We wszystkich . W aluminiowych często urywają się dźwignie ,a w plastikowych całe klapki.
To jest widok strony w wersji do druku
We wszystkich . W aluminiowych często urywają się dźwignie ,a w plastikowych całe klapki.
Witam. Miałem podobny problem. Urwala sie klapka troche zagrzechotalo ale dlugo silnik nie pracowal. Podjalem decyzje by sciagnac głowice i zobaczyc co i jak. Okazalo sie ze zawory mi pokrzywilo, cylinder ok a tlok troche poobijany. Usunalem reszte klap wirowych. Wszystko wyczyscilem i złozylem:) Podkresle ze mechanikiem nie jestem i pierwszy raz rozbieralem silnik samochodowy. Nameczylem sie i wszystko sie udalo. Jezdze juz rok i nic sie nie dzieje od tamtego momentu.
I co? Silnik na pokrzywionych zaworach chodzi OK?
Mam jeszcze jedno pytanie koledzy. Po czym poznać nie rozbierając kolektora (czyt. połowy samochodu) czy dany model posiada te klapki? Pytanie pada, ponieważ jestem po wizycie u niezłego mechanika (takie zdanie wyrobiłem sobie do tej pory) i stwierdził, że w moim fiaciku 2007r. 1.9 MJTD 150KM owych klapek zwyczajnie nie ma oO. Czy można to stwierdzić na podstawie braku jakiegoś sterownika, bo już zgłupiałem do reszty?
Druga sprawa: wyżej wspomniany mechanik stwierdził to co wszyscy tutaj zgodnie pisali: 3 wtryskiwacz do roboty. Zaproponował zastosować najpierw jakiś specyfiki do czyszczenia wtrysków. Na celowniku mam 2: Liqui moly oraz TEC2000, jesteście wstanie powiedzieć coś na temat tych środków? Może macie jakieś inne propozycje?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrowienia :)
klapy widać z góry. Popatrz dobrze na kolektor albo zrób zdjecie i wrzuc tutaj do oceny. Możliwe że ktoś już rozbierał kolektor więc otwory możesz miec zaślepione lub zaspawane. Jeżeli chodzi o takie specyfiki do czyszczenia wtrysków polecam LM diesel spulung 2666
Nie nie kolego to nie Stilo .Nawet jeżeli klapy są to ich nie zobaczysz .W Stilo był kolektor w którym klapy były sterowane z góry i tam było widać jak były oberwane wodziki. W nowszych silnikach 150KM sterowanie jest z dołu i klapy zupełnie niewidoczne .
Kolego " j4ro " jeżeli z tyłu silnika pod kolektorem ssącym masz sterownik do klap to masz klapy Tu masz link do kolektora razem ze sterownikiem klap KOLEKTOR SSĄCY KOMPLETNY BRAVO II 1,9 150KM (6996783377) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A to przepraszam za wprowadzanie w błąd. Sądziłem że jest tak jak w stilo.
Witam, Forumowiczow. Podepne sie pod temat. Mam Fiata Bravo 2, 1.9 MJet 150 kM (2007) - czy w tych autach z tego rocznika wystepowaly wersje bez klap wirowych? Pytam, bo mechanik powiedzial mi, ze jak kolektor jest aluminiowy to klap nie ma, a jak plastikowy to sa. Mam jeszcze pytanie - czy ktos z Was zdecydowal sie na usuniecie klap, zaslepienie egra i usuniecie dpfa? Interesuje mnie, czy dana osoba jest zadowolona z takiego zabiegu. Gdzie najlepiej wykonac taki zabieg na Dolnym Slasku? Bede wdzieczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam
W obecnej sytucji kiedy rząd walczy ze smogiem od dupy strony (czyt. ścigając kierowców) lepiej z wycinką ekologii nie ryzykować. Istnieją sprawdzone metody regeneracji filtrów. Koszt mniejszy niż wycięcie. Jak się szybko zapycha trzeba zrobić rzetelną diagnostykę układu wtryskowego.
Dziekuje za szybka odpowiedz, boch. A mozesz polecic jakis konkretny serwis do regeneracji dpfa na Dolnym Slasku? Czy wiesz, ile to moze kosztowac?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dziekuje za szybka odpowiedz, boch. Mozesz polecic jakis konkretny serwis od czyszczenia dpfa na Dolnym Slasku? Masz pojecie, ile to moze kosztowac?
Polecić nikogo nie polecę bo nie korzystałem. Gładysek Bosch Diesel Service w Krakowie bierze za to ok. 500 zł.
Gładysek | Regeneracja DPF, Czyszczenie filtrów cząstek stałych
Jeszcze raz dziekuje za pomoc, boch.
Koledzy, planuję wyrzucenie klap wirowych, czy aby je usunąć potrzebna jest prasa aby usunąć swożnie na których się znajdują czy zrobię to w warunkach "garażowych" i pomoc zewnętrzna bedzie potrzebna tylko do zaspawania otworów? Lub czy jest możliwość wyjęcia klap i pozostawienia sworzni na swoim miejscu aby nic nie trzeba było spawać?
Ja miałem u siebie tak usuwane klapy, 2 niestety wcześniej się urwały co spowodowało uszkodzenie silnika. Pozostałe dwie zostały zerwane, a sworznie zostały na swoich miejscach.
Wydaje mi się, że również będziesz musiał odwiedzić jakiegoś "magika", który wyprogramuje klapy z komputera.
Klap nie trzeba wyłączać w kompie. Zostawiasz nastawnik i tyle. Ja ze swojego kolektora (plastik) też usunąłem. Dwóch już nie było (2 i 3). Resztę wyrwałem, otwory nagwintowałem i wkręciłem od zewnątrz śruby na kleju (czerwonym). Nastawnik został i pewnie sobie pracuje ładnie. Dodam, że najwięcej pracy zeszło mi z czyszczeniem kolektora (plastik jest nierozbieralny), bo w środku była masakra... U mnie nie trzeba było żadnych specjalistycznych narzędzi. Zerwałem klapkę i wyciągnąłem ośkę.
Ok wielkie dzięki za podpowiedzi :) dużo to roboty? 1 dzień wystarczy aby się z tym uporać?
Dzień, tak. Jak tego nie robiłeś, to weź poprawkę na to, że jest kupę rozkręcania. I lepiej nie zapomnieć jakiejś śrubki wkręcić... Aha, zaopatrz się w środki do czyszczenia kolektora. Płyn do mycia grilla jest bardzo dobry. Pozdrawiam.
Ja u siebie po kupnie auta chciałem wyciągnąć klapki, okazało się że są 3 jednej już nie było. Wyciągnąłem te 3 i tak jeździłem 2 lata aż w tamtym roku znalazła się 4... Efekt skrzywiony zawór, tłok do wymiany ;( Ehhh ten nieszczęsny wynalazek.