W gnieździe OBD2 nie ma napięcia po stacyjce ACC.
Jest tylko stałe napięcie 12V (pin 16) oraz masa (pin 4) oraz masa sygnałów (pin 5).
Ty możesz się podpiąć pod gniazdo zapalniczki - tam zasilanie jest po stacyjce właśnie ACC.
To jest widok strony w wersji do druku
W gnieździe OBD2 nie ma napięcia po stacyjce ACC.
Jest tylko stałe napięcie 12V (pin 16) oraz masa (pin 4) oraz masa sygnałów (pin 5).
Ty możesz się podpiąć pod gniazdo zapalniczki - tam zasilanie jest po stacyjce właśnie ACC.
Myślisz że to bedzie sensownie? Żeby te dwa lutowac do wtyczki i trzecie do zapalniczki? Bo ta wtyczka chyba nie ma w tym wypadku sensu... chociaz tylko jeden bym wtedy wpinał bezpośrednio w instalację. A jak zrezygnuje z wtyczki to i te dwa trzeba by bezpośrednio w gniazdo OBD wczepic...
Celnik najlepiej jakbyś podłączył się bezpośrednio do przewodów - dolutował się albo użył szybkozłączek.
Plus i masa - podłączasz się za pomocą szybkozłączek do przewodów z gniazda OBD - wtyczki OBD nie wkładaj - nie ma sensu.
ACC bierzesz z wtyczki i kabla z body computera - kabel niebiesko czarny - też używasz szybko złączki, na pewno w zestawie Vico Power Plus szybkozłączki są dodane.
ZA pomocą szybkozłączek "wczepiasz się- jak to napisałeś wcześniej " do przewodów - czas pracy to 5 minut :)
Poniżej przygotowałem ci instrukcję podłączenia co i jak podłączyć i do czego :
Załącznik 27910
[emoji2] Dzięki Wielkie JackTheNight , jesteś Wielki! A co myślisz żeby to w ASO zrobili jak u kolegi któregoś, co mu do książki serwisowej wpisali? Wiesz trochę się dygam bo pierwszy nowy samochód i jeszcze nie ma 2 miesięcy. Ale ojciec ma jakiegoś znajomego magika-elektryka co mu w Sportage podlączał różne rzeczy...
SMART BOX a podłączył serwis za 180 zeta i nadal jest gwarancja -:)
Ja mam wbite w książkę i jest gwarancja zachowana
Witaj
Jam mam hatchbacka. Gdzieś w necie znalazłem filmik, gdzie zalecano podpięcie mio smart boxa pod bezpieczniki. Sprawdziłem pod którym bezpiecznikiem jest napięcie przy wyjętym klucyku a przy którym gdy zapłon jest włączony. Podpiąłem, żółty kabel pod bezpiecznik od zapalniczki - lewy dolny - nibiesk(7A), czarny do masy, a czerwony do jednego z bezpieczników po prawej stronie - chyba F-36. Sprawdziłem próbnikiem, że jest w nim napięcie po wyjęciu kluczyka. I jak włożę kluczyk to nawigacja się uruchamia, ale jak wyjmę kluczyk to niestety się nie ładuje. Jestem totalnym laikiem w tych sprawch, i do końca nie czaję gdzie jest błąd. Ale nie miałem czasu się tym zajmować, tym bardziej, że na razie nie jest mi to tak niezbędne. Ciąć kabli i lutować się sam nie odważę ;-) Może doświadczony Kolega podpowie, co może być przyczyną, że bezpiecznik jest pod napięciem przy wyjętym kluczyku a smart box nie nie ładuje rejestratora? Z góry dziękuję.
A co zabezpiecza bezpiecznik f36?
Juz wiem, ale z opisu z instrukcji wynika ze zasilanie z f36 znika. Natomiast f38 zabezpiecza o ile dobre pamiętam ryglowanie drzwi kierowcy, czy musi być zasilanie caly czas s oczekiwaniu na sygnał otwarcia auta... Tak wnioskuje, spróbuję tam się podłączyć i sprawdzę czy bedzie zasilanie po wyjściu kluczyka i po dłuższym czasie...
Wiecie co ja pojechałem ze smartboxem do ASO - fakt zapłaciłem ale mam wpis, że zrobił mi to elektryk ASO Fiata i mam święty spokój. jeżdżę z tym juz 6 miesięcy i nie padł aku wiec się sprawdza
Ja nie mam smartboxa tylko DOD DP4 http://www.wideorejestratory24.pl/pl...du-DOD-DP4/399 i on ma inne prostsze podłączenie tylko + i -. Masę mam a wpięcie plusa polega na wpięciu złodziejki w bezpiecznik. Tylko trzeba znaleźć ten odpowiedni ze stałym zasilaniem. tu nie ma z czym do ASO jechać... Ale jak sam nie znajdę to pojadę. Za głęboko babrać się w gwarancyjnym nie będę...
No i znalazłem. F38 ma zasilanie cały czas, przynajmniej tak wygląda. Podłączyłem się złodziejką, do złodziejki DP4 i do tego kamerka i wystartowała - nagrywa. Podłączyłem się o 21:45 odpaliłem auto i tu ważna sprawa - podczas rozruch ani na chwilę na bezpieczniku 38 nie zanika zasilanie jak na zapalniczce, zgasiłem, zamknąłem i zostawiłem auto. Cały czas nagrywa. Wyjdę po ok 30 - 40 minutach i zobaczę czy dalej nagrywa. W tej sposób sprawdzę, czy zasilanie na tym bezpieczniku jest po pewnym czasie odcinane. 30 minut powinno wystarczyć, jak po tym czasie nie odłączy to bingo :) Napiszę za ok 20 minut czy się udało :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No i działa :) F38 to klucz do sukcesu :)
Załącznik 29624
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
DP4 odcina zasilanie gdy napięcie spadnie poniżej 11,5V czyli stanowi zabezpieczenie przed rozładowaniem aku.
No niestety, okazało się że przewód czerwony ze smartboxa jest w którymś miejscu przerwany. Dlatego kamerka po wyjęciu kluczyka się nie ładowała. Szlak mnie trfia, bo miałem już to wszystko pięknie poprzeciągane i poukrywane, a teraz muszę te kable wydzierać, żeby sprawdzić smartboxa lub oddać do naprawy gwarancjyjnej. Że też wcześniej nie sprawdziłem....:mad: Urządzenie mam dokładnie w tym samym miejscu co Kolega.
Koledzy stałe zasilanie jest pod nr 38, a w którym bezpieczniku będzie zasilanie po stacyjce? Po padnięciu G5WA Dual postanowiłem zainwestować w coś pewniejszego i kupiłem kamerkę Garmina DashCam 45. Chcę dokupić kabel parking mode, czyli coś takiego jak Mio Box, ale do tego muszę mieć do stałego zasilania (bezpiecznik 38) i do zasilania po stacyjce.
Napięcie po stacyjce jest np. pod : F51
A stałe zasilanie lepiej brać z F33 lub F34.
Załącznik 32245
A co jest pod 33 i 34
Zasilanie tylnych szyb elektrycznych, które na stałe dochodzi do przełączników w tylnych drzwiach.
F38 to zasilanie centralnego zamka, też w sumie można brać z tego stałe napięcie , ale z F33 i 34 napięcie nie przechodzi przez elektronikę Body :)
Dzięki za info, ale jak kto ma z tylu korbotronik to na szczęście zawsze jest 38 :-D
Dzięki wielkie. Na razie chyba poprzestanę na zasilaczu dołączonym do kamerki, czyli zrobię dodatkowe gniazdo w skrzynce bezpieczników zasilane po stacyjce. Do poprzedniej kamerki wystarczało mi zasilanie z ładowarki USB, ale Garmin nie daje się nabrać i każe korzystać z oryginalnego zasilacza (na USB się wprawdzie włącza i nagrywa, ale za każdym razem trzeba wybierać kraj itd.).
Nie jestem przekonany do tego trybu parkingowego. Na przykład pod blokiem parkuję zazwyczaj wzdłuż bloku przy samym wejściu do klatki, czyli każdy wchodzący / wychodzący aktywowałby mi kamerkę i co rano aku miałby pewnie to minimalne "chronione" adapterem napięcie. Zimą może nie wystarczyć.