To nie pokazuje stanu załączenia. Po prostu w domyśle dla kilku silników to się pokazuje, jak chociażby opcja ustawienia flagi wymiany oleju.
To jest widok strony w wersji do druku
Jest normalną czcionką napisane "dezaktywacja ....itd" ,a po prawej na dole "uruchom " . Gdyby nie było możliwe uruchomienie to komunikat lub funkcja "uruchom" byłby raczej czcionką szarą . Nie ruszam ,bo nie wierzę ,że teraz jest zdławiony o 60% .
Ale można uruchomić tylko "dezaktywację"
Nie da się aktywować .
Pogrzebałem w MES. Aktywność można sprawdzić w zakładce "Parametry", opcja na końcu listy "Funkcja ograniczenia osiągów".
W opisie jest
Cytat:
Pokazuje stan funkcji ograniczania osiągów. Kiedy funkcja ta jest aktywna ogranicza moment obrotowy silnika do 40%. Równocześnie miga kontrolka awarii na panelu wskaźników aby zasygnalizować aktywność tej funkcji.
Ale Ty jeż nie możesz tego zrobić bo zostało to zrobione przed twoim odbiorem auta z salonu.
Gdyby tego nie zrobiono z jakiegoś powodu w salonie sprzedaży to mógłbyś to zrobić sobie teraz. Ale ,że masz to już dezaktywowane nie możesz tego zdezaktywować po raz drugi. A włączyć się tego już nie da bo po co .
Domyślam się ,że coś tam z tym zrobiono,bo nie ma komunikatu na blacie i nie chcę tego włączać . Napisałem,że jest taka komenda i jest w takim samym kolorze -czarnym,wyraźnym jak inne komendy działające . Jest też komenda uruchom i nie jest na szaro -nieaktywnie ,a konkretnie jak inne działające komendy .
No jak dla mnie to błąd ,ponieważ tak na logikę ,to jeśli było to uruchomione kiedyś tam i to ponownie zdeblokowano,a wedle info to czynność tylko raz możliwa ,to ta opcja powinna być wyświetlana z czcionką szarą - nieaktywną. No cóż , darmowej mocy jednak nie przybędzie 🙃.
Mam pytanie i prośbę do testerów i posiadaczy MES-a dla silnika 1.4 MA,
chodzi konkretnie o wykonania testu Zaworu wastegate. W opisie funkcji jest że powinno być słyszalne tykanie bądź tyknięcie zaworu... uruchomiłem ten test kilkukrotnie ale nie usłyszałem żadnego "tyknięcia", a jako że od pewnego czasu borykam się z problemem przeładowań turbiny być może to jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Dlatego jakby ktoś mógł sprawdzić u siebie czy w trakcie testu słychać jakieś tyknięcia byłbym wdzięczny ... może w końcu znalazłbym przyczynę usterki.
Test zaworu wastegate odbywa się w momencie uruchamiania silnika. Słychać dość głośne metaliczne stuknięcie - wewnątrz samochodu za bardzo tego nie słychać, ale na zewnątrz bardzo dobrze, przynajmniej w garażu. Odpal auto przy otwartych drzwiach/szybie kierowcy i wtedy sprawdź, czy będzie stuknięcie.
Zdaje się ,że u mnie gdy robiłem testy to jakby głośniejszy stycznik puknął wtedy . Po odpaleniu faktycznie jakby coś pukło :cool: pod maską ,pomyślałem wtedy ,że znów coś sobie żyje swoim życiem .
Z ciekawostek dotyczących zaworu wastegate dodam, że w jednej z wersji softu ECU jest błąd testu zaworu, co w pewnych warunkach skutkuje ciągłym stukaniem w komorze po odpaleniu. Mój z kwietnia 2016 w fabrycznym sofcie tego błędu nie miał. Dotyczy któregoś z wcześniejszych.
Byłby ktoś tak miły i podesłał swoją konfiguracje BODY z AlfaOBD.
Witam Szanownych kolegów.
Ostatnio walczyłem z podłączeniem fiata500x z urządzeniem diagnostycznym.
Po przeczytaniu tryliona postów udało mi się zakupic kabel USB ELM Interfejs ELM II 327 OBD2 USB DIAGNOSTYCZNY Fiat
od PMfactory w cenie 40 pln+ wyysłka
Do tego zassałem program ALFA OBD 2.0 .
Zainstalowałem program na laptopie z windows 8.1 64 i bez problemu połączyłem się z fiatem 500x z 2015 roku.
POlecam do zrobienia inspekcji olejowej oraz diagnostyki auta. Do niektórych modułów wymagane są przejściówki.
ALFA OBD czy MES 4.3 - na którym można zrobić więcej? ktoś się orientuje?
Czy za pomocą któregoś z nich można uruchomić jakieś dodatkowe funkcje w aucie?
Już jest MES 4.5 i na nim da się więcej pogrzebać w aucie - to tak jakby ktoś się zastanawiał nad kupnem.
W moim przypadku wiecej robi ALFAObd, MES z mojego auta nie wszystko obsługuje.
Jest jedno ale. Tydzień temu podłączyłem się AlfaOBD po aktualizacji, wersja Android. Program ma poważne błędy, np. zamiast łączyć się z czujnikami parkowania, to łączył się z innymi modułami powodując syf w CAN i konieczność kasowania błędów przy pomocy starszej wersji.
MES bezpieczniejszy, AlfaOBD - błędy i bzdury, które pokazuje w konfiguracji auta mnie osobiście skutecznie odpycha.
I wszystko jasne - dzięki krowka!!
olej zmieniony, MES 4.5 z kablami zakupiony - jutro zaczynam zabawę z ogarnianiem tego ustrojstwa