To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tyski Tipacz -
To by się zgadzało ale w sumie szkoda, bo nie do każdego koloru pasują ciemne. Ktoś może będzie chciał zmienić na zwykłe i beret - nowych już nie kupi.
Tak przy okazji - Tipek ma już 556 km :) Spalanie wg kompa wychodzi 8,4 (95% maisto) ale za kilka dni będę tankował więc się okaże pod dystrybutorem ile tak na prawdę ciągnie. Ściągnąłem sobie jakąś śmieszną aplikację ecodrive od fiata - zobaczymy co powie o mojej "jeździe" :lol: Chcę sprawdzić z czystej ciekawości.
Gdyby się udało zejść realnie do 7.5/8L w mieście to będę zadowolony.
-
9 załącznik(i)
1. Po 1 tankowaniu spalanie wg dystrybutora wyszło 9,2. 95% to miasto.
2. Wczoraj tipek został umyty :) Wypucowany na maxa:lol: a po 5 h spadło tyle deszczu, że już efektu nie ma :roll: Kilka fotek z wczoraj:
Załącznik 29341Załącznik 29342Załącznik 29343
3. Tak jak pisałem wcześniej zamówiłem oponki Michelin CrossClimate 205/55 R16 94V. Dzisiaj do mnie przyjechały i od razu zapakowałem do bagażnika i pojechałem do swojego wulkanizatora. W końcu nie musze rozkładać kanapy aby zmieścić opony ! :cool: Wszystko wchodzi idealnie do bagażnika. Nawet i dojazdówka by się jeszcze zmieściła albo jakieś siatki z zakupami.
Załącznik 29344Załącznik 29345Załącznik 29346
Oponki zostały założone :food: Mam delikatne wrażenie, że są cichsze niż te Continentale. Prowadzi się bardzo dobrze.
4. Od kilku dni borykałem się z dziwnym plastikowym dźwiękiem z przedniego lewego amora. Taki chroboczący plastik. Działo się to tylko na spowalniaczach ale takich dużych. Ewidentnie z lewej strony. Testowałem nawet tak, że przejeżdżałem tylko lewą a potem tylko prawą stroną i niestety się potwierdziło. Już miałem dzwonić do serwisu zgłosić sprawę, ale dzisiaj na szczęście przy zmianie opon wyszło szydło z worka:cool: Plastikowa osłona nadkola jakaś taka wygięta była i jak wulkanizator zaczął podnosić auto to nagle coś strzelać zaczęło. Osłona wplątała się lekko w amor. Teraz już jest lepiej bo nie słychać tego aż tak ale chyba będzie do wymiany bo jest lekko odgięta - znajduje się przy samej sprężynie. A już miałem wizje jak Panowie z serwisu będą ze mnie ciemnego robić i będą wciskać kit , że nic nie słychać albo, że TTTM:cool::lol:
Załącznik 29347
5. Przy okazji wymiany opon zerknąłem tu i tam na elementy zawieszenia. Na razie rdza jest łaskawa. Zobaczymy po zimie.
Załącznik 29348Załącznik 29349
6. Aktualnie mam na blacie przejechane 1050 kilometrów - jest git. Jeszcze tylko muszę olej sprawdzić, czy bestia go pożarła trochę czy raczej nie miała apetytu :lol::lol:
Na ten rok koniec wydatków na tipka. Czas podreperować budżet :roll:
Ktoś może jest chętny na continentale fabryczne ? Może ktoś chce zmienić na 16 calowe aluski i potrzebuje opon na przyszły sezon :?::?::?: ;-);-);-)
-
Za ile te CrossClimate'y i gdzie nabyłeś? Mam taki sam plan z oponami, już w poprzednim aucie planowałem te Michelin'y, w testach są fenomenalne, ciekaw jestem jak w praktyce, zwłaszcza w zimie.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Za ile te CrossClimate'y i gdzie nabyłeś? Mam taki sam plan z oponami, już w poprzednim aucie planowałem te Michelin'y, w testach są fenomenalne, ciekaw jestem jak w praktyce, zwłaszcza w zimie.
Przejrzałem cały youtube o tych oponach, też mam taki plan o ile uda mi się odsprzedać fabryczne opony. Są głównie testy crossclimate, nie ma tych "plus," pewnie zbyt wcześnie, w końcu dopiero od maja je produkują. Znalazłem tylko jeden film, w którym nie dają rady, ale i zimowe tam nie wiele lepsze są.
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
Kupiłem przez internet, www.sklepopon.com
313 pln/szt. Na oponeo widziałem po ponad 500/szt.
Jakiś czas temu były po 400, także stwierdziłem , że biorę od razu.
Też obejrzałem całego YouTube o tych oponach i mam nadzieje, ze sie nie zawiodę :lol:
-
Z tymi oponkami to nie jest głupi pomysł, opinie mają super .
Zimy ostatnio dosyć słabe tym bardziej jak mieszka się na nizinach. ..
Tylko tych oryginalnych nikt teraz nie kupi bo to letnie i idzie zima.
Wiec trzeba poczekać do wiosny.
No i za ile pójdą?
Cena nowych ok 240 zl/szt.
Może by poszły za 700-800 zł. ..🤔
Wtedy koszt Michelin wyszedł by jakieś 500 zł.
Temat wart zastanowienia. ..
Aha cena wynika może z daty produkcji bo to 2016 rok...
-
Taka ciekawostka - na Twojej etykiecie UE na oponach jest A przy hamowaniu na mokrej nawierzchni. Tymczasem w sklepie opona jest oznaczona jako B (zarówno na oponeo jak i sklepopon). :niewiem:
-
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Z tymi oponkami to nie jest głupi pomysł, opinie mają super .
Zimy ostatnio dosyć słabe tym bardziej jak mieszka się na nizinach. ..
Tylko tych oryginalnych nikt teraz nie kupi bo to letnie i idzie zima.
Wiec trzeba poczekać do wiosny.
No i za ile pójdą?
Cena nowych ok 240 zl/szt.
Może by poszły za 700-800 zł. ..
Wtedy koszt Michelin wyszedł by jakieś 500 zł.
Temat wart zastanowienia. ..
Aha cena wynika może z daty produkcji bo to 2016 rok...
Cena najtańsza jakąś znalazłem to 270/szt - nówki. Tylko , że ja miałem też continentale 94V a nie 91H jak wg instrukcji...Co mnie zdziwiło. Przez co są troszkę droższe. Dodatkowo Cinti mam date produkcji 24 tydzień 2017 a nie z 2016 - micheliny też są z 2017, 25 tydzień. Także też myślę, że za ok 800 uda mi się je puścić. Jak nie teraz to na wiosnę - chociaż nie ukrywam, że by się teraz przydało no ale już październik za rogiem :mad:
Cytat:
Napisał
gilbert3
Taka ciekawostka - na Twojej etykiecie UE na oponach jest A przy hamowaniu na mokrej nawierzchni. Tymczasem w sklepie opona jest oznaczona jako B (zarówno na oponeo jak i sklepopon).
Tak, dobrze widzisz. CrossClimate mają A, a CrossClimate+ mają już B - ale pewnie poprawili gumę bardziej na zimę.
Sprawdziłem dzisiaj olej - jest max :lol:
-
Ładne to twoje białe autko :) ale ja zamawiam w jedynym słusznym kolorze ;)
-
A czyli Plusy ujemne jednak istnieją :lol:
-
Rozmawiałem z fachowcem z branży oponiarskiej ,polecił te oponki jak najbardziej pod warunkiem że będę latał po mieście.
Wyjazd w góry zimą jednak odradzil bo może być nieciekawie.
I tu popsuł mi w głowie. ...🤔😩
-
No ja w góry nie jeżdżę - no może raz w zimę mi się zdarzyło pojechać. Generalnie tylko miasto więc będą ok. Bałem się, że jak przyjadę do oponiarza to będzie marudził, że źle robię itp - że niby straci klienta czy coś. Ale właśnie też mówił , że słyszał o nich dużo dobrego.
Dzięki za wszystkie miłe słowa :lol:
-
Cytat:
Napisał
siwymw
Ładne to twoje białe autko :) ale ja zamawiam w jedynym słusznym kolorze ;)
Czerwone 😀
-
-
1 załącznik(i)
Ale najładniejsze jest
Załącznik 29357
-
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Fakt wygląda świetnie
Tak, jak jest czysty. Czyli przez 10 minut po umyciu (i dokładnym wytarciu do sucha) :mrgreen:
-
Cytat:
Napisał
kjk
jak jest czysty
Taki urok czarnego koloru :D ale taki mi się podoba i zgodnie z tradycją taki będzie :)
-
Cytat:
Napisał
IT_spec
Dodatkowo Cinti mam date produkcji 24 tydzień 2017 a nie z 2016 - micheliny też są z 2017, 25 tydzień. Także też myślę, że za ok 800 uda mi się je puścić. Jak nie teraz to na wiosnę - chociaż nie ukrywam, że by się teraz przydało no ale już październik za rogiem
Nie ma szans za taką cenę sprzedać używki nawet na wiosnę. Myślę , że mogą pójść max za 600,-. Sam wystawiłem swoje Continentale za 699,- z przesyłką gratis i przez 3 tygodnie brak zainteresowania. A moje są nówki , zdjęte jeszcze w salonie , ale jednak też używki.