Z wygody i oszczędności... Szkoda czasu stać w kolejkach do wymiany opon...
To jest widok strony w wersji do druku
Z wygody i oszczędności... Szkoda czasu stać w kolejkach do wymiany opon...
Stać w kolejkach?
Mysle ze i tak koła przed założeniem trzeba wywazyc a druga sprawa biegać z lewarkiem wkoło auta ,średnia przyjemność. ....
Wydaje mi się ze największy powód dzięki któremu zakłada się stalówki na zimę to sól drogowa która niszczy alusy.
Wiem coś o tym bo poprzednie auto jeźdzone cały rok na alufelgach .
Po kilku latach zaczęły pokazywać się wźery w aluminium. ..
A dla mnie to przyjemność i odrobina ruchu... I oszczędność ok 100rocznie
Tutaj: FELGI STALOWE 15'' 5x98 FIAT TIPO od 2016 (6939651360) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. tylko w styczniu tańsze były.... Wszystkie parametry identyczne z oryginałami, wygląd też.
Ja też samodzielną zmianę kół traktuję w kategoriach rozrywki. A na wyważanie mogę pojechać w razie potrzeby później, jak już szał wymiany minie i nie ma kolejek u gumiarzy.
FELGI STALOWE 16 6.0X16 5X98 ET36 FIAT TIPO 500L (6915318840) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tu jest komplet 16 za 560 zł.
Myślę że dobra cena 🤔
witam :) przymierzam sie do zakupu felg stalowych na zime 15" 5x98....i teraz pytanie...jakie ET...wg.zalecen ma byc 38...a co bedzie jak bedzie 39 ?...
Nic nie będzie, koło"wejdzie głębiej w nadkole" o cały milimetr...
Myślę że w tym temacie wielu z nas się przyda:
Kalkulator doboru felg do opon
Polecam jak ktoś ma taką możliwość mieć 2 komplety kół (na zimę i na lato). Wygoda i oszczędność pieniędzy. Ostatnio w salonie byłem z ciekawości zapytać się o koszt wymiany 17" na zimowe to mi zawołali 100 zł (alufelgi) i tak 2 x w roku to mamy 200 zł. A tak trochę ruchu na świeżym powietrzu, podnoścnik klucz do kół i gotowe. Na spokojnie 2h max. Jak się człowiek zepnie to można w 10-15 min opony wymienić na podwórku.
Ktoś z was wspomniał że kupił Nokiany wr d4. Nie ukrywam że to moje marzenie mieć te opony.
Nokiany WR D4 są super, nie narzekam ;)
Jest tylko jedno ale. Przy profilu 55 nie mają rantu ochronnego. Jak to wygląda przy niższych profilach, to nie wiem.
Ja też już kilka razy chwaliłem te Nokiany.To moje pierwsze zimówki na których dobrze mi się jeździ.
Zakupiłem felgi stalowe 15' i właśnie NOKIANY WR D4 195/65 - przyjdzie zima zobaczymy ile są warte...
Prawdopodobnie na drugi tydzień odbiór Tipka i zbliża się zima i jakąś decyzję co do opon trzeba podjąć ,8 lat temu po kupnie Linea zakupiłem felgi stalowe i opony zimowe za ok 2 tyś ,mam warunki do przechowania i zmiany kół samemu ale na tym interesie straciłem że samemu zmieniałem ,przez 8 lat max zapłaciłbym za wymianę ok 1 tyś bez brudzenia się ,czytałem i słyszałem, w rodzinie tez od roku kupił sobie markowe opony całoroczne i po problemie ,też zastanawiam się czy nie sprzedać fabrycznych opon a kupić opony całoroczne i mieć spokój ,robię rocznie ok 12 tyś km z czego zimą lokalnie bez dalekich wyjazdów ok 2 tys ,mam jeszcze czas na zastanowienie ale co powiecie na to
Ja zawsze porównuję opony w aucie do butów - nie ma obuwia w którym dało by się chodzić cały rok.
Chociaż z drugiej strony patrząc na ostatnie zimy jeśli nie wybierasz się w góry zimą to opony uniwersalne nie są złym pomysłem.
Tylko jak sprzedać te nowe z auta i za ile...?
Ja polecam też Goodyear Ultra Grip 9 aktualnie jeżdżę na UG 7+ wcześniej miałem UG 7 i są to naprawdę świetne opony zimowe i do tego ciche. Widzę że te Nokiany dobrze hamują na mokrym asfalcie Ultra Grip są jednak świetne jak ktoś jeździ po śniegu, w górach jeszcze ani razu nie musiałem zakładać łańcuchów. Jeździł koś się z was na jednych i drugich ? Przed zimą też będę kupował nowe oponki do Tipo i taka opinia była by dla mnie bardzo pomocna.
Ja osobiście jeżdżę na całorocznych od 3 lat, i to nie na jakiś super premium tylko Dębica. Jak w lato taki w zimie i deszczu sprawują się bardzo dobrze.
W listopadzie zamawiam nowe Tipo, fabrycznie na oponach M+S Goodyear Vector 4Seasons G2, dopłata do 16" - 500zł a do 17" - 600zł.
Mieszkam w okolicach Bielska-Białej i nie mam najmniejszych problemów w zimie, a wierzcie że drogi nie są idealnie odśnieżane, przejazd ze Szczyrku do Wisły, czy z Bielska do Międzybrodzia przez Przegibek, jak i wyjazd na górę Żar nie stanowi żadnego problemu. Do pracy też jadę rano jako pierwszy przed pługiem, i też nie mam problemu.
Przeoczyłem temat jak zamawiałem auto co do opon całorocznych ,może pogadam jak pojadę po papiery czy jeszcze byłaby taka możliwość za dopłatą
Większość opon letnich i zimowych ma rant ochronny począwszy od profilu 50 i mniejszego. Część producentów oczywiście daje już rant dla profilu 55, ale to nie jest standardem. Czyli 99% opon których profil jest mniejszy lub równy połowie szerokości opony ma rant ochronny. Stąd wspomniany Nokian wr d4 takiego rantu nie ma.
Mam podobne zdanie na temat Goodyeara ultragrip 9, który jak podaje blog (Goodyear UltraGrip 9 - fantastyczna dziewiątka - Wulkanista.pl) pojawił się na rynku od 2014. Jeszcze w tym samym roku zgarnął mnóstwo nagród w testach opon zimowych. Mimo iż bieżnik ma już swoje lata cały czas znaleźć go można w top 5 najlepszych zimówek. Świetna na śniegu, cicha, krótka droga hamowania.
Jedyne co mnie zastanawia to czy goodyear podobnie jak wcześniej nie wystrzeli w tym roku z modelem Ultragrip 9+ podobnie jak chyba miało to miejsce z wersją ultra grip 7 i 8. Rodzi się więc pytanie czy czekać na nowość czy kupować.