W Twoim przypadku zapewne kwestia regulacji jednej linki, chwila roboty, nic się nie zepsuje.
To jest widok strony w wersji do druku
Testowałem wbijanie wstecznego. Rzeczywiście, gdy samochód stoi, po wciśnięciu sprzęgła trzeba tą chwilkę (2s) poczekać i wtedy nic nie zgrzyta. Gdy wbija się od razu to zgrzyta.
rzeczywiście szacun dla krówki z tymi dwoma sekundami odczekania na wbicie wstecznego.
kuźwa czytałem instrukcję ale myślałem że umiem wbijac wsteczny a tu taki ZONK - jak wiesniak to wieśniak
Nigdy bym nie pomyślał o odczekaniu dwóch sekund - działa jak igiełka :)
Krówka pomimo Twojego sarkazmu, niechęci do całego świata i założenia że każdy to idiota (wnioskuje to po Twoich odpowiedziach na forum)to i tak DZIĘKUJĘ :)
Dziś czytałem instr. obsługi tipo 1.4 i jest tam uwaga o min 2s przed wrzuceniem wstecznego. Natomiast jego wbicie jest opisane na odwrót: najpierw pierścień w górę i wbić jak jedynkę a nie jak szóstkę.
Nie wiem czy temat był poruszany, ale na postoju wciskając samo sprzęgło bez wbijania biegów w pewnym momencie - przynajmniej u mnie - słychać takie przytłumione kliknięcie i czuć lekką wibrację. Nie jestem pewien czy tak powinno być, w żadnym aucie sprzęgło takiego dźwięku nie wydawało, a też nie pamiętam czy od nowości tak jest. Byłby ktoś tak uprzejmy sprawdzić u siebie?
Tylko że to instrukcja fiata tipo a nie innego samochodu. Skoro fiat myli się w tak banalnej kwestii, to pytanie - gdzie jeszcze się pomylili ?
Tipo 1.6 M-Jet ma wsteczny przy 1-szym biegu.
https://d-mf.ppstatic.pl/art/da/fq/b..._0041.1200.jpg
Ostatnio zaobserwowałem że sprzęgło wydaje dosyć dziwne i co raz to głośniejsze "stuki", przy wciskaniu i puszczaniu jest dokładnie wyczuwalny moment kiedy tak się dzieje. Zamierzam podjechać w tym tygodniu z tym do ASO. Na liczniku ledwo 8700km. Trochę chyba za szybko żeby coś się zużyło :|
Byłem dzisiaj w ASO, mimo że sytuacja się trochę uspokoiła, nie wiem czy to od temperatury, czy od ilości przejechanych km na danej trasie, nie mam pojęcia. Pan się przejechał, powiedział że na razie nic złego się nie dzieje i mam obserwować czy się nasila i w razie czego raz jeszcze podjechać.
Jak sprawa z tym stukaniem wygląda u Ciebie,? jak to usłyszałem dzisiaj u siebie (4000 km) na luzie jak się wciśnie sprzęgło i szybko puści to słychać pukniecie, nie będę panikowal bo po za tym biegi wchodzą , wszystko ok, chyba się nie rozleci. ;-)
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
Na razie jest ok, czasem słychać stuknięcie ale nie nasila się. Nie zaobserwowałem też żadnej zależności kiedy się tak dzieje. Za miesiąc pewnie pierwszy przegląd więc wspomnę raz jeszcze o tym w ASO.
Hej.
U mnie 2 stawia opory.
W trakcie dynamiczniejszego ruszania zgrzyta bieg 2.
Bardzo irytujące. Myślicie że to jest wina regulacji?
Te stuknięcia przy puszczaniu sprzęgła to dźwięk jaki wydaje łapa docisku sprzęgła....z doświadczenia powiem że miałem to w stilo....chyba taka konstrukcja sprzęgła made by Fiat ( przyznam że nie podoba mi się też to).Żółta kartka dla Fiata:zolta::zolta:
U mnie jest to samo. Jeśli na występuje tylko odpalonym, to nie łapa, łapy "nie interesuje" czy silnik pracuje, czy nie. Wg. mnie to luzy między zębatkami, w momencie gwałtownego zasprzęglenia następuje szarpnięcie całym tym niezbyt udanym bajzlem i stąd ten odgłos.
Inna sprawa że olej jest rzadki jak woda nawet w temp. pokojowej, co nie jest bez wpływu na odgłosy.
Mnie natomiast niepokoi coraz głośniejsza praca na trzecim biegu i słyszalna na innych biegach. Temat podejmę po Bożym Ciele, zobaczymy co powie Pan Fachowiec.
Znam te skrzynie w wersji pięciobiegowej i powiem że mimo trochę kowalskiego wykonania (luzy międzyzębatkowe oraz osiowe, pod warunkiem wymiany oleju co 40-50 tys. km skrzynia powinna wytrzymać tyle co samochód bez grzebania w niej.
Ja w obecnym samochodzie chciałem wymienić olej w skrzyni manual to mi ASO powiedziało ze tylko w automat wymieniają. Dzwoniłem do innych dużych firm i to samo. Mój mechanik mi tez powiedział ze on nie wymienia i jego samochody niektóre maja 350k km i śmigają. Powiedział ze jeśli bardzo chce to przy wymianie sprzęgła mi wymieni. Ja mam teraz 185k km i biegi wchodzą jak w masło na oryginalnym sprzęgle jeszcze -90%miasto i korki.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja nie piszę o skrzyniach różnych samochodów, piszę konkretnie o skrzyni C514.510. Bywały problemy z łożyskami i mechanizmem rónicowym . W egzemplarzach gdzie olej był wymnieniany chociaż co 50 kkm problem nie wystąpił.
Producenta (gwaranta) samochód interesuje przez 2 lata i to, jak pokazuje praktyka, dość wybiórczo.
Jak ktoś nie wierzy że olej w skrzyni biegów nie jest wieczny, niech po okresie docierania go spuści, zostawi na kilka dni w przezroczystym naczyniu i sprawdzi co jest na dnie.
Gdy skrzynia biegów zaczyna sprawiać problemy to na wymianę oleju a nawet na naprawę jest za późno.
Zaznaczam, że jest to moje zdanie i nie zamierzam wdawać się w polemikę ani niczego udowadniać.
Nie rozumiem, jaki jest problem dla mechaników? Chwila roboty. Klient chce, więc dziwne. W moim GP w C514.5 wymieniałem już 3 razy (aktualnie 185tyś. km).