Macie jakieś wskazówki co do wymiany uszczelki? Chodzi mi o demontaż chłodniczki - na co zwracać uwagę?
To jest widok strony w wersji do druku
Macie jakieś wskazówki co do wymiany uszczelki? Chodzi mi o demontaż chłodniczki - na co zwracać uwagę?
Najnowsze informacje:
Okazuje się że są co najmniej 2 modele chłodniczki - starsza - opisywana przeze mnie powyżej o nr 55212027
Załącznik 29910Załącznik 29911
do której pasuje taka uszczelka:
Załącznik 29916
https://www.olx.pl/oferta/uszczelka-...5-IDmr47v.html
I druga montowana w nowszych T Jetach (prawdopodobnie od MY 2010) choć nie wiem czy wszystkich, o nr 55219087 (zamiennk 55219087)
Załącznik 29908Załącznik 29909
https://www.aliexpress.com/store/pro...813563490.html
Jak widać jest ona nieco inaczej skonstuowana i ma inną uszczelkę,
Załącznik 29912
której też oczywiście nie ma w ASO ale która jeśli wierzyć aliexpres jest dostępna u chińczyków za 32 dolary a więc koło 120 pln (tylko trzeba czekać z miesiąc aż przypłynie):
https://www.aliexpress.com/item/OEM-...d-408c742d32db
Warto więc przed ewentualnym zakupem sprawdzić wizualnie którą chłodniczkę mamy w aucie albo najlepiej spr po numerze VIN jaka siedzi w naszym aucie
Jak ktoś kupi tą chińską niech da znać czy nie przecieka;)
Moja trzyma do tej pory
I wreszcie konkret w jednym miejscu. Też będę musiał się tematem zainteresować, ale może dopiero na wiosnę. Czy do wymianu uszczelki trzeba spuszczać olej/płyn chłodzący?
U mnie robil mechanik... oleju pewnie nie ale plyn chlodniczy raczej tak jako ze zbiorniczek jest wyzej niz chlodniczka... chyba ze idzie ja jakos odciac zaworkami..jesli sa.:)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Poprawka: Powinno być:
o nr 55236756 (zamiennik 55219087)
Ponizej lista modeli aut z obiema chłodniczkami :
Załącznik 29922
Ta strona wprowadza nieco w błąd bo sugeruje w tytule (OEM Quality Oil Cooler Gaskets For Fiat 1.4T Alfa Romeo Giulietta 940 Mito 955 1.4 TB 55236756 940A2000 55212027), że uszczelka pasuje też do chłodniczki 55212027 co nie jest prawdą i niezorientowany posiadacz T JETa może wtopić kasę i po miesiącu nieprzyjemnie się zdziwić....
Widzę na tej stronie w historii transkacji, że ktoś z Polski niedawno kupił tą uszczelkę. Ktoś się przyznaje- może to ktoś od nas...? :)
https://e-katalog.intercars.com.pl/#...ica-oleju.html
Zamiennik nowszej wersji.
Chłodniczka z uszczelką bez podstawy filtra. Tak jak na foto.
Dobre i to:) Reszta wlasciwie sie nie psuje- chodzi glownie o uszczelke. Dobra alternatywa przy problemach z nowsza chłodniczką 55236756- w stosunku do aliexpress o wiele szybsza dostawa
Tam sobie myślę, że najlepiej by było zrobić ją samemu. Co mam na myśli?
Bierzemy podstawę filtra, w "rowek" na uszczelkę wpuszczamy odpowiedni uszczelniacz z kartusza i zostawiamy żeby wysechł, tak żeby w przekroju był okrągły lub nawet lekko eliptyczny w orientacji pionowej. Po wyschnięciu mamy gotową uszczelkę. Wiem, że niektórzy składali to na silikon, ale skręcali na mokro. Moim zdaniem nie ma to prawa trzymać ciśnienia. Ciecz znajdzie sobie drogę pod silikonem po ściance chłodniczki, takie uszczelnienie będzie za słabo dociśnięte.
Ps. Kto to projektował?!?! Złośliwiec jakiś...
No tak tylko ze jak rozumiem ten uszczelniacz po takim recznym nałożeniu i zaschnieciu bedzie miał nie wszędzie równą wysokość?... I wtedy nawet jesli bedzie elastyczny po wyschnięciu- to moze słabiej dociskac w niektórych miejscach a w niektórych mocniej..może się zaginać na obrzeżach... a jak z kolei bedzie sztywny po wyschnięciu to juz wogole beda nieszczelnosci..-"dziury" przy dekielku
Mnie zastanwia też inna rzecz tez... dekielek ma cztery dziurki.. a częśc podstawy od strony rówków 5- po co? Do czego jest nadmiarowa dziurka - bo wygląda na to ze ciecz z niej nigdzie nie przepływa do dekielka chłodzącego - więc dziurka jakby zbędna...
Wygląda na to, że jeden z otworów nie jest "obsługiwany" przez chłodniczkę. Po co? Nie wiem. Za Włochami nie nadążysz. W ogóle, ta chłodniczka to żart.
A co do uszczelki samoróbki. Kwestia precyzji. Póki mokre można majstrować i dopieszczać.
Jakie ubytki oleju może taka nieszczelność powodować , ile dolewaliście przed wymianą uszczelki ml/1000km ? Też mam tam wyciek (uszczelka już kupiona) i dolewam około 100-200ml na 1000km. Jak to u Was wyglądało ?
W moim przypadku ciezko powiedziec bo po kupnie od Niemca przez rok doprowadzalem auto do porzadku systematycznie ..a mialem oprocz chlodniczki w innych miejscach wycieki..m.in przy turbo ale nie z turbo i z uszczelki od pokrywy zaworow bodajrze.
Zarll mi z tego powodu jakies 400ml na 1000km.
.Teraz tez zre ale zdecydowanie mniej jakies 100ml na 1000km -nie obserwuje juz zadnych wyciekow
Czy nieszczelność tej uszczelki może spowodować ubytek płynu chłodniczego lub mieszanie się płynu chłodniczego z olejem ?
Zastanawiam się nad takim przypadkiem bo zauważyłem ubytek płynu chłodzącego. Oglądnąłem cały silnik i nigdzie nie widzę nieszczelnosci poza plamą pod chłodniczką oleju. Poziom oleju jest ok.
Pytanie do użytkowników którzy wymieniali tą uszczelke. Jak wygląda sytuacja z jej użytkowaniem ? Jak się ona sprawuje ? Po założeniu wszystko szczelne ?
Jesli pytasz o starą chłodniczkę 55212027 to u mnie po wymianie od maja bez zarzutu się spisuje -nic nie przecieka.
Ale moze niech się wypowiedzą też inni.. w kazdym razie nie dostałem od nikogo informacji że są z nią jakieś problemy.
Uszczelkę do nowszej chłodniczki nie wiem czy ktoś tutaj zakładał- na pewno kupił kolega Ozz (z intercarsu zakupił) ale nie wiem czy w koncu założył, bo materiał uszczelki z początku chyba niezbyt wzbudził jego zaufanie.... Spróbuj na kąciku nouvabravo zapytac tez (trzeba mieć konto żeby podejrzeć wątek):
https://nuovabravoklub.pl/viewtopic.php?t=1000
albo fiat punto:
http://fiatpunto.com.pl/topic55826.html
Przedmówca słusznie prawi. Dziś (sobota) wymieniliśmy. Wymiana 130zł u mojego speca xD! Zobaczymy ile to wytrzyma? Domówiłem 2 uszczelki na wymiar (nie pytajcie ile zapłaciłem-rozbój!) i założyliśmy jedną z dorabianych. Ale po wyjęciu oem uszczelki przyznam, że intercarsowy nissens w zestawie zawarł solidniejszą uszczelkę niż tą, którą w fabryce włożył fiat. Można śmiało brać nissensa i na pewno nie będzie gorzej. Nie pchajcie się w koszty z dorabianiem uszczelek. Po zniżkach wymiennik z uszczelką w IC kosztowal 140zł (bez zniżek też znośnie - 240zł). IC vs Aso = śmiech! Jak się rozszczelni kupię kolejną. Szukajcie w katalogu części do nowego tipo. Nissens nr: nis 90969.
Czy jest szansa na mieszanie glikolu z olejem? Teoretyczna. Po tyłku dostaje obieg oleju, ciśnienie wydmuchuje uszczelkę, tzn. przeciska olej między uszczelką a płaszczyzną wymiennika ciepła. Uszczelka na kanale wodnym wyglądała zdecydowanie lepiej.
Niestety w przypadku starszej chlodniczki 55212027 Nissens nie oferuje zamiennika (ten nie pasuje - zupelnie inny ksztalt)....i jedyna alternatywą jest na chwile obecną dorabiana uszczelka...koszt na szczescie nie az tak wysoki ;) bo nie przekroczy 100 pln razem z kosztami mojej wysylki..
A te chlodniczki to moim zdaniem GM produkuje... albo jakis poddostawca. Co nie zmienia faktu ze brak mozliwosci kupna osobno uszczelki w Fiacie jako czesci zamiennej jest po prostu zwylkym skandalem i wygląda na celowy skok na kase
klienta.