na nogi jest mało miejsca ? może nie masz cromy tylko bravo ??
nie czepiam się w żadnym wypadku, ale mam ponad metr 80, miejsca mam sporo, super wygodnie, a za mną, osoba mojej budowy również usiądzie wygodnie i ma luz w nogach
To jest widok strony w wersji do druku
na nogi jest mało miejsca ? może nie masz cromy tylko bravo ??
nie czepiam się w żadnym wypadku, ale mam ponad metr 80, miejsca mam sporo, super wygodnie, a za mną, osoba mojej budowy również usiądzie wygodnie i ma luz w nogach
Mój fotel też był niewygodny .Na prawym podudziu czułem uwieranie .Po oględzinach fotela stwierdziłem że winny jest drut na łączeniu szwów tapicerki w zaznaczonych miejscach
Załącznik 28670
Drut montażowy połączony z tapicerką metalowym oczkiem
Załącznik 28671
Opaskę plastikową przełożyłem przez drut,zacisnąłem opaskę i drut opuścilem do dołu
Załącznik 28672
Gąbka od spodu jest pokryta plótnem ,ale dla pewności podłożyłem kawałek plastiku .
Załącznik 28673
Hej, odświeżę temat,
Czy ktoś z was wymieniał może gąbkę siedziska fotela kierowcy? Gdzie taką kupić/ jaka jest cena/jak trudno się to wymienia? Moja w porównaniu z resztą foteli straciła całą sprężystość i jest coraz bardziej niewygodna.
Szukałem w Eperze ale nie mogę znaleźć.
Słabo szukałeś :smile:
Załącznik 31130
Po naprawie którą opisałem ,jakiś czas miałem spokój ,ale problem powrócił .Siedzisko jest jak stara kanapa ,brak sprężystości ,a po prawej stronie druty montażowe tapicerki dają o sobie znać ,jazda nie jest komfortowa . Zamówiłem dzisiaj gąbkę w ASO koszt 440 Pln , tapicerka to + 900 pln .Tapicerkę przełożę sam dzięki opisowi kolegi stilo3d http://fiatklubpolska.pl/croma-446/d...relacja-25280/ Poza ASO raczej nie do kupienia ,jest sprowadzana z Włoch .Kiedyś kupiłem na Alle.. używkę ale była w opłakanym stanie.
Gąbka wymieniona na nową ,komfort użytkowania bezcenne .Jest trochę zabawy z demontażem ,a następnie z mocowaniem tapicerki do gąbki ,ale jest wykonalne.
Panowie czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć czy samo siedzisko fotela jest zamienne kierowca-pasażer i odwrotnie?
Ale sama gąbka czy całe siedzisko z stelażem?
Zobacz na moje zdjęcia z przekładki fotela pasażera...
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...relacja-50055/
Więc po pierwsze siedzisko z składanym fotelem ma inne wycięcia gąbki a co za tym idzie inne poszycie niż siedzisko bez składania. Tak więc tu już napotkasz na problem. Ja miałem ten problem w druga stronę i musiałem z tym sobie poradzić.
Ale jeżeli masz ten sam materiał/tkanina to dla ciebie mniejszy problem. Same siedziska ( dół fotela) powinny być zamienne bo nie ma tam nic po za matą wykrywająca pasażera, której ty nie potrzebujesz jako kierowca więc tego nie podepniesz i powinno być OK. W większości aut przyjmuje się że fotel kierowcy nie potrzebuje maty obecności kierowcy bo auto bez kierowcy nie powinno samo się poruszać :lol:
Nie zrozumieliśmy się. Fotel pasażera ze składanym oparciem który kupiłem przekładam zamiast obecnego fotela bez tej opcji.
Z fotela pasażera bez opcji składania chciałbym przełożyć samo siedzisko do fotela kierowcy bo jest w lepszym stanie.
Jeżeli chodzi o samo siedzisko też ono ma ściąganą matę poprzez rozpięcie suwaków?
Opcja podgrzewania i wsadzenia tam maty wydaje się nie być jakoś mocno problematyczna a przy jednej robocie chodzi mi po głowie.
A nie wiesz czy ta tapicerka siedziska jest zdejmowana I wystarczy tylko rozpiąć suwaki? Nie miałem czasu tego oglądać i tak jak kupiony fotel został talerzy i czeka.
Tak jest zdejmowana i jest też zdejmowana z gąbki ale jeżeli myślisz że to tylko kwestia suwaka :lol: to się nie miło zaskoczysz...
Robiłem to zmieniając gąbkę pleców kierowcy bo mi pękła jak i siedziska dla pasażera.
To nie jest prosta sprawa i trzeba się nieźle nakombinować z prętami, zaczepami wtopionymi w gąbkę. Popatrz na moją relację
No tak bo miłym zaskoczeniem byłoby gdyby było łatwo a jak się okazuje nie jest. Totalnie nie mam czasu ale jak będę miał to postaram się coś grzebnąć i przełożyć jedynie samo siedzisko najniższą linią oporu.
Wiesz mówiąc wprost to ja tak idę na łatwiznę czerpiąc z twojej wiedzy gdyż nie mam czasu od deski do deski przeczytać tematów. Zrozumiałem że problem jest z zaczepianiem zahaczaniem w piance o uchwyty haczyki a nie z samym pokrowcem pod tym kątem że jest jakoś przyklejony.
Tak, To wszystko jest w sprytny sposób ze sobą połączone. Siedzisko jak na nie spojrzysz to nie jest prosta deska a ma wklęsłości. To wszystko trzyma się na systemie pręcików, zapinek (często jednorazowych)
Najprościej jest wymienić całość przekładając z innego fotela lub cały fotel :lol: (bo to jest najprostsze) a nie sam materiał. Zabawy jest co niemiara tym bardziej jak się to robi pierwszy raz.
Czas pokaże kiedy znajdę na tą chwilę żeby się za to zabrać. Tak jak w całym kraju taki w Toruniu śniegu nawaliło sporo więc nie sprzyja to pracą przy aucie.
Tak jak piszesz tak mam zamiar zrobić czyli przełożyć jeden do jednego samo siedzisko.
A może będziesz w stanie mi odpowiedzieć czy fotele można zamienić miejscami leży na prawą stronę i montaż do podłogi będzie pasować?
Niewygodnym nieestetycznym byłoby sterowanie fotelem gdzie korba do podnoszenia i te boczne okrągłe nastawy byłyby od wewnętrznej strony podłokietnika.