Mi wymieniali lewe łożysko kolumny McPhersona. Może znowu jakaś wadliwa seria. Mi stukało na postoju jak ruszałem kierownicą.
To jest widok strony w wersji do druku
Mi wymieniali lewe łożysko kolumny McPhersona. Może znowu jakaś wadliwa seria. Mi stukało na postoju jak ruszałem kierownicą.
Ja miałem i łożysko jak i łączniki stabilizatora 2x(co 15 tyś idą łączniki). Ciężko te łączniki zdiagnozować. Trzeba na szarpaku za nie trzymać i bujać budą.
Mnie od kilku dni też puka i trzeszczy coś, aż żona usłyszała. Szczególnie jak jadę powoli na skreconych kołach to non stop słychać te odgłosy:/ przebieg 56k
Miałem takie same pykanie na zakrętach, kupiłem nawet już przegub, a okazały się to być łączniki stabilizatora.
Łączniki wymienia się parami? Puknięcia przy ruszaniu mam coraz głośniejsze.
Tak jest najlepiej, jak jedna strone usztywnisz to druga dostanie
Łącznik stabilizatora łączy tylko kolumnę MacPhersona z prętem stabilizatora. Jest to połączenie sztywne, nie powinno mieć żadnym luzów. Jeśli jest luz na przegubach łącznika, należy go wymienić. Nie ma konieczności wymiany łączników parami, chyba że stosuje się zamiennik o innej długości (po wymianie jednego samochód będzie wówczas przechylony). IMHO praktyka wymiany parami wynika z innej kwestii: oba łączniki zostały już zużyte w podobnym stopniu, więc jeśli pojawił się luz na jednym, z dużym prawdopodobieństwem w niedługim czasie pojawi się i na drugim (chyba że przebieg jest niewielki, wówczas szybkie zużycie jednego może świadczyć o wadzie fabrycznej). Łatwiej jest wymienić dwa łączniki za jednym podejściem, niż dwa razy zabierać się do tej samej roboty.
U mnie też czasami występuje taki dźwięk, ale raczej uważam że to są trzaski. występuje przy kręceniu kierownicą podczas parkowania i przy max wychyleniach kół (czyli przy pełnych skrętach). Tylko nie potrafię ich dokładnie doprecyzować kiedy to się dzieje. Osobiście stawiam na któryś kielich- łożysko, albo przeskok sprężyny w mocowaniach na mc-personie.....
moze być jeszcze silnik wspomagania, pojwiła sie tu kilka razy taka usterka, w tym u mnie