Sprawdzcie czy nie ubywa wam poprzez czujnik poziomu oleju. W misce olejowej jest wpięty na zawleczkę i mogła sie uszczelka już zużyć. A żeby ja wymienić trzeba targać misę olejową. Ja to uszczelniłem i na razie mam spokój
To jest widok strony w wersji do druku
Sprawdzcie czy nie ubywa wam poprzez czujnik poziomu oleju. W misce olejowej jest wpięty na zawleczkę i mogła sie uszczelka już zużyć. A żeby ja wymienić trzeba targać misę olejową. Ja to uszczelniłem i na razie mam spokój
No właśnie mnie czeka uszczelnienie czujnika bo delikatnie się poci przez niego ale znacznych ubytków oleju nie ma wg bagnetu.
Najbardziej ciekawy jest poziom max. Nie wiem jak inni, ale olej w 1,9 jest chyba niemierzalny. Wyciągając bagnet jedno co wiem to, że jest, ale ile go dokładnie?
Cholery można dostać z tym bagnetem:mad:
Jeśli chodzi o jakość tego bagnetu to.pomijam fakt że jest on giętki jak... zresztą też to lekko nie ogarniam bo w ciągu 1min potrafi pokazywać różne poziomy :D
Też narzekałem i to bardzo na bagnet do czasu aż ktoś z Kolegów na forum wskazał aby robić tak jak w instrukcji. Od tamtego czasu wszystko jasne.
Załącznik 29765
Eee tam. Próbowałem na wszystkie sposoby, ciepły zimny, z wyjętym bagnetem czekałem i...du*a tam. Udało mi się w miarę dokładnie zmierzyć drutem- taki z przewodu elektrycznego co się w domu pod tynk daje. Wyprułem jedną żyłę :)
Ja winie za to położenie czujnik względem powrotu z oleju do miski z separatora oleju. Przy okazji wymiany DM ściągałem i myłem miskę olejową i wiem jak to wygląda.
Nie mniej jednak też mi co jakiś czas zapala się ta kontrolka, nie zależnie czy olej świeży czy stary. Jest to dość upierdliwe, bo za każdym razem wypada się zatrzymać i skontrolować, bo może się w końcu okazać że coś jest nie tak i jeszcze silnik zatre:)
Czytam o Waszych częstych "odpaleniach" przedmiotowej kontrolki i szczerze powiem (mam nadzieję, że nie zapeszę) mnie spotkało to raz na przejechanych prawie 30 tys. km. Wtedy jeździłem na 5W30 (stan na 3/4 poziomu) i w trakcie intensywnego poganiania na autostradzie zapaliła mi się kontrolka. Po dolaniu do maxa. było OK. Od zmiany oleju na 5W40 i dolewaniu na maxa. (przy wymianie leję równo 4 litry) od roku nie zapaliła się ta kontrolka a w czasie wakacyjnych tras łatwo rydwan nie miał. Bo i długie autostradowe odcinki z marszową ok. 140 km/h i po austriackich górkach zjazdy i podjazdy, więc myślę że aby mieć z tym spokój trzeba lać olej do poziomu max.
Coś jest w tym co Abram pisze - u mnie zapaliła się na autostradzie a miałem równo 1/2 stanu. Po dolaniu na max był spokój. Teraz, po wymianie zaczęła mnie nagabywać marchewa przy 3/4 i też na autostradzie. Doleje do 1/1 zobaczymy. Podejrzewam że zmęczenie czujnika ma tu swoje znaczenie.
Pozdrawiam
Nawiązując do własnego doświadczenia powiem tyle kontrolki na pewno nie można bagatelizować, u mnie skończyło się na wymianie silnika. Pomimo dolewania oleju kontrolka się zapalała początkowo wymieniłem turbinę problem miał ustąpić jednak tak się nie stało.
Finał historii był taki że trzeba było kupić nowy silnik teraz problem ustąpił i jest elegancko.
Jeździsz na 5W40? Ja niby też, ale wyczytałem, że powinniśmy lać 5W30 bo jest niskopopiołowy i odpowiedni do DPFów. Jaka prawda????Nie wiem.
Dziwne trochę co do kontrolki...to tylko informacja o stanie oleju. Może ta druga się zaświeciła i dlatego silnik do wymiany poszedł ;)
Jeszcze nie miałem przyjemności o sygnalizacji oleju, ale zdarza mi się, że jak za krótko przytrzymam kluczyk i silnik nie odpali to wyświetla mi komunikat o temperaturze płynu i wskaźnik idzie na max po chwili to wszystko niknie.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że bardziej odpowiedni olejem do Cromy jest 5W40 a nie 5W30. Silniki z DPF powinny być zalewane olejem klasy ACEA C3 a pozostałe ACEA C3 lub ACEA B4.
Andy5 Nie chodziło Ci przypadkiem o normę C2?
No tak tylko chyba żaden 5W40 nie jest z normą pod DPF. Jak jakiś ma to chętnie poszerzę swoją wiedzę :)
Ja leję od kilku wymian taki
Środki smarne : Top Tec 4100 5W-40 9511
Jak narazie silnik chyba nie narzeka. Niedługo 100 tys będzie miał przejechane na nim.
Sporo kolegów poleca też Motula
Castrola leje edge 5w40 jest do dpf c3
Także polecam LMTopTec 4100 5W40. Wcześniej stosowałem LM TOPTEC 4200 5W30 ale dla naszych 1.9 150 KM lepszy jest 5W40.
Błagam Was-nie zaczynacie dyskusji o olejach bo zwalimy kolejny temat a do niczego nie dojdziemy😉.