To jest widok strony w wersji do druku
-
A ja napiszę tak.
Jeździłem przez 13 lat Fordem Mondeo MKI i gdyby nie naturalny obieg powietrza (czyt. dziury w podłodze) jeździłbym nim dalej bo mechanicznie był ideał.
Stwierdziłem, że nie stać mnie na zakup gotówkowy więc kredyt. Po wielu wizytach w banku oferta FCA Bank okazała się naj. Leasing sie nie bawię więc tak pozostało.
Stwierdziłem, że różnica pomiędzy poszczególnymi modelami w kredycie nie jest aż tak wielka więc postanowiłem wziąć Lounge Full Opcja (bez PCT).
Jak już kupować to coś takiego aby być zadowolonym z tego co się ma a nie potem pluć sobie w brodę że za 80pln więcej miesięcznie miałbym to czy tamto. Poza tym to moje pierwsze NOWE SALONOWE auto więc stwierdziłem, że chcę pełen pakiet i tak mam i nie jadę na półśrodkach. Oczywiście ciekawy rabat za 2016 rok (dada produkcji 31 grudnia 2016) i ciekawy kredyt w FCA Bank
-
Po przysłaniu cennika mailem przez dilera na spokojnie zacząłem konfigurować sobie autko aby przy wizycie w salonie stać na ziemi i przy EASY podstawa 58900 doszedłem do 68300 ,a przy LAUNGE podstawa 61900 doszedłem do 68000 więc podobnie ale może coś utarguję przy wizycie albo dołożą ,a swoją drogą czekasz 3 miesiące za autem a reklamują cały czas aby zamówić w czerwcu bo od lipca drożej
-
Reklamują aby kupić a nie zamówić.Mają trochę aut na stocku i pasuje to sprzedać.
-
Wersja droższa jest opłacalniejsza bo rabat większy można uzyskać.Przy tej samej cenie wyposażenie bogatsze i ewentualna odsprzedasz łatwiejsza.
-
Ale jak czegoś nie potrzebujesz to po co przepłacać - mniej rzeczy do zepsucia się będzie ;-)
-
Ja tam wziąłem wersje pop plus dodatki. Jestem zdania ze biorę co potrzebuje a różnice wyszły kosmetyczne typu 3 a 2 zaglowki, ledowe lampki i radio koła, ogólnie mimo większego rabatowania bogatej wersji oszczędziłem około 4k. czy zapłacił bym 4K za te różnice w wersjach plus alusy? Raczej nie
-
Cytat:
Napisał
eleven111
Ja tam wziąłem wersje pop plus dodatki. Jestem zdania ze biorę co potrzebuje a różnice wyszły kosmetyczne typu 3 a 2 zaglowki, ledowe lampki i radio koła, ogólnie mimo większego rabatowania bogatej wersji oszczędziłem około 4k. czy zapłacił bym 4K za te różnice w wersjach plus alusy? Raczej nie
5 zagłówek, bardzo potrzebny, jeżdżę często w 5 osób. Automatyczna klimatyzacja, tempomat, podłokietnik, gniazdko w bagażniku, przeciwmgielne z doświetlaniem zakrętów, duże radio 7", alusy... Wszystko potrzebne mniej lub bardziej. Dla mnie bardziej, dla Ciebie mniej. I tak zrezygnowałem z koloru i czujników parkowania, bo się cena jak za Astrę zrobiła.
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
-
A ja z rozmysłem wybrałem wersje najprostszą + lakier metalik.
W zupełności wystarcza mi to co jest oferowane w standardzie. Czym prostsza technika, tym bardziej niezawodna - szczególnie ze jest technika fiatowska. Zaoszczędzoną kasę zamierzam wydać na dobrej klasy instalację LPG.
Jedyna rzecz za jaką zdecydowałbym się dopłacić to silnik t-jet, ale jak wiadomo, w sedanie nie ma takiej możliwości.
-
Ja tam mam klime automat tempomat itp, w 5 osób nigdy nie jeżdżę i 4K w kieszeni ;) a dzięki temu do astry było tak daleko ze nawet nie brałem jej pod uwagę. Wybierając najdroższa wersje chcąc nie chcąc płaci się za głupoty które czasami można pominąć. Duży wyświetlacz w radiu ? Spoko ale ten na desce tez jest spoko, samochód to nie sala kinowa ;) chromowane klamki ? wow, biere :) światła led, tez fajne ale jak po gwarancji spali się coś to ja wymienię za 5 zł a ty sporo więcej itp itd. Jak będzie mnie stać na kupowanie autka dla wyglądu a nie funkcjonalności to przyznam wam racje. Oczywiście czasami warto brac full opcje jeśli potrzebujemy ale czasami nie. Natomiast napewno nie jest tak iż wersji pop czy rasy nie warto kupować
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A propo odsprzedaży za 5-6 lat nikt nie będzie wiedział co to pop easy czy longue, będą patrzeć czy jest klima itp
-
@eleven111 - oczywiście, że POP jest spoko, nie mam nic do takiego wyboru. Zawsze można by poszaleć i wziąć Multijet 1,6/120 z automatem plus wszystkie fajne opcje, takie jak skóra, podgrzewanie siedzeń, wszelakie pakiety plus dodatki z akcesoriów to z konfiguratora wychodzi pod 100k :lol: Także zakup auta to zawsze jest jakaś tam sztuka kompromisu. Nie można mieć wszystkiego.
-
Do d.. z tymi pakietami. Chcąc mieć większe radio trzeba wybrać wersję z tylnymi zagłówkami, lub dopłacić chore pieniądze (za 1650 dopłaty można przebierać w radiach 2DIN) a stare radio fabryczne do wywalenia lub sprzedazy za parę złotych. Chcesz kaierowane lusterka to musisz wybrać wersję z regulacją tylnych lusterek. itp itd.
Lepiej byłoby jakby były lepiej skalkulowane opcje lub wymiana w ramach pakietu (np.tempomat czy dobre radio zamiast czegoś tam). Ale jest to podporządkowane organizacji produkcji, tak jet łatwiej i taniej dla producenta.
-
raczej tak to konfigurują aby więcej pakietów kupować lub opcji dobierać lub wyższą wersje kupować :)
-
Cytat:
Napisał
ttaszt
raczej tak to konfigurują aby więcej pakietów kupować lub opcji dobierać lub wyższą wersje kupować :)
Ja ma jeszcze jedna watpliwosc (dotyczy HB) światła. W easy są soczewkowe w Pop odbłysnikowe FF z osobną optyką dla mijania i długich
W moim obecnym aucie mam soczewki i sie z nich wyleczylem. Przejazdzka autem blizniakiem z odblysnikami ( i to na żarówkach H4) uświadomiła mi jak te moje słabo świecą. Wiek auta to jedno ale wszedzie pisze że soczewki są bardziej podatne na zabrudzenia i szybciej sie wypalają i nadają się raczej do ksenonów. Może i fajniej to wygląda ale to mniej ważne jednak. Skłaniam się zatem do Pop z dodatkami ktorych aftermarketowo porządnie się zrobić nie da kosztem zbędnych dla mnie rzeczy
-
Cytat:
Napisał
marx30
W easy są soczewkowe w Pop odbłysnikowe FF z osobną optyką dla mijania i długich
W moim obecnym aucie mam soczewki i sie z nich wyleczylem.
Może ktoś ma soczewki w Tipo i się wypowie? Moim zdaniem lustrzane mijania świecą bardzo przyzwoicie. Drogowe bez rewelacji, ale to przy obecnym natężeniu ruchu mało istone
-
Cytat:
Napisał
kjk
Może ktoś ma soczewki w Tipo i się wypowie? Moim zdaniem lustrzane mijania świecą bardzo przyzwoicie. Drogowe bez rewelacji, ale to przy obecnym natężeniu ruchu mało istone
No obiektywne porównanie poza laboratorium nie ma co liczyc. Poza tym jak są nowe to może będzie podobnie. Soczewki tracą szybciej swój "blask" i tyle.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Lepiej byłoby jakby były lepiej skalkulowane opcje lub wymiana w ramach pakietu
Ale to nie ma być auto tanie dla tego, co wymaga, tylko dla tego, co bierze podstawę. Wszelkie inne życzenia są już mocno płatne. O to w tym chodzi, żebyś zapłacił za samochód jak najwięcej, pomimo że w sumie auto w podstawie jest stosunkowo tanie. Odnoszę się tu do wersji HB i SW, bo sedana nie konfigurowałem i nie wiem jak to w nim wygląda.
-
Cytat:
Napisał
marx30
ub dopłacić chore pieniądze (za 1650 dopłaty można przebierać w radiach 2DIN) a stare radio fabryczne do wywalenia lub sprzedazy za parę złotych.
A żeby mieć Android Auto to trzeba w ogóle wziąć Lounge :doublegun:
Wstawienie w miejsce oryginalnego radyjka jakieś 2 din z androidem to dobra opcja tylko czy da się podłączyć przyciski z kierownicy do bluetootha?
-
Cytat:
Napisał
Joozwa
A żeby mieć Android Auto to trzeba w ogóle wziąć Lounge :doublegun:
Wstawienie w miejsce oryginalnego radyjka jakieś 2 din z androidem to dobra opcja tylko czy da się podłączyć przyciski z kierownicy do bluetootha?
Da się bo są moduły tłumaczące sygnał z CAN na standard tych radyjek lub jeśli uda się wyciągnąć sygnał rezystancyjny to bezpośrednio. Ale kolega w wątku o tempomacie pisał że lewy panel przycisków prawdopodobnie tłumaczy wszystkie sygnały analogowe z przycisków z kierownicy na CAN wiec tego sygnału wyciagnac sie chyba nie da. Do takiego radia podpinasz kamere cofania za mała kasę kamere przednią i masz rejestrator, masz tam navi i miror link z telefonu za cenę dopłaty do zwykłego radia.
BTW obejrzałem dziś kilkanaście nowych aut( chyba z 11 salonów) i w niektórych (renault dacia chyba suzuki) przyciski do telefonu są na kolumnie i wcale to nie jest zły patent a łatwy do zrobienia. w ogóle kierownice są przeładowane guzikiami czasami nie wiadomo po co. No poco menu ustawień na kierownicy? W wielu autach jak ruszasz autem menu się i tak wyłącza co ma sens bo takie zabawy są niebezpieczne. Decyzja zapadła -biorę pop z tempomatem (niestety wymusza on dopłatę do sterowania guzikami radiem) bo tego się potem dołożyć nie da. A lepsze radio malowanie klamek i lusterek. to są rzeczy łatwe do zrobienia za grosze i to ciekawiej jak ktoś ma drajvkę do tego. Trzeci zagłówek i sterowanie tylnymi szybami w ogóle mi nie jest potrzebny. Poza tym soczewki w światłach-jak już pisałem ma sens przy ksenonach przy halogenach świecą gorzej (co nie dziwne przy ich konstrukcji). Większość z pakietu Easy dla mnie wyrzucone pieniądze.
Za to po dzisiejszych jazdach na 100 % mogę powiedzieć 6 tys dołożone do T-Jeta ( i nie tylko bo przecież też inne hamulce itp) to jest najlepiej wydana kasa w tym aucie. Tego już się zmienić nie da. Dość śmieszne uczucie jak takim kredensem zostawia się wszystkich na światłach a to początek możliwości tego silnika
Paroma zabiegami wnętrze też można nieźle upgradeować bo linie wnętrza są całkiem fajne no ale to trzeba lubić się tak bawić.
Rasumując po dzisiejszym rekonesansie wyłoniłem zwycięzców :-): w kategorii rzucający się w oczy styl wygrywa: 4C (stoi w żorach już kupione od pół roku ale właścicielka na razie nie ma gdzie go dać :-)), giulietta/mito poza konkursem bo już mi się zdążyło opatrzyć ale ta pierwsza w Veloce równie zacna. Giulia coś jakby mniej.(BTW zobaczcie na kształt świateł przednich jej i Tipo :-)
W kategorii styl dla młodego kierowcy lubiący bajery: Megane z migającymi ledami i kolorami (choć to była wersja RS).
W kategorii styl dla starszego kierowcy lubiący nowoczesne wnętrze: Astra K
Nienajgorzej wyglądało Baleno jak na to czego się spodziewałem.
Najwięksi przegrani:
Toyota Yaris za styl i materiały (skaj na drzwiach i konsoli to rozpacz, podłokietnik kierowcy jak w podmiejskim PKP), siedzenia odchudzone jak w zastępczym seicento jakie dziś dostałem na czas gazowania Grande Punto mojej pani.
Toyota Auris za to samo a były to dobrze wyposażone wersje z widocznymi szwami na tapicerce itp.
500X który był poważnym kandydatem ale E-torq 110 KM w przegrywa z kretesem z T-jetem i jednak styl retro nie dla mnie. Nie do przejścia klamki i okrągłe zagłówki (btw centralny nawiew taki sam jak tipo)
Renegade godny zainteresowania (kierownica taka jak w Tipo) no ale znów ten silnik.
Citroen C3-jakaś ogólna masakra.
Zwycięzcą w kategorii Value for a money zostało Tipo w T-jecie z LPG. Dopłaciłbym za tapicerkę jak w longue ale bez tego sterczącego tabletu oraz klamki w kolorze nadwozia (nie chromowane) ale się nie da. Dołożyłbym jeszcze tytuł "auto potencjalnie bezproblemowe w serwisowaniu" ale to czas pokaże. Niestety wygrało też konkurs na najbrzydszą kierownicę (swap na ściętą od dołu z 500X obowiązkowy)
I jeszcze parę słów o prowadzeniu:
Nadsterowne w łuku, inna charakterystyka/oprogramowanie wspomagania niż mito choć przecież bebechy te same (brak wyczuwalnego punktu centralnego), mniej zwinne ale miękkie bardziej komfortowe (oczywiście to inne klasy i przeznaczenie aut. Do 130 (tyle można było pojechać dzisiaj) nie mam żadnych zastrzeżeń do akustyki.
-
Cytat:
Napisał
marx30
śmieszne uczucie jak takim kredensem zostawia się wszystkich na światłach a to początek możliwości tego silnika
Może reszta się nie spieszyła, albo dokoksowana ta pokazówka była :-). Musze podjechać na hamowanie może mój jest uszkodzony :-)
-
Cytat:
Napisał
Loczek30
Może reszta się nie spieszyła, albo dokoksowana ta pokazówka była :-). Musze podjechać na hamowanie może mój jest uszkodzony :-)
Jechali jak to zwykle a ja sprawdzałem ile fabryka dała :-). Po "plebejskim" fiacie nikt tego nawet się nie spodziewa. Co innego te różne paserati po czipie to norma.