To jest widok strony w wersji do druku
-
Tam się niewiele da regulować nawet w ASO. Gazem (tzn. czasami wtrysku) zajmuje się ecu silnika przynajmniej tak wynika z info z Cinsoftu. Prawdopodobnie tak jak w alfie są inne mapy wtrysku dla D i N tak tutaj są inne mapy dla benzyny i LPG.Na ciśnienie na reduktorze na pewno nie wpływa filtr fazy ciekłej w końcu taka jest rola reduktora żeby rozprężał gaz do stałego ciśnienia. Drugi temat to czujnik ciśnienia na listwie po którym ECU robi korekty. Gdyby tego nie było to przecież w miarę zapychania się filtra instalka by się rozjeżdżała.
-
Cytat:
Napisał
FiatPrime
Pamiętaj o regulacji instalacji. Zresztą bardzo realne, że samochód nie da Ci NIEZAUWAŻYĆ, że zmiana rodzaju filtrów wpłynęła na ciśnienie robocze reduktora - tym bardziej, że to Turbo. Sprawa dodatkowo się komplikuję, bo to fabryczna instalacja. Do fabrycznej da się już gdzieś podpiąć po za ASO?
Tu się nic niereguluje po wymianie filtrów!
Rozumiem ze jak wymieniasz filtr powietrza i oleju tez regulujesz? No bo cisnienie, przeplywy etc....?
-
Cytat:
Napisał
maro1500
Tu się nic niereguluje po wymianie filtrów!
Rozumiem ze jak wymieniasz filtr powietrza i oleju tez regulujesz? No bo cisnienie, przeplywy etc....?
No właśnie po to są mapy, korekty po ciśnieniu i temperaturze no i sonda lambda (choć ta ostatnia to nie wiem jak ten sterownik w tipo jak ktoś już pisał szybko przechodzi w OL).
Niemniej jednak chyba się skuszę na chipa w Cinsofcie więc muszę przemyśleć jakie filtry będę stosował w przyszłości i już na takim zrobić program
-
3 załącznik(i)
Zdjęcia oryginalnego filtra mopar i landi. Mnie ciekawi jeden opis... mopar ma class 1 a landi class 2... co to jest? Jakość filtracji? Mam zamiar kupić ten z Allegro i rozbebeszyc i porównać z rozbebeszonym fiatowym po wymianie... to samo z filtrem ciekłym...
I jeszcze foto oryginalnego fazy ciekłej... za co ta cena?
-
Zobaczysz bibułe i nic więcej. bibuła w standardzie filtruje 2 um chyba że masz dobre oko to odróżnisz lepszą od gorszej.
Ja się też zastanawiam nad brc bo puszka filtra jest na wieki a wymienne są wkłady i są poliestrowe. przy porównywalnej cenie będzie lepsza jakość filtracji.
-
Nie musi być BRC. Powtórzę się, ja zastosowałem
FFL F779/B-d-14/14 (włókno szklane.wym.CF109-2) firmy CERTOOLS, wymienny wkład. Opinie nie najgorsze. Wymiany planuje robić co 10 tys. Cenna śmieszna w porównaniu z oryginałem, a filtrowanie mam nadzieję lepsze. Obejrzałem z bliska, nie jestem specem ale wygląda solidnie zarówno obudowa jak i wkład. Myślałem nad jakimś odstoinikiem typu twister etc. Ale to już kombinacje z wymianą przewodów itd. Do tego zastosowałem otuline do rur na obudowe. Dzięki temu wchodzi w oryginalne mocowanie ponieważ ma mniejsza średnicę od oryginału no i mam izolacje termiczna, puszki filtra od komory silnika. Izolacje filtra polecają na LPG forum.
-
A co zyskujemy dzięki tej izolacji?
-
BRC Poliester też dobra opcja, cały filtr ~50zł później same wkłady ~20zł.
-
Podobno w miarę stała i optymalną temperaturę gazu. Kiedy jest zimno to po przełaczeniu na LPG, odparowany gaz jest mniej wychładzany przez filtr, który dzięki aluminiowej obudowie jest świetnym radiatorem. A kiedy pod maską jest już niezły piec, gaz nie nagrzewa się tak mocno, znowu od obudowy filtra.
-
Czy ten będzie git?
https://allegro.pl/oferta/komplet-fi...dShowitemShare
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
Panowie, pytanie co do filtrów BRC, może ktoś podesłać link z filtrem o którym piszecie? Bo jak ja szukałem zamiennika też zastanawiałem się nad BRC, ale żadnego nie znalazłem z we/wy 14mm.
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Wymiary fazy ciekłej tzn. wysokość jest inna (patrz moje zdjęcie). Faza lotna też w tipo puszka ma 8 x 6 cm ale to nie ma znaczenia tyle że szybciej się może zapchać bo ma mniejszą powierzchnię filtrowania.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Loczek30
Panowie, pytanie co do filtrów BRC, może ktoś podesłać link z filtrem o którym piszecie? Bo jak ja szukałem zamiennika też zastanawiałem się nad BRC, ale żadnego nie znalazłem z we/wy 14mm.
Faktycznie, ten BRC o którym myślałem ma 12. możnaby coś porzeźbić ale chyba bez sensu. A zatem czaja lub ten certools
-
Tak się powoli rozglądam za tymi filtrami i ten fazy ciekłej niezbyt popularny. na allegro raptem u kilku sprzedawców. W jednym ze sklepów jest zalecana wymiana co 20-30 tys. gdy zwykle bibułe fazy ciekłej zaleca się co 10 -15 tys. Co ciekawe są wersje z obudową serwisową (taki czarny plastik) co ma ułatwiać niby wymianę
I kolejna ciekawostka: odkręciłem filtr fazy ciekłej również w grande punto z bardzo podobnym przebiegiem (24 tys km - przyznam że trochę tam zaniedbałem). Filtr nie wygląda tragicznie ale z pewnością gorzej. Co ciekawe oba auta tankowane na podobnych stacjach a puntolot pali mniej, więc mniej gazu przez niego przeszło.Oczywiście mógł się zdarzyć przypadek że raz jakiś syf zatankowano ale jednak się zastanawiam czy coś na rzeczy nie jest z końcówką do tankowania. W tej ori z tipo jest tam jakaś włóknina coś a'la wełna stalowa do tej z punto jeszcze nie zaglądałem.
-
Ja kupowałem u jednego z dystrybutorów części do LPG. U mnie oring uszczelniający dla filtra fazy ciekłej był mniejszy niż oryginał. Sam filtr miał identyczne wymiary. W sumie po 15tys nie wyglądał źle, trochę grafitu i tyle. Wymieniłem oba bo koszt w sumie śmieszny, a wymiana zajmuje 3 minuty więcej jak się już rozkręci to wszystko.
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
, a wymiana zajmuje 3 minuty więcej jak się już rozkręci to wszystko.
Nie wiem jak w innych egzemplarzach ale u mnie rurkę ze zbiornika do reduktora puścili fikuśnie przez środek dekla od filtra. Utrudnia to odkręcenie i np. kluczem nasadowym podejścia nie ma. Trzeba płaskim rzeźbić. Poza tym instalka mi się podoba fabryczne wtyczki (nie zwykłe konektory jak dotąd widziałem) oploty na wężach itp.
-
W przejściówce w punto włókniny nie ma. Zagadka rozwiązana. Warto to założyć i nie syfić instalacji
-
Mozesz rozwinąć mysl? Bo nie wiem jaka jest przejsciowka w fabrycznej instalce
-
to co dokręcasz do gniazda które jest pod klapką wlewu paliwa i do tego dopinasz pistolet przy tankowaniu. jak wlew jest w zderzaku itp to zwykle tego się tego nie używa
-
Ja mam taką przedłużkę tomasetto, a w necie widzialem z filtrem ceramicznym. To taka z filtrem jest dodawana do fabrycznej?
-
Taka z wymiennym filtrem przejściówkę do tankowania to być może kupię jak ocenie stan filtrów po wymianie po 30000.