Próba przelewowa bardziej Ci powie jakie wtryski mają przecieki wewnętrzne.
Lejące wtryski to korekty mocno ujemne i dymówa za autem.
Jak były na stole sprawdzane to raczej nie ich wina
To jest widok strony w wersji do druku
Próba przelewowa bardziej Ci powie jakie wtryski mają przecieki wewnętrzne.
Lejące wtryski to korekty mocno ujemne i dymówa za autem.
Jak były na stole sprawdzane to raczej nie ich wina
Myślę że kiepskie paliwo albo nieszczelny kolektor. Ostatnio jak sprawdzałem było zdecydowanie lepiej po przejechaniu kilku zbiorników na porządnym paliwie i po zaspawaniu klap.
Ciężko jednoznacznie określić ponieważ sporo rzeczy zrobiłem w aucie od momentu w którym sprawdzałem wtryski i logowalem korekty.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ja się powoli szykuję na wizytę w serwisie diesla. Będę chciał sprawdzić wszystkie wtryski na maszynie. Mam rozjazd na 4 wtrysku pod obciążeniem. Pewnie leje, tylko nie wiadomo czy to faktycznie ten 4, czy sąsiedni.
Zajęło mi to z frezowaniem gniazd cały dzień. Ale tylko dlatego że podkładki wylazc nie chciały, wtryski musiałem zawieźć 50km do kumpla do serwisu i musiałem skombinowac frezy.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Jakby to był faktycznie lejący wtrysk to przy nieco mocniejszym wciśnięciu gazu miałbyś czarny dym za autem (szczególnie że nie masz DPF)
Co do spalania to też przez jakiś czas miałem podobną sytuację tylko w manualu, kwestia wymiany filtrów (Z filtrem paliwa oczywiście) i problem się skończył. Standardowo 7l-8l po mieście.
To czy dopala DPF z tego co wiem "domowymi sposobami" można sprawdzić po obrotach na luzie na rozgrzanym silniku. Jak idą koło 1000-1100 to znaczy że rozpoczął dopalanie.
Nierówną pracę na zimnym też znam ale to chyba nie problem.
Witam,
Dopiero dzisiaj się odzywam, bo dopiero teraz odebrałem auto.
W aucie zostały zregenerowane wtryskiwacze, ponieważ trzy z nich lały. Jeden nie wymagał regeneracji jedynie został wyczyszczony.
Przy okazji auto trafiło na hamownie i został zrobiony delikatny program 168KM/380nm, przy czym 360nm już od 2200 obr. zamiast ukazanych 240nm.
W trasie zauważyłem, że spalanie poszło w dół, dam znać po wyjeżdżeniu całego zbiornika jaka jest różnica.
@GrzesiekKrk
Też mi się wydawało, że to nie wtryski, bo auto nie kopciło i według Ecuscana wszystko było ok...
Dziękuje za pomoc!
Ile Cię kosztowała regeneracja?
Za komplet zapłaciłem 1200 brutto.
Jeśli zacznie mi palić tyle ile pokazuje komputer to myślę, że było warto :)
Robiłeś w serwisie Bosch Diesel Service czy gdzieś indziej? Też się przymierzam, ale koszty w Boschu lekko przerażają.
Kolego boch w mojej cromce wtryskiwacze były zawiezione przez Cinka do serwisu boscha w Woźnikach cena za naprawę 1 szt. 280zł brutto
Panowie pomoże ktoś w diagnozie mojej Cromy 1.9 150km automat jak u kolegi zaczęła palić 10l czy to trasa czy miasto niemam pomysłu błędów zero egr off dpf off jeśli to pomoże wtryski wymienione na nowe razem z turbo Rok temu moge zrobić na fesie logi tylko niech ktoś napisze co i jak będę wdzięczny za pomoc
Zestaw strtowych pytań :lol:
A na rozgrzanym silniku jakie masz spalanie przy 90 km/h? ( co wskazuje komputer )
Czy wskazanie komputera z całego zbiornika pokrywa się z rzeczywistym spalaniem?
Któreś z kół/hamulców nie grzeje się przypadkiem mocniej ?
Ciśnienie w oponach jakie masz?
Akumulator po postoju 24/48h jakie ma napięcie? Ile ma lat?
Skrzynia pracuje poprawnie / przerzuca biegi / redukuje ?
Zlogować wartości oczekiwane i zmierzone przepływomierza.
Ok wieczorem jak z roboty wróce zrobie przejazd i zloguje przepływkę a co do wcześniejszych pytań to komp pokazuje ok czyli tyle ile palił ostatnie spalanie średnie 6.5l i tak mi palił przy rozgrzanym silniku pokazuje chwilowe między 5.5-7 zależy jaka droga na prostej 5.5-6 z dystrybutora wychodzi równe 10l hamulce sprawdzone skrzynia pracuje poprawnie
zrobiłem logi przepływki dodatkowo miałem drugi przepływomierz i zrobiłem drugi log z nim ta sama trasa ta sama prędkość silnik rozgrzany około86 stopni
https://megawrzuta.pl/download/94f76...d8e86af49.html
https://megawrzuta.pl/download/efa79...388c09982.html
Witam.
Przepraszam, że odgrzewam kotleta ale czy u ciebie, skoro już masz naprawione wtryski - czy spalanie na komputerze w aucie też miałeś takie wysokie i mniej/więcej pokrywało się z tym co dystrybutor pokazał?
Moją Cromę to samo trapi. Spalanie w mieście przy automacie ok 13l a na trasie przy lajtowym trybie ok 8 litrów a przy 120-140 prawie 10l.
Spalanie średnie takie mi pokazuje na komputerze w aucie. Po wskaźniku widzę że też jest wir.
Nie kopci.
Klapy mam do roboty (kolektor tworzywowo-aluminiowy). Zaślepki kupiłem. W tygodniu biorę się za kolektor, rozrząd i oleje.
EGR sprawdziłem - jest czysty, ma zaślepkę z dziurkami i pracuje elegancko i nie zacina się.
Auto ma muła na 1-ce do ok 2600 - potem wbija w fotel
Na dwójce do ok 2400 - potem wbija w fotel
Na trójce do ok 2200
Na wyższych biegach idzie Ok i bierze jeszcze niżej.
W MES błąd jest jeden P2009 - z parametrem no signal
Trubo działa, overboost sprawny.
Gdzieś obiło mi się o uszy że klapy wirowe, które utkną w pozycji zamkniętej coś takiego mogę powodować.
Czy walnięte klapy mogę powodować takie spalanie?
Czy ten muł wynikać może z uwalonych klap?
Muł na pewno tak. Przerabialem uwalone klapy w kolektorze i wtedy moja croma zbierala sie kiepsko. Po wymianie kolektora auto odzylo.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Czy spalanie kolega tez miał takie duże?