To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam jeśli chodzi o czujnik temp. Zewnętrznej to sam czujnik macie napewno sprawny nad boczkiem drzwi macie plastikowa zaślepkę w kształcie trójkąta i podnią jest wtyczka która jest zasnidziała i niema styku oczywiście zaślepka jest od wewnątrz samochodu ja wyczyściłem i włożyłem na wazelinie i jest ok
-
Jakieś 3-4 miesiące temu miałem sytuację że zamiast temperatury widziałem myślnik. Nie zdążyłem nawet do ASO pojechać bo na drugi dzień było już ok i do tej pory sytuacja się nie powtórzyła, po przeglądzie na 30kkm nie było żadnych błędów w kompie.
-
A czy wasze czujniki też zawyżają temperature podczas postoju? Dziś np teraz na zewnątrz jest -7 a temperatura wskazywana przez czujnik +1. Samochód stoi prawym lusterkiem do słońca.
-
Cytat:
Napisał
zgodzio
A czy wasze czujniki też zawyżają temperature podczas postoju? Dziś np teraz na zewnątrz jest -7 a temperatura wskazywana przez czujnik +1. Samochód stoi prawym lusterkiem do słońca.
Każdy termometr wskazuje swoją własną temperaturę, która może być zbliżona do temperatury powietrza wokół, ale wcale nie musi. Latem, jak słońce poświeci na taki czujnik w czarnej, plastikowej obudowie, to pewnie i 60C może pokazać, przy temp powietrza 30C.... Praw fizyki pan nie zmienisz :cool:
-
No a mi dzisiaj termometr w tipo pokazał temperaturę 72 stopnie C :wink: Znaczy wiosna przyszła. Później temperatura spadła do 22 stopni by po jakimś czasie wzrosnąć do 41. Wczoraj myłem auto. Odpiąłem akumulator, sprawdziłem błędy... na razie nic nie pomogło. Jak będę miał więcej czasu to sprawdzę wtyczkę.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł ???...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Aaa... najważniejsze... Nie przejmowałbym się tą wyświetlaną temperaturą... ale klima działa prawidłowo :lol: - reaguje na tę temperaturę i stara się schłodzić wnętrze. Zanim się zorientowałem i wyłączyłem już miałem lodówkę w środku :lol:
-
Cytat:
Napisał
pietics
No a mi dzisiaj termometr w tipo pokazał temperaturę 72 stopnie C
a nie przestawilo ci się gdzies na farenheity ?
-
Niby przy zamoczeniu wtyczki pokazywały się zamiast temperatury dwie kreski - - ale całkiem możliwe ze czujnik padł bo u mnie przy takich problemach, pomimo mrozu to ogrzewanie lusterka sprawiało ze temp wskazywała dodatnie wartości
-
:lol: nie, sprawdziłem to jako pierwsze :lol: Po za tym różnią się literką F i C :lol:
-
nie, żebym reklamował, ale może komuś się przyda.
https://allegro.pl/oferta/czujnik-te...bea-7370241376
trzeba się będzie dowiedzieć czy będzie pasował... koszt 17 zł
i Polak produkuje... oryginał kosztuje 55-60 zł
-
Cytat:
Napisał
pietics
Nie przejmowałbym się tą wyświetlaną temperaturą... ale klima działa prawidłowo
Jeżeli zjedzie na ujemną, czy poniżej powiedzmy 15stc, to będziesz ręcznie nawiewami musiał sterować, bo wtedy automat dołem będzie wiał, albo przy chłodzie przy wskazaniu za wysokim środkowymi będzie w twarz ciepłem walił.
-
:lol: Myślę, że do jutra wyschnie... już kiedyś tak miałem po myciu , że mi dwa myślniki pokazywał... teraz mnie zaskoczył tą temperaturą :lol: "letnią". Ale przynajmniej sprawdziłem klimę przed nastaniem upałów...
-
U mnie problem występował coraz częściej, az potem zostały juz dwie kreski na dłużej. Tez rozwazałem ten czujnik lub oem ale udało mi się kupic całe lusterko w idealnym stanie w dobrej cenie i odpukać na razie działa ;)
-
Może być tożsamy jak w 500X (w ASO stwierdzili ,że całe lusterko trzeba wymienić ) ,ale w innym ASO za 160 zł zrobili . Pasuje zdaje się od Stilo ,ale zauważyłem ,że jakby ..dłużej mi wyświetla np przy +5 dalej info ,że jest ryzyko gołoledzi ,gdzie na starym czujniku + 4 i śnieżynka znikała . Może charakterystyka inna ,ale sprawność podobna (acha,wymiana u wymieniaczy w ASO ok 1300 zł )
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
,ale zauważyłem ,że jakby ..dłużej mi wyświetla np przy +5 dalej info ,że jest ryzyko gołoledzi ,gdzie na starym czujniku + 4 i śnieżynka znikała . Może charakterystyka inna ,ale sprawność podobna
To jest kwestia programowa, kwestia tolerancji. U mnie śnieżynka wyłącza się przy 5stC, czujnik fabryka.
-
Fakt, że po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu śnieżynka odpuszcza
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Może być tożsamy jak w 500X (w ASO stwierdzili ,że całe lusterko trzeba wymienić ) ,ale w innym ASO za 160 zł zrobili . Pasuje zdaje się od Stilo ,ale zauważyłem ,że jakby ..dłużej mi wyświetla np przy +5 dalej info ,że jest ryzyko gołoledzi ,gdzie na starym czujniku + 4 i śnieżynka znikała . Może charakterystyka inna ,ale sprawność podobna (acha,wymiana u wymieniaczy w ASO ok 1300 zł )
Mnie jak pijak wyłamał lusterko to w ASO obejrzeli i chcieli całe wymieniać za 650 zł. Ale coś mi nie pasowalo i stwierdziłem, że poszukam na allegro. Po obejrzeniu okazało się, że wyskoczylo że sprężyny i sam sobie założyłem.
-
U mnie wczoraj to samo - po myjce cisnieniowej brak wyswietlania temperatury zewnetrznej. Zobacze dzisiaj - powinno wyschnac - oby :cool:
-
Jak masz po myjce taki objaw to czujnik będzie do wymiany prędzej czy później bo już jest nieszczelny.
-
Juz działa. Wyschło przez noc :lol:
-
Raczej na wtyczce coś nie łączy. Miałem tak na początku użytkowania auta. Kilka razy tak się zdarzyło że czujnik nie działał, Jack TN doradził co z tym zrobić, i pomogło od tej pory zero zaników temp, nawet po myjce ciśnieniowej.
Wystarczy rozebrać wtyczkę w miejscu mocowania lusterka do drzwi (od środka należy zdjąć ten cczarny plastyk trójkątny) popsikać wtyczkę jakimś sprajem poprawiającym przewodność, styczność połączeń i problem zniknie....