Alu oryginalne. Zabezpieczajaca sruba niby jak kupowalem to mowili ze tez na spokojnie do alu podchodza ale wolalem dopytac
To jest widok strony w wersji do druku
Alu oryginalne. Zabezpieczajaca sruba niby jak kupowalem to mowili ze tez na spokojnie do alu podchodza ale wolalem dopytac
Witam,
Myślę, że warto odświeżyć ten temat teraz kiedy zmieniamy koła z letnich na zimowe. :-)
Byłem dzisiaj w ASO na zmianie kompletnych kół (z oryginalnych aluminiowych 17" na stalówki 16" nieoryginalne). Facet zapytał się mnie czy mam śruby do stalówek (przy Zafirze jak zmieniałem z oryginalnych alusów na stalówki również nieoryginalne to nikt nigdy się mnie o dodatkowe śruby do stalówek nie pytał i tak w nieświadomości żyłem po dzień dzisiejszy). Panowie stwierdzili, że "powinno pasować", że jeden z nich ma fiata Bravo i również zestawienie u niego pasuje więc spokojna głowa...
W tym poście dużo było sytuacji, że pasują śruby z oryginalnych alusów na oryginalne stalówki.
Moje stalówki to:
• MODEL: CARTECO WHEELS CW1653910
• ROZMIAR FELG: 16x6.5
• ET: 39
• ROZSTAW: 5x98
• OTWÓR CENTRALNY: 58,1
Załączam zdjęcie: Czy czasem te śruby nie mają za dużego stożka i za bardzo wystają? Coś to dziwnie mi wygląda...
Jak myślicie?
Załącznik 37121
Bronsky wygląda to tak jak powinno :) Śruby orginalne z alu pasują do stalówek.
U siebie również zmieniam z alu 17' na stalowe 16' i śruby z alu pasują do stalówek.
A na uwiarygodnienie dodam, że mając orginalne alusy, fabryczne koło zapasowe mam zwykłą stalówkę, czy producent dodał jakieś inne śruby do koła zapasowego ? nie, bo koło zapasowe też dokręca się śrubami od alusów.
Zresztą nasze śruby w Tipo to zwykłe śruby stożkowe, które są stosowane do felg stalowych.
Jak miałem kiedyś Dacie Sandero, to tam miałem specjalne śruby stożkowe do fabrycznych alusów, takie z ruchomych stożkiem, aby przy dokręcaniu alufelgi śruba nie rysowała gniazda alufelgi, a do stalowego koła zapasowego, producent dorzucił
4 zwykłe śruby stożkowe, dokładnie takie same jak nasze śruby w Tipo. :)
Także można by napisać, że w naszych Tipo do felg aluminiowych producent stosuje śruby stożkowe, które są de facto śrubami do felg stalowch. Tylko podziękować Fiatowi za to, że zrobił takie felgi aluminiowe, że pasują do nich śruby od felg stalowych.
Dlatego Bronsky na tym zdjęciu co podałeś, to śruba do felgi stalowej musi wyglądać ok, bo jak inaczej :)
To tylko potwierdza fachowość aso nawet w tak błahej sprawie...
JTN wyjaśnił sprawę bardzo dokładnie. Mam Tipo kupione na stalowkach a dokupilem oryginalne alusy. Temat już poruszany wiele razy ale JTN poraz kolejny jak zwykle dogłębnie wyjaśnia sprawę
Jeśli sie nie ma pewności co do tego czy w danym aucie występują różnice w zastosowaniu śrub względem felg stalowych a aluminiowych najlepiej sprawdzić za pomocą eper zwykle jest opis i jeśli do tego dana część w tym wypadku śruby występują o różnych numerach to zawsze można zweryfikować
No dobra,a do drugiego kompletu felg, aluminiowe nie fiatowskie, dostałem śruby. Na pierwszy rzut oka nowa śruba jest tylko dłuższa o ok 3-4mm. Ale porównując ile wstaje śruba z felgi od strony piasty w obydwu felgach gwintu na ślubie fabrycznej jest tyle samo. Czy jest sens zakładać te dłuższe śruby? Czy lepiej fabryczne, krótsze?
Niby tak, ale felgi nie sa dedykowane do auta, a dwa ze jak sruba bedzie zamdluga nie uszkodzi czegoś lub po zimie nie bedzie problemu z odkreceniem jak gwint skoroduje?
Jak będzie za długa to nie ruszysz z miejscaâŚ
Ruszy, tylko coś zniszczy. Potem bedzie płacz i ogólna rozpacz...
Wszyscy o długości, a ja zaatakuję z drugiej strony. Łeb śruby jest ten sam? Bo jeżeli nie jest to stożek o tych samych parametrach, to odpowiedź jest jasna - śruby dane z felgami.
Taki sam, stożek. Na spokojnie wkręcilem te dłuższe śruby pokrecilem kołami i nic nie chaczy, nie ociera. Założyłem dłuższe :roll:
I problem rozwiązany :-)