akumulator zakupiony z autem jest nowy, ale doładuje go, dzieki za podpowiedz
Dlatego pytałem o napięcia, szczególnie podczas rozruchu ;-)
Auto stało 24h w garażu. Temperatura w środku -1.
https://youtu.be/BGGv3n6-IJY
Mierzyłem 2x bo za 1 razem miałem włączone światła mijania przy odpaleniu oraz nie patrzyłem na wskazówki zegarów - tylko na miernik. Za drugim razem już na ledach i patrzyłem na zegary.
Wszystko na filmiku widać. Spadek napięcia na aku do 9,1V przy światłach mijania a na ledach 9,36V. Z tego co czytałem to poniżej 10V nie powinno spadać. Wskazówki oczywiście tyrkotały i głupiały.
Jak naładuję akumulator to zmierzę jeszcze raz.
PS. Pięknie słychać kulku w garnku :cool:
Jestem zielony z tymi miernikami na chlopski rozum..czy wymiana aku rozwiąże problem czy samo doladowanie? I jak doladuje to moze za jakis czas sytuacja sie powtórzy?wiec może lepiej kupic od razu nowy -może 55a
Kupić nowy aku zawsze zdążysz. Najpierw go podładuj i zobaczysz czy coś to da.
Aku trzeba przetestować, a nie bez sensu wymieniać ;-) Sprzedawcy akumulatorów mają stosowne testery. Gwarancji już nie masz?
krówka, generalnie na ich pomiarach mogło być ok bo jednak musiałem dojechać do Pszczyny na serwis. Kilkanaście kilometrów tam jest. Poza tym temperatura nie była ujemna na zewnątrz więc też pewnie akumulator nie dostał od mrozu po tyłku.
Wczoraj próbowałem ładować aku ale mój prostownik nie działa. Po pracy podjadę na test akumulatora do lokalnego sprzedawcy.
W moim tipku po sobotnim podładowaniu akumulatora dzisiaj problem nie wystąpił.
Witam też tak mam jak samochód tydz. postał na mrozie lub jak postałem 30 minut z wlaczonym radiem i lampką i chciałem odpalic auto to tak samo.