To jest widok strony w wersji do druku
-
1-2 litry w jedna czy druga ile to rzeczywiscie jest pieniedzy w ciagu paru lat uzytkowania? :) Ja bym zwracal raczej uwage na cene samochodu i jego bezawaryjnosc. Dyszka wiecej na kazde 100 kilometrow w aucie ktore sie podoba, jest dobrze wyposazone i ma tani serwis to nie sa chyba jakies kosmiczne pieniadze? Po przejrzeniu oferty innych producentow jedynym konkurentem moze byc Astra V, reszta aut gdy chcemy dostac normalny/sensowny silnik i podobne do Tipo wyposazenie robi sie potwornie droga.
-
Cytat:
Napisał
Karolek777
1-2 litry w jedna czy druga ile to rzeczywiscie jest pieniedzy w ciagu paru lat uzytkowania
Policzmy: robię 180tys km w 5 lat. (180000/100)*9.50pln=17100PLN. Jakby nie było 25-33% wartości Nowego Tipo.
-
Pewnie ze robi to róznice ale kto widząc w katalogu miasto 7,7 spalanie liczył ze auto bedzie mniej paliło. Podobnie trasa, jest spoko ale nie autostradowe prędkości, taki urok małych pojemności...
-
To taki rodzaj szyfru. Widzisz w katalogu 7,7l czytasz 8,7l :smile:
-
Ma się to skończyć, juz niektorzy producenci pododawali litry w katalogach. Ma byc podawane rzeczywiste spalanie a nie chwyt marketingowy ;)
-
Do spalania tipo należy dodać 2l do 3l, do ceny zakupu 2500 do 3500zł, a następnie cenę benzyny podzielić przez dwa. Wyjdzie koszt jazdy na LPG, a przy okazji świadomość, że się smogu nie produkuje.
-
Cytat:
Napisał
pelikan1
Policzmy: robię 180tys km w 5 lat. (180000/100)*9.50pln=17100PLN. Jakby nie było 25-33% wartości Nowego Tipo.
No ja tyle bym samochodem zrobil pewnie w 10 lat :) Poza tym wczesniej sprzedalbym auto takze to tez zalezy. Porownajmy moze to realne spalanie Tipo z realnym innych marek. Ja Bravo/Tipo spale mniej moim stylem jazdy niz jezdzac niby oszczedniejszymi 1.0-1.2 turbo w wiekszosci aut "oszczednej" konkurencji. Poza tym jesli komus tak bardzo zalezy na tych 1-2 litrach to ma swietna sytuacje, bo moze zamontowac fabryczna instalacje gazowa do 120KM silnika :). Mi sie by nie oplacalo gdy rocznie zrobie 10-15 tysiecy km.
-
I tu sie mylisz. Juz po roku albo półterej mialbys splacona instalacje, nawet czytajac artykuły o Tipo jakis dziennikarz podawał konkretne liczby kiedy w Tipo instalacja sie zwroci i jako ze spala prawie 8 L w katalogu to instalacja spłaca się bardzo szybko
-
Mi instalacja na bank zwróci się w rok.
-
LPG zwraca sie po ok 20-24 tys
-
Dochodzi kwestia spadku wartosci i problemu ze sprzedaza takiego auta po 4-5 latach, dluzszego uzytkowania bym nie przewidywal.
-
No to jest bolączka nowych aut a w szczególności fiata który znacznie traci na wartości:roll:
-
1 załącznik(i)
Wyliczyłem kalkulatorem opłacalność instalacji gazowej przy moich przebiegach :
Załącznik 27491
Ja jednak podziękuję za gaz :)
-
Tipo będzie tracił tyle na wartości ile zadecydują właściciele. Czyli jeśli tipo okaze się mało wartym złomem to po paru latach obecni właściciele będą go sprzedawać tanio, jeśli będzie to solidne auto nikt go nie będzie sprzedawać za grosze. Pamietajmy ze to my jako pierwsi właściciele będziemy po części dyktować ceny na rynku wtórnym
-
Wrzuciłem dane do kalkulatora. Przy mojej jeździe wychodzi oszczędności 20 tys. PLN przez 5lat i 6 miesięcy. Po tym okresie zamierzam kupić nowe auto.
-
1 załącznik(i)
A u mnie wygląda to całkiem nieźle :) Wszystko wskazuje na to że za rok będę już na plusie tym bardziej że w okresie letnim przebiegi mi znacznie wzrosną :D
Załącznik 27492
-
Ogolnie sie oplaca, trzeba tylko co najmniej 1000 km robic, jak wiecej to juz oplaca sie bardzo. Skąd wy bierzecie ta cene benzyny? ;) u mnie nigdzie w takiej cenie nie ma
-
A jest odczuwalne to ze auto jedzie na lpg ?
-
Ja osobiscie nie odczuwam, ani momentu przelaczenia ani samej jazdy. Jestem jeszcze przed przegladem przy 1500 km i ustawieniu regulowaniu instalacji
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
Ja osobiscie nie odczuwam, ani momentu przelaczenia ani samej jazdy. Jestem jeszcze przed przegladem przy 1500 km i ustawieniu regulowaniu instalacji
Masz sekwencje ?