Czyli jeszcze nie jechał na oparach, dobrze wiedzieć :) Ja ledwo zobaczę rezerwę to już pędzę na CPN :)
To jest widok strony w wersji do druku
Czyli jeszcze nie jechał na oparach, dobrze wiedzieć :) Ja ledwo zobaczę rezerwę to już pędzę na CPN :)
Ja wczoraj w Tipo HB 1.4 95KM na rezerwie - zasięg już na komputerze (---) - zalałem 43,7 litra na full - zasięg się pokazał wtedy 675 km - a jeżdżę 90% po mieście w korkach . Pewnie realnie z 500-550 km przejadę to nie będzie zły wynik . ( mam ok .920 km przebiegu dopiero)
Haha. Jak sie pojawi zero kresek i zasieg 0 to mozna dojechać jeszcze 80km po miescie... Ciagle trenuje ten sport;)...
Preferowałem tradycyjne, analogowe wskaźniki bo tam lepiej można "wyczuć"...
Najlepsze rozwiazanie to bylo to stosowane 50 lat temu. Zbiornik podzielony byl na 2 czesci i auto mialo 2 pompy paliwa lub zawprek. Jesli braklo benzyny pobieralo sie z zapasu;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Dokladbie takie wyniki mam średnio. A przebieg 13500 wylacznie miasto...
Powiedzcie mi Panowie czy nasze TIPki mają jakiś korek, którym można zlewać paliwo z baku? mam na myśli syfy, które kiedyś powstaną przy użytkowaniu takiego paliwa jakiego mamy. Ja w każdym aucie nie dopuszczałem do rezerwy aby pompa nie zasysała syfu z dołu baku. Ale ja miałem auto pełnoletnie bez korka spustowego.
Nie widziałem takiego ustrojstwa w żadnym plastikowym baku więc nie sądzę żeby Tipo było wyjątkiem.
Takie korki bywały kiedyś w stalowych bakach.
"Wskaźnik kilometrów do przejechania pokazuje jeszcze ok. 80-100 km (oczywiście przelicza na bieżąco)." - przypomniałem sobie, ze w poprzednich, starszych autach miałem taki wskaznik np. w Audi i w Nissanie a w Tipo Tipo nie mam albo nie umiem znalezć. Ktoś potwierdzi ze w Tipo Tipo tego nie ma czy mam szukać dalej?;) W instrukcji znalazłem, ze rezerwa to ponizej 100km do przejechania ("Lampka sygnalizacyjna na wysĚwietlaczu zasĚwieca się, gdy w zbiorniku pozostaje od 5 do 7 litroĚw paliwa.") i w sumie tyle, niz o dokładniejszym wyświetlaniu pozostałego dystansu. Chyba nie ma sensu osobnego tematu na taka pierdołę zakładać?
Wczoraj wracając do domu włączyła mi się rezerwa, od tego momentu miałem jakieś 102km do celu, udało się dojechać bez problemu, prędkość 90-110km/h.
Dzisiaj podjechałem na stację zatankować do pełna i weszło 39,54L. Czyli w baku powinno zostać jeszcze ok 5,5L(lampka jeszcze nawet nie mrugała). Wydaje mi się że dałoby radę przejechać nawet 200km na rezerwie jadąc 90km/h. Największy dystans jaki pokonałem na pełnym baku to 650km, średnia prędkość 110km/h a w baku zostało jeszcze ok 7L.
Wydawało mi się że wcześniej miałem taką sytuację, możliwe że mi się pomyliło.
Tak sobie myślę czy taka wysoka ilość paliwa na rezerwie nie jest celowa, chodzi mi ochronę pompy paliwa.
Wiadomo nie od dziś że duża część aut z LPG jeździ na oparach benzyny, czego skutkiem jest najczęściej zatarcie pompy paliwa.
Może w Tipo jest celowo tak duża rezerwa aby właśnie zapobiec pracy pompy na "sucho"?
Jet to wkurzające, wyjeździłem bak aż do zniknięcia wszystkich kresek + jeszcze zrobiłem dobrych kilkanaście kilometrów a do 4 odbicia weszło mi 44 litry. Nie dość, ze średnim spalaniem komputer oszukuje to jeszcze poziom paliwa w baku zaniża i nigdy nie mam pewności ile km mogę przejechać na rezerwie.
Nie kumam w czym problem? Byłbyś szczęśliwy jakby Ci zgasł z braku paliwa i zarżnął pompę? Masz rezerwę i masz zatankować nie zastanawiając się ile jeszcze ujedzie. W PSA by Ci nawet aktualnego stanu paliwa nie pokazał tylko ten wyliczony wg komputera.
Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka
Problem w tym, że mając nominalnie 50 litrowy bak praktycznie mam do dyspozycji 40 parę litrów jak w miejskim samochodzie.
Ile tankowań w skali roku będziesz miał więcej jak będziesz tankować gdy zapali się rezerwa zamiast czekając do ostatniej kropli? W niektórych dieslach masz 4-6l ropy na odcinku od wtrysku do zbiornika paliwa (np. diesle skyactive mazdy), a się czepiłeś 10L rezerwy. Chociaż w sumie patrząc na podejście niektórych - dobrze, że tak zrobili. By na "oparach" jeździli :P
Tak z ciekawości sprawdziłem....większy bak ma Focus 55l, Megane 47l....auta miejskie Clio 45l,Fiesta 42l.
Wczoraj zatankowałem 45l jeżdżąc z kanistrem w bagażniku...od momentu zaświecenia rezerwy przejechałem jeszcze 37km,a można nieco więcej i myślę,że nie jest źle...lepiej nich się to ostrzeżenie pojawia wcześniej niż za późno.
720 km na 47 litrach -95% autostrada, predkosc 110-120
Spalanie z tankowania?
Nie z kompa?
Bo ten pewnie pokazał ok .6 litrów?
To teraz ja się "pochwalę" : 390 km na całym zbiorniku ..... a dokładnie na 40 litrach . Tylko miasto. ( czyli ok. 10.2 l / 100 km ). Czyli jak polonez Caro mojego dziadka :-)
Czyli normalnie.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka