To jest widok strony w wersji do druku
-
A powiedz mi jaki jest koszt wymiany takiego Vanosa przy silniku 4.4 286KM w e38 bo nie ukrywam że można kupić taką e38 w dobrej cenie i zagazowac. Jeśli można prosić to napisz mi ceny,koszta takiego silnika w eksploatacji,co się w nim psuje i jakie mogą być związane koszta z naprawa.
-
Nie ma dobrych V8 w dobrej cenie. Jak jest w dobrej cenie to znaczy, że coś mu dolega.
Do silnika M62TUB44 Vanosy + rozrząd + robocizna....ok 10000 :D
Tak poza tym większych bolączek nie ma. Tutaj jest więcej na temat vanosów w M62 Regeneracja vanosow, naprawa vanosow, regeneracja vanosa M62, e39, e53,e38, X5 | KLINIKA BMW .
Nie jest to najtańszy motor. Sam termostat kosztuje 200,świece też koło tego, remont alternatora ze względu na jego...całokształt ok 1000-1500. Czujniki Wału, wałka w granicach 400-600 i BMW na zamiennikach nie chodzi. Odma jakieś 200+ 200 uszczelki.Przepływomierz około 1000. Ale myślę, że nie ma co wydziwiać i wywoływać cen rzeczy które mogą się nie zepsuć do końca żywota auta. Jakby tak liczył to by nic nie kupił.
Był silnik M60 4 litry też 286 KM był prostszy, nie posiadał on vanosów i był zwykły alternator tak samo jak w M62b44(do roku 98)
PS. Założyć przyzwoitą instalację LPG też trzeba dać koło 4.
-
Co do instalacji,koszta rzędu 4-6 tys nie przerażają mnie ale ten Vanos,rozrząd plus robocizna :lol: Ale tak jak piszesz nie ma co gdybać bo jest taka możliwość że przez czas użytkowania takiej BMW może się to nie zepsuć i zostaną nam same koszta zwykłej eksploatacji.Cały czas rozmyślam nad tym 3.0d ale w obecnej chwili nie ma na czym oka zawiesić w przeciwieństwie do 4.4... No nic pierw zacznę od poszukiwań 3.0d,dziękuje za pomoc i życzę miłego dnia.
-
E39 i 3.0D fajne autko :) moje marzenie kiedyś również . Kolegę parę lat temu przymierzał się do takiego ale ochłonął i kupił E46 318d . Wszyscy się śmiali ,że kupił najsłabszego diesla z przebiegiem 220 tys . Był to wtedy najmniejszy autentyczny przebieg w Niemczech jaki znalazł .Było to z 6-7 lat temu .Auto ma do dziś ma już ponad 350 tys km i ma się dobrze :) Grunt to tak jak piszą koledzy wyżej kupić uczciwe nie kombinowane i na bieżąco serwisowane auto . Tak naprawdę każde używane auto miewa fochy :lol: jedne droższe drugie tańsze :)
-
Powiem tak. Kumpel miał E39 z 4,4 i popłynął finansowo. Była już ciut podmęczona życiem i niestety co chwila wymagała wkładu, a tam obojętnie co drenowało portfel do cna. Rachunki za części były naprawdę duże. Po jego doświadczeniach wiedząc co z czym i jak nie poszedł bym tą drogą.
Teraz ogólnie jest dużo aut na sprzedaż różnych marek z takimi silnikami. Po 1 spalanie oscyluje 20 litrów, części drogie i w obecnym czasie polisy OC za te pojemności to są sumy z kosmosu.
A 3.0d jest silnikiem trwałym, mocnym i palącym nieco więcej od naszych Jtd ;)
Silnika M47 2.0d nie chciał bym. Napiszę, że Jtd jest lepszy pod każdym względem... oprócz kultury pracy ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
PS. Auta z silnikami V8 różnią się bardzo mechanicznie od reszty. E39 z V8 ma inne zawieszenie, hamulce i układ kierowniczy niż pozostałe modele. Nie ma maglownicy tylko przekładnię.
-
No niestety kiedys to auto z silnikiem 4,4 pewnie kosztowalo duza waliche pieniędzy i kogos kto je kupil bylo stac na utrzymanie a teraz to stare szroty za wzglednie male pieniądze ktore moga doprowadzic do ruiny lub rozwodu;)
Znajomy tez ma c-klase amg juz rok pod szmata stoi bo cos tam padlo w silniku tarcze tez u tokarza przetaczal;)takze wiocha....niestety niski koszt zakupu a koszty eksplatacji jak nowki
-
Posłucham się madrzejszych i będę rozglądać się za e38 z 3.0d najbezpieczniejsza opcja dla mnie 😊 która nie zrujnuje mojego budżetu.
-
Witam,niestety muszę sobie odpuścić BMW i wracam do kupna Cromy z silnikiem 2.4 JTD. Wpadła mi w oko https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-c...-ID6zjxBE.html czy jest ktoś z tych okolić i mógłby zerknąć na nią? Panowie czemu jest tak mało Crom z tym silnikiem?? Z tego co wyczytałem to nie jest to kiepska jednostka i ma ona dość dobre opinie... rozumiem że jest ona dostępna wyłącznie z automatyczną skrzynią biegów i dlatego chciałem się zapytać was,czy to jest tak nieudane połączenie że jest ich tak mało na sprzedaż???
-
Czy nieudane, raczej nie. Ogólnie mało ich wyprodukowano.
Ten egzemplarz, który znałeś wygląda na malowany egzemplarz, przebieg mało prawdopodobny ( typowo handlarski), jeśli Ci to nie przeszkadza to czemu nie.
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Toporzak
Witam,niestety muszę sobie odpuścić BMW i wracam do kupna Cromy z silnikiem 2.4 JTD. Wpadła mi w oko
https://www.otomoto.pl/oferta/fiat-c...-ID6zjxBE.html czy jest ktoś z tych okolić i mógłby zerknąć na nią? Panowie czemu jest tak mało Crom z tym silnikiem?? Z tego co wyczytałem to nie jest to kiepska jednostka i ma ona dość dobre opinie... rozumiem że jest ona dostępna wyłącznie z automatyczną skrzynią biegów i dlatego chciałem się zapytać was,czy to jest tak nieudane połączenie że jest ich tak mało na sprzedaż???
porozmawiaj ze sprzedawcą i poproś o numer VIN oraz zdjęcia w dobrej jakości.
nie jestem pewien ale chyba na wyświetlaczu jakiś błąd jest pokazany. świeci się kontrolka spalonej żarówki, wątpię żeby handlarz sobie z wymianą żarówki nie poradził.
na zdjęciach widać też, że nikt nie siedzi na przednich fotelach a świeci się kontrolka niezapiętych pasów, jeśli dobrze pamiętam umieszczenie tej kontrolki.
niestety zdjęcia w niskiej rozdzielczości i nie mogę powiększyć.
co do wyglądu zewnętrznego to widać że jest, był trochę poobijane. jeśli to małe, parkingowe obcierki to nie ma co się ich bać.
-
Cytat:
Napisał
Voyager1
Jak marzy Ci się ta marka to może spójrz na najładniejsze BMW z tego okresu czyli E38. Koszty utrzymania te same co w E39(chociażby identyczne zawieszenie, silniki i mechanizmy), a środek i komfort jeszcze lepszy, w tej samej cenie.
powiem szczerze jako 100% Alfaholik, że jak widzę E38 to mi serce bije 2 razy szybciej.
z całej gamy Bawarek, jestem w stanie zaakceptować E38 i wisienkę na torcie czyli stare 850 coupe.
marzy mi się E38 ewentualnie Audi A8 pierwszej generacji produkowane też mniej więcej w tym czasie co E38.
-
Panowie chce skorzystać z oferty https://www.autotesto.pl/rodzaje-raportow/ ponieważ jestem laikiem i nie widzę sensu sprawdzania samemu auta jak się na tym nie znam.... Czy miał ktoś styczność z nimi?
-
Nie korzystałem. Jeśli chodzi o kontrolkę pasów - świeci się prawidłowo.
Ogólnie to ogłoszenie już trochę wisi, bo co jakiś czas filtruję sobie Cromy z silnikiem 2,4 JTD, dachem, ksenonami i skórami. Zazwyczaj taka Croma ma już wszystko prócz składanych lusterek, czujnika deszczu i zmierzchu oraz elektrycznych foteli. A kiedyś będzie mi się taka po lifcie śniła, więc co jakiś czas takiej szukam. :D
Także zasmucę, że trochę już wisi, a w międzyczasie już trochę sprzedano Crom z takim wyposażeniem i to w dodatku za większe pieniądze. Także strzelam, że coś z nią jest nie tak.
-
Cytat:
Napisał
Damn
czujnika deszczu i zmierzchu
Mam u siebie ;) Czujnik deszczu jest wkur... wolał bym zwykłe wycieraczki czasowe z możliwością programowania częstotliwości. Czujnik zmierzchu kiedy jeździmy non stop na światłach nie przydaje się w ogóle.
Cytat:
Napisał
Damn
w międzyczasie już trochę sprzedano Crom z takim wyposażeniem i to w dodatku za większe pieniądze.
Masz rację. Więcej(fakt, że nowsza) wyszła mnie moja 1,9.
-
Czujnik zmierzchu przydaje się przy dziennych LEDach, a teraz fajne oczka można kupić (kilka diod montowanych w zderzaku wg własnego wzoru, jak kto lubi, naprawdę świetnie to wygląda w Cromie).
Czujnik deszczu był osobną opcją w Cromie, ale w Megance, którą miałem, była w pakiecie z czujnikiem zmierzchu i tam sobie chwaliłem. Jednak zawsze można sobie ustawić wg normalnego trybu, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Lepiej mieć niż nie mieć. ;)
-
Nie da się ustawić. Jest tylko regulacja na manetce od czułości. Chodzi o to, że nawet gdy szyba jest sucha to wycieraczki potrafią zapier... jak opętane, albo szyba cała w kroplach deszczu, a te stoją.
Na wiosnę założę moduł drl i tryb auto wtedy się przyda. Żadnych led to wygląda bardziej jak ozdoba choinkowa niż lampa która ma spełniać określony cel ;)