też tego nie rozumiem, jeśli idzie się do pośrednika który, ogarnia za Ciebie wszystkie oferty i wybiera najlepszą to również wykonywane są kalkulację dla każdej oferty z osobna, dlaczego mieliby coś blokować?
To jest widok strony w wersji do druku
też tego nie rozumiem, jeśli idzie się do pośrednika który, ogarnia za Ciebie wszystkie oferty i wybiera najlepszą to również wykonywane są kalkulację dla każdej oferty z osobna, dlaczego mieliby coś blokować?
Blokują Ci wzięcie kredytu gdyż jest przypuszczenie że w innych bankach, w których miałeś sprawdzaną wiarygodność też wziąłeś kredyt czy pożyczkę. Czyli zachodzi podejrzenie, że jesteś oszustem, który bierze w wielu bankach pożyczki/kredyty. Czyli, że jesteś fraudem
To działa trochę inaczej. Gdy bank ocenia zdolność kredytową to odpytuje BIK. W BIKu takie zapytanie zostaje zapisane. Idziesz do drugiego banku i tam widzą, że już inny bank pytał BIK. W tym momencie dla tego drugiego banku jesteś mniej wiarygodny... skoro nie dostałeś kredytu w pierwszym banku to coś musiało być nie tak. Dlatego jak zapytasz 4 banki (tak dla fanu) to już na pewno żaden nie da Ci kredytu.
Podpowiedź: Pytajcie o ofertę ogólną bez podpisywania czegokolwiek. Bank aby zapytać BIK musi mieć Waszą zgodę. Wniosek składajcie w jednym max dwóch wybranych bankach.
Nie tylko BIK ale inne instytucje przedmowco i nie chodzi o wiarygodność a o podejrzenie wyłudzenia pożyczki czy kredytu. Mogę mieć milion dokumentów na uwiarygodnienie i zarabiac tysiące a bank itak nie da kasy. Dlaczego ja mam rację a nie a Kolega?
Ponieważ za miesiąc kiedy baza się uaktualni to bank który nam odmówi zobaczy że jesteśmy czyści i już kredyt nam da z takimi samymi dokumentami z którymi miesiąc wcześniej nam odmówił.
A jak wygląda u was temat nadpłacania kredytu ? Możecie to zrobić bez dodatkowych kosztów? I najważniejsze, czy taki zabieg zmniejsza kwotę odsetek, bo znajomy w oplu miał tak , że mimo nadpłaty musiał wszystkie odsetki zapłacić.
U mnie tak jest.
Mogę wpłacić dowolną kwotę i jeśli spłacę wcześniej niż przewiduje kredyt zostaną mi zwrócone odsetki
Może miał leasing? W przypadku leasingu chyba niemożliwości zmniejszenia odsetek, bo inaczej to działa. Ale trzeba by sprawdzić umowę, wiem, że mogę spłacić po 2 latach całość leasingu. Nie wiem tylko jak to się ma do odsetek:)
Pozdrawiam
To jest chyba kredyt konsumencki co oznacza, że można to spłacać kiedy się chce bez kosztów.
Ponieważ w tym wątku: http://fiatklubpolska.pl/showthread.php?t=36224 wywiązała się dyskusja na temat kosztów kosztów kredytowania, to chciałem dorzucić swoje trzy grosze ale we właściwym miejscu.
Ja skorzystałem z kredytu FCA Bank 5x20%. Calkowity koszt kredytu w moim przypadku to ~23%. Pierwotnie zamierzałem kupić używkę w kwocie do 25 Kzł ale ostatecznie zdecydowałem sie na Tipo - pierwsze w życiu nowe auto. :)
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Tak informacyjnie, jak wejdziecie sobie na stronkę fiata to wybraniu pozycji 'finansowanie' macie do dyspozycji FCA bank oraz FCA leasing. Wchodzicie na stronkę https://www.fiat.fcabank.pl/pl/ i powinny wam się pojawić opcje kredytów z możliwością sprawdzenia raty w zależności od wpłaty własnej. Czasem strona nie działa albo długo się ładuje. Ja sprawdzałem jakiś czas temu kwoty to wychodziło, że zawsze taniej jest brać kredyt w swoim banku - ale wiadomo, że można zapewne negocjować i może się centrala zgodzi na lepszą ofertę.
Czy ktoś z was korzystał z leasingu fiatowskiego ?
Tak czytam opinie o tej instytucji i aż włosy jeżą się na głowie jak można się wtopić. Ktośmoże się wypowiedzieć w temacie ? Opisać swoje doswiadczenia itd. A może polecić innego leasingodawce?
źródło:
https://www.fmleasing.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=327
Opinie - Fiat Bank Polska S.A. - Kontomierz.pl
https://www.google.pl/search?q=opini...hrome&ie=UTF-8 <<== 4 opinie google
GetinLeasing teraz to Idea Grtin Leasing, rok juz mamy Tipo w firmie z takim leasingiem i na razie złego slowa nie mozna powiedziec
Właśnie skończył się leasing dwóch aut w Getin. Sama obsługa bez problemu, natomiast przy rejestracji auta po wykupie w przypadku Getin Banku są jaja. Oni przekazują sobie między swoimi firmami auto, kupujesz w Getin Leasing a sprzedają ci potem jako Idea Leasing, ale w międzyczasie był własnością jeszcze innej firmy córki. Dają 100 stron wypisu z KRS i osoba w wydziale komunikacji musi szukać całej historii właściciela auta. Podobno tylko Getin robi takie cuda.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
no właśnie też jestem zainteresowany leasingiem i niestety nic dobrego nie wyczytałem o leasingu fiatowskim. Wcześniej miałem kredyt w RCI i złego słowa nie mogę powiedzieć, tanio, obsługa większości rzeczy nawet przez maila dało się załatwić. Tylko że tam mi nie dadzą w leasingu TIPKA ;(
czytałem na internecie dobre opinie o leasingu w alior banku, ktoś może potwierdzić -napisać coś więcej w temacie finansowania fiata
mnie zastanawiają właśnie oferty pko (dużo osób ma tam leasing) bgzbnparibas (paribas miał jedne z lepszych kredytów samochodowych pośród "zwykłych" banków), o aliorze nic nie słyszałem poza tym że mam u nich jedną usługę i za cholerę nie mogę się wypisać z listy spamingowej.
Cześć, podepnę się do tematu.
Czy orientujecie się może, czy fiat oferuje coś takiego jak rata balonowa?
Dość poważnie zastanawiam się nad zakupem 500L lub Tipo i przeglądam oferty. Niestety nic ciekawego tam nie ma (poza abonamentem, który ma bardzo mały jak dla mnie limit kilometrów).
Możecie coś sensownego polecić?
Finansowanie ma być dla osoby prywatnej.
Ale chodzi ci o leasing finansowy z wysokim wykupem czy kredyt bo to 2 różne produkty? Na pewno nie bierz w Fiacie bo są bardzo drodzy i doliczają różne ubezpieczenia. W tej chwili większośc firm i banków ma taką ofertę. Ja mam leasing w Mbanku z 50% wykupem po 3 latach lub zwrot auta do dealera. Można też wziąć na osobę prywatną. Wykup możesz sobie ustalać dowolnie jak chcesz. Wszystkie procedury załatwione błyskawicznie. Auto było już na 2 dzień zarejestrowane i do odbioru.
Chodzi mi o taką sytuację gdzie wpłacam 10-20% ceny auta. Spłacam przez 4 lata niskie raty a później wykupuję auto lub biorę nowe.
W takim układzie zarówno przy leasingu jak przy kredycie masz takie opcje. Różnica jest taka, że przy leasingu nie będziesz właścicielem auta w dowodzie, a w przypadku kredytu tak. Leasing załatwia się znacznie szybciej i nie obciąża twojej zdolności kredytowej. Musisz tylko wybrać najkorzystniejszą dla ciebie ofertę.