To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
Krzycholu
Hamulce Ok ,
Co do hamulców mam zgoła odmienne zdanie, uważam, że w tipo są gów..ne hamulce. Mam po prostu żywe porównanie, gdyż równolegle jeżdżę grande punto. W grande małe muśnięcie pedałem i auto dosłownie stoi w miejscu. W tipo niestety trzeba się dosłownie zapierać nogami i rękami żeby coś zadziałało. A w dodatku tipo ma w tyle tarcze, co niestety nie przekłada się na dobre hamowanie
-
Mój ma szczęki, nie tarcze i i musisz mieć coś nie tak, bo na mokrym jak dzisiaj mocniejsze wciśnięcie hamulca równa się ABS. jeśli u Ciebie nie załącza się ABS a deptać musisz jak w polonezie, to znaczy że masz gdzieś zapowietrzone lub inny problem.
Zgłoś w ASO.
pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
manio20
W grande małe muśnięcie pedałem i auto dosłownie stoi w miejscu. W tipo niestety trzeba się dosłownie zapierać nogami i rękami żeby coś zadziałało.
To o czym piszesz to tylko subiektywne odczucie. To jak mocno trzeba wcisnąć pedał, żeby zahamować zależy od wspomagania, a faktyczna skuteczność hamulców to zupełnie inna historia.
-
Słabe hamulce? Juz nie macie sie do czego przyczepic? Nie są to sportowe heble, w dodatkubw sedanie są bebny na tyle ale nie mialem do tej pory jakiegos odczucia ze sie nie moge zatrzymac lub problemow z hamowaniem. Jedynie co to zauwazam ze klocki fabryczne sporo pylą.
-
Tarcze akurat maja wieksza skutecznosc niz bebny i sa lżejsze. Zwykle slabsze wersje maja bebny. W dodatku tarcze sa mniej upierdliwe w serwisowaniu.
-
Cytat:
Napisał
marx30
W dodatku tarcze sa mniej upierdliwe w serwisowaniu.
Czy ja wiem? W moim poprzednim aucie przez 10 lat i 170kkm tylne bębny były tylko co roku czyszczone w ramach zwykłego przeglądu, raz został wymieniony cylinderek i to wszystko. A klocków/tarcz parę sztuk w tym czasie zużyłem.
-
Ale jak sie trafi wyjechany beben z rantem i przyrdzewialym kasownikim luzu ktory nie sciaga szczek z powrotem to mozna kur..cy dostać przy demontażu bebna
-
Kolega powinien napisać, ze nie ogólnie w tipo są hamulce słabe, tylko że w jego egzemplarzu ss gorsze niż w jego punto... W moim są zajebiste heble...
Poza tym to temat co mi się podoba, jak sie nie podobają heble to jest do tego odpowiedni temat :)
A mi jeszcze podoba się, ze jak lekko musnę wajchę kierunków to mignie 5 razy kierunek... W mondku migał 3x... A tu myślałem ze nie ma takiej funkcji a jednak jest :D
-
Auta jeszcze nie mam ale z tego co pamietam regulacja pochylenia oparć jest miodzio. Pociagam wajche naciskam plecami i jest. To znacznie lepsze rozwiazanie niz krecenie pokretlem z boku
-
Drugi dzień użytkowania
Zadziwia mnie ciągle ta cisza w aucie ( chyba że radio gra )
Po trasie przy 100/110 km słychać tylko szum wiatru. ....
Spalanie 5,6 trasa oczywiście przy 3 os.
Zona tez zachwycona ,w porównaniu z poprzednim autem ( auris diesel ) nie słychać silnika.
-
Nie wiem jak w pozostalych tipo ale w tjecie sa heble takie jak w giulieccie przod 281 mm tyl 264 mm. Nie slyszalem zeby ktos narzekal.
-
jeśli już tak dyskutujecie o zaletach, proszę bardzo- tu macie zestawienie drogi hamowania różnych aut m.in kompaktowych: Droga hamowania ze 100 km/h | Wybór Kierowców niestety nie ma w tym zestawieniu tipo, ale znalazłem inny test gdzie jest podana droga hamowania tipo: Fiat Tipo 1.4 Lounge â test - magazynauto.interia.pl - testy i opinie o samochodach nowych i uĹźywanych wnioski wyciągnijcie sobie sami...
P.S
punto evo 38 m
-
Kolego drogi, testy hamowania trzeba przeprowadzać w tych samych warunkach! Ja z dzika frajda swoim Filipem stanę przecie Twojemu grandę kropka i zobaczymy na betonce co są warte heble i opony.
-
Cytat:
Napisał
manio20
P.S
punto evo 38 m
Evo 38.1 giulietta 38.4. Ale i tak takie testy bez standaryzacji pomiaru można sobie wsadzić. A w artykule ktory podajesz nie ma nic o drodze hamowania.
-
Cytat:
Napisał
manio20
Co do hamulców mam zgoła odmienne zdanie, uważam, że w tipo są gów..ne hamulce. Mam po prostu żywe porównanie, gdyż równolegle jeżdżę grande punto. W grande małe muśnięcie pedałem i auto dosłownie stoi w miejscu. W tipo niestety trzeba się dosłownie zapierać nogami i rękami żeby coś zadziałało. A w dodatku tipo ma w tyle tarcze, co niestety nie przekłada się na dobre hamowanie
Co do hamulców w GP - zajebiste, w pełni potwierdzam, lekkie muśnięcie na pedał i leci się facjatą na szybę - polecam osobiście sprawdzić. Jeśli w Tipo działają tak samo jak w 500X, to te hamulce takie super nie są. Trzeba użyć więcej siły, efektu znanego właścicielom GP brak. Muszę o tej delikatnej różnicy pamiętać przesiadając się pomiędzy autami, żeby się nie zdziwić. Co do drogi hamowania wygląda podobnie. Testy mówią, że jest metr różnicy na korzyść GP, z czym się zgadzam, bo to czuć.
-
-
Nie wiem co widzicie zajebistego w zbyt agresywnie działającym układzie hamulcowym .... siła hamowania powinna zwiększać się proporcjonalnie z naciskiem na pedał hamulca a nie hamować ostro jak tylko lekko wciśniesz hamulec .... ostatnio jeździłem nową Kia Sportage kumpla i w mieście jechało się fatalnie właśnie z tego powodu że jak tylko dotkniesz hamulca to wszyscy pasażerowie lecą do przodu jak byś awaryjnie hamował i tak za każdym razem ....przy większych prędkościach nie jest to tak odczuwalne bo masa auta robi swoje ...ale nie kupił bym tego auta właśnie z tego powodu... na szczęście w Tipo hamulec działa prawidłowo ....
-
Cytat:
Napisał
Maniek_wroc
Nie wiem co widzicie zajebistego w zbyt agresywnie działającym układzie hamulcowym .... siła hamowania powinna zwiększać się proporcjonalnie z naciskiem na pedał hamulca a nie hamować ostro jak tylko lekko wciśniesz hamulec .... ostatnio jeździłem nową Kia Sportage kumpla i w mieście jechało się fatalnie właśnie z tego powodu że jak tylko dotkniesz hamulca to wszyscy pasażerowie lecą do przodu jak byś awaryjnie hamował i tak za każdym razem ....przy większych prędkościach nie jest to tak odczuwalne bo masa auta robi swoje ...ale nie kupił bym tego auta właśnie z tego powodu... na szczęście w Tipo hamulec działa prawidłowo ....
Układ w GP nie działa agresywnie. Siłę hamowania zwiększa się proporcjonalnie, jednak trzeba na hamulec przyłożyć sporo mniej siły, żeby to działało, dlatego twierdzi się, że wystarczy muśnięcie pedału. Bardzo szybko uczy się tych hamulców i w normalnych warunkach nie ma efektu lotu do przodu, jednak jeśli trzeba hamować awaryjnie, co kilkanaście razy się zdarzyło, jest moc ;) Te hamulce nie działają zero-jedynkowo, jak w starych autach, np. Corsa B.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Waga robi swoje...
Waga też, jednak są szersze opony, większe tarcze w liczbie 4 sztuk, zamiast układu 2 tarcze + 2 bębny. Serwo wspomagania inaczej działa.
-
Mam Tipo w wersji Tipo. Golas.
Podoba mi się dosłownie wszystko.
a) super audio - dobra obsługa mp3 z katalogami. Pamięta 2 pendrive, Tylko wyświetlacz mógłby byś scrolowany, ale to szczegół.
b) dużo miejsca w środku, duży bagażnik
c) wygodna kierownica i fotele
d) wygodny dostęp do silnika i świateł (wymiana żarówek)
e) świetne hamulce
f) wspomaganie ruszania pod górę
g) piękna praca silnika, pięknie ryczy na wysokich obrotach
h) elegancka i wyraźna deska rozdzielcza
i) bardzo dobre ogrzewanie i sprawna klima
j) ludzie zwracają uwagę ;) i często pytają się, jak się spisuje
k) świetnie pokonuje nierówności
-
Jeszcze bym dodał tą niesamowitą ciszę podczas jazdy czy po zatrzymaniu się np. na światłach.