To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Marek P
Tak się zastanawiam, jak to możliwe że diesel 2006 rok ma przejechane tylko 140 tyś km ? Statystycznie mało prawdopodobne ale jest ... tak z ciekawości pytam, ponieważ nie mieści mi się głowie aby ktoś takim autem średnio przez rok robił około 13000 km. Zawsze takie przebiegi dawały mi do myślenia...
Jest możliwe, kupiłem auto 4 lata temu z przebiegiem 102 tysie od rodzinki która miała służbowe auta a mi dopiero trzasnęło 140 niedawno bo też posiadam dwa auta i mam bliziutko do pracy. Wiem że diesla nie kupuje się na krótkie odcinki ale to był mój taki kaprys, kupuje bardziej oczami a nie rozsądkiem. Auto nawet dzisiaj bardzo trafia w mój gust i nie zamierzam go się pozbywać:)
Posiadam nawet wszystkie faktury co było robione w tym aucie w serwisie od samego początku:)
Mam drugie auto które rocznie robi około 8000 km i jest z 1997 a ma nabite dopiero 220 kkm:)
-
Cytat:
Napisał
Marek P
Tak się zastanawiam, jak to możliwe że diesel 2006 rok ma przejechane tylko 140 tyś km ?
To ja dam jeszcze więcej do myślenia.
Croma 2006 rok (wyjechała z salonu w PL w maju 2007), ja ją kupiłem w marcu 2013 od pierwszego właściciela z przebiegiem 56,5 tys.
Aktualnie ma 104 tys. km, poprzedni właściciel mniej więcej jeździł tyle samo co ja.
-
Cytat:
Napisał
Marek P
Witam po dłuższym czasie, dopiero dziś mechanik potwierdził mi Wasze przypuszczenia odnośnie kolektora.
Urwały się klapki od kolektora, mam do wymiany "tylko" zawory 16 sztuk. Kolektor dziś został wysłany do "Kolektorycdti.pl" w celu zaślepienia.
Szkoda gadać, pewnie dużo zapłacę za całą robociznę (nie mówię teraz o zaślepieniu kolektora).
Mechanik wspominał o zaworach zamiennikach, twierdzi, że też będą dobrze i długo pracować i nie ma sensu kupować oryginałów. Potwierdzacie to ??????
Więcej szkód nie ma.
Dziękuje za odpowiedź.
Marek
Szacowany koszt naprawy jakiś 2300 zł dużo ale bez dramatu.
-
Zazwyczaj jak pada zawór, cos podchodzi pod niego to pada i dźwigienka zaworowa...
Zawór to jeden z kluczowych elementów w silniku i jest poddawany dużym obciążeniom/siłom/temperaturze.... co znaczy nie oryginalny? jakiej firmy?
A tak na marginesie jaki przebieg na liczniku ?
-
- 2300 zł powiadasz hmm to faktycznie dużo, około piątku odbieram auto to dam znać.
- Przebieg to 223 tyś.
- Co do firmy zaworów to się zapytam. Dodam, że to największy (i chyba najlepszy i najdroższy) mechanik w mieście gdzie mieszkam.
-
2300 niby dużo, ale ciesz się że to tylko zawory - urwana klapa mogła porysować tuleję cylindra, uszkodzić tłok i rozwalić turbo.
-
masz auto z 2006 rok i plastikowy kolektor? dziwne bo plastikowe były w poliftach(2008)
-
Cytat:
Napisał
indahowse
masz auto z 2006 rok i plastikowy kolektor? dziwne bo plastikowe były w poliftach(2008)
Nie to nie prawda... ja tez mam plastykowy kolektor i auto przed liftu 2007r
-
Widocznie mieli już wymieniane, niestety na ich nie korzyść. W plastikowych są metalowe łopatki i mogą większego syfu narobić.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Ciekawe ile kosztuje usługa czyszczenia tych klapek ewentualnie zaślepienie. Patrzę na filmy jak ludzie rozbierają kolektor to jednak trochę roboty jest.
-
Dziś dopiero odebrałem auto. Więc coś o kosztach :
Robocizna z zaworami, uszczelkami, frezowaniem gniazd zaworowych = 2008 zł + 300 zł zaślepienie kolektora z kurierem do "kolektorycdti" = 2300 zł.
Auto odpala znacznie łatwiej i szybciej.
Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić czy osiągi są inne ale do 2 tyś obrotów zbiera się tak samo raczej.