To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Odma 1.4 16V -
W ten sposób odkryjesz tylko że popuszczanie sprzęgła Tipo podbija na chwilę obroty. Tak dzieje się za każdym razem jak wciśniesz i puścić sprzęgło niezależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny i nie musisz szybko puszczać sprzęgło możesz zrobić to powoli a im wolniej będziesz je puszczał tym większe podbicie obrotów nastąpi. Polecam to ćwiczenie.
-
Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i nie ma tu znaczenia jak puszczasz sprzęgło. I zgadza się - w aucie tym po puszczeniu sprzęgła podbijane są obroty. Przydaje się to w korku, gdzie samym sprzęgłem ruszamy bez dodawania gazu.
pozdrawiam
-
U mnie tak samo po puszczeniu sprzęgła są podbijane obroty.
-
Cytat:
Napisał
ksys
Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i nie ma tu znaczenia jak puszczasz sprzęgło. I zgadza się - w aucie tym po puszczeniu sprzęgła podbijane są obroty. Przydaje się to w korku, gdzie samym sprzęgłem ruszamy bez dodawania gazu.
Slawcio74 pisał, zeby sprawdzić na luzie (u mnie podnosiło obroty tylko przy wbitej jedynce, zeby nie zdławić silnika przy ruszaniu o ile pamiętam). Podnosi wam tez na luzie?
-
W tjet tak, na luzie tez trochę podnosi.
-
w 95KM też na luzie podnosi, ale tylko wtedy kiedy nie wciskam hamulca.
-
Cytat:
Napisał
ksys
Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i
To jest potencjometr przynajmniej wg opisu jaki wkleil Jackthenight
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ja zimą robię po 4km dziennie i żadnych problemów z falowaniem obrotów :)
A gdzie szukać odmy w 1.4 95KM? To tylko taki wężyk https://allegro.pl/oferta/przewod-ol...um-12277889105 ? Czy coś jeszcze? Pod wężykiem jest metalowy bolec, a w nim zwinięty drut, coś na kształt sprężynki. Nic więcej póki co nie znalazłem u siebie...
-
Cytat:
Napisał
facq
I nic więcej nie znajdziesz, ta sprężynka to separator oleju czyli ma oddzielić opary oleju od oleju i na tej sprężynke lubi być masło które ogranicza przepływ oparów.