Paliwa wymieniam co 40 tyś
olej co 10 tyś ( ostatnio po 7,5 tys km ale dlatego, że to już 2 lata minęło :lol: )
Powietrza przy wymianie oleju ...
Kabinowy co roku
Rozrząd około 60-70 tys km
To jest widok strony w wersji do druku
Paliwa wymieniam co 40 tyś
olej co 10 tyś ( ostatnio po 7,5 tys km ale dlatego, że to już 2 lata minęło :lol: )
Powietrza przy wymianie oleju ...
Kabinowy co roku
Rozrząd około 60-70 tys km
Z rozrzadem nieori to wcale nie przesada.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Czesci na pierwszy montaz z reguly są wytrzymalsze. Tak mówią dobrzy mechanicy. Dla świętego spokoju rozrząd na pasku lepiej wymienic wczesniej i spac spokojnie. Zwlaszcza, ze silnik jtd jest kolizyjny.
Olej z filtrem i tak raz w roku trzeba wymienić ;-)
Auto Swiat:
"Nie ma olejów wytrzymujących 30 tys. km"
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...cc=ust&utm_v=2
Zachęcam do przeczytania. ciekawy jest jeden z komentarzy pod tym artykułem, dotyczący miernej jakości paliwa w Polsce. Daje do myślenia. Potwierdzają to wyniki kontroli próbek paliwa na stacjach. Na pewno nie warto tankować na małych stacyjkach, zwłaszcza w miasteczkach i na wsiach.
uważam ,że temat do zamknięcia
Panowie uważam, że nie ma się co licytować i wyzłośliwiać. Lepiej częściej niż rzadziej. Każdy z nas woli kupić samochód nawet przesadnie zadbany niż zapuszczony. A na marginesie częstotliwości czy 10,15 czy 30 tys. km. Wiemy co zapewnia długotrwałą i bezawaryjną eksploatację TD (filtry powietrza, paliwa i olej). Dużo zależy od nalotów jakie robimy. Może być tak że po 10 tys. jazdy na krótkich dystansach, częstego gaszenia i odpalania silnika olej (a dokładnie wyliczane przez komp. jego degradacja) będzie bardziej dojechany niż po 20,25 czy 30 tys. długich autostradowych tras. Ja oprócz interwału jaki przytoczyłem w innym moim wpisie także zwracam uwagę na ww. degradację oleju. Przy moich nalotach 20-25 tys/rok i wymianach pomiędzy 12-13 tys. (max 15) degradacja jest na poziomie 50-60% i uważam że to optymalny wskaźnik, w miarę miarodajny.
Prawda. Temat do zamknięcia.
W zeszłym tygodniu wymieniałem rozrząd przy przebiegu 176 tys. z racji wieku - minęło 5 lat od poprzedniej wymiany (małe przebiegi roczne głównie w weekendy). Oglądałem ten pasek, właściwie na każdym ząbku guma była spękana i ryzyko zerwania było całkiem spore. Ale co ciekawe oryginalna pompa wody wytrzymała ten przebieg.