To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
brylancik13
A na ewentualne dolewki to samemu trzeba tą Selenie dokupić czy dają coś z nowym autem jakiegoś literka? ;)
Może jeszcze byś chciał zatankować odebrać;)? Mi kazali jechać do najbliższej a jakby zabrakło zadzwonić to ktoś podejdzie popchnie...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
guldzio
To nie pomysł kupując auto poziom oleju był na max a teraz 1/3 stanu wiec musi ubywać chyba nie wyparował
Częściowo ubyło dlatego że olej rozlał się dokładnie po silniku a częściowo pewnie został zużyty przy "docieraniu". Nawet nie wiem ile kosztuje taka Selenia litrowa. Pewnie w ASO ok 80?
-
Cytat:
Napisał
leinad
Nawet nie wiem ile kosztuje taka Selenia litrowa. Pewnie w ASO ok 80?
Na Allegro _dużo_ taniej. Pozostaje ocena wiarygodności sprzedawcy. Chociaż, czy Selenia może być podrabiana??
-
Ceny Selenii były podawane na forum. 2 litry około 80zł w ASO.
-
W Klubie Tipo klubowicz Pympek sprzedaje częsci z ASO z rabatami
http://**************/viewforum.php?f=42
-
Przekroczyłem swoim Tipo 3000 km (od listopada 2016). Też ostatnio zauważyłem ubytek oleju. Na bagnecie poziom sięga około 1/4 wysokości zakratkowanego wskaźnika. Przy zakupie poziom sięgał prawie maxa. Nie wiem, czy to dobrze, że tyle zjadł oleju. Liczę, że ustabilizuje się to po 6000 km. Czytałem wypowiedź jednego z forumowiczów, że przejechał Tipo już ponad 6000 km i okazuje się, że silnik nie wziął kompletnie nic oleju - mi osobiście trudno w taką wypowiedź uwierzyć. Dziś kupuję Selenię w ASO - decyduję się kupić 1 litr i dolać - okaże się czy cały wleję.
-
-
Cytat:
Napisał
SAMSAM
daj znać ile zapłaciłeś!
Cena 1 litra oleju Selenia 5W40 do silników benzynowych (1.4) kosztuje 65 zł - taką cenę ustaliłem telefonicznie w ASO
-
Cóż, trochę zdzierają. Do moich aut Selenia K PE 5W40 oraz Selenia Digitek PE 0W30 kosztowały mnie tyle samo, za litr 55,00zł - spojrzałem w prowadzony przez siebie arkusz eksploatacyjny aut.
-
W Internecie dużo taniej. Myślicie, że jest ryzyko, że ktoś podrabia Selenię? Moim zdaniem niewielkie... To nie Castrol ani Mobil.
-
Nigdy nie wiadomo co komu zachce sie podrobić więc dobrze olej kupić od sprawdzonego sprzedawcy co nie musi się wiązać z ceną jak w ASO. Choć mam nadzieje że do nowego auta nie trzeba bedzie lać litra miesięcznie bo według mnie to jest dramat pomimo że niektorzy producenci takie wartości uwazają za naturalne na 1000km.
-
Ostatecznie wlałem ok. 800 ml oleju co daje ubytek na poziomie ok. 250 ml na 1000 km (na wytłumaczenie tej sytutacji mam, że eksploatowałem auto przez zimę 2 razy dziennie na krótkich odcinkach po 4 km). Mam nadzieję, że ubytek oleju będzie mniejszy w przyszłości - po dotarciu silnika. Co do ceny Seleni to uważam, że może i w ASO drożej ale nie należy tutaj ryzykować w imię 10 zł lub 15 zł. Mamy samochody po 50 tysięcy złotych więc nie oszczędzajmy zatem na częściach i płynach kupując w promocjach za śmieszne 10 zł taniej. Korzystajmy ze sprawdzonych źródeł.
-
Cytat:
Napisał
speedhub
Ostatecznie wlałem ok. 800 ml oleju co daje ubytek na poziomie ok. 250 ml na 1000 km
No to sporo weszło. Mnie weszło ok 250 ml na ok 6000 km. Kupowałem w ASO za 60 pln, a w sklepie był (na zamówienie "na jutro") za 55. Nie czekałem ;-)
-
4000km nie ubyło u mnie ani grama oleju
-
Przy 4 kkm też nie miałem ubytków :lol:
-
Miałem 1.4 90 KM (to chyba ten sam silnik ,tyle,że mniejszej mocy ) w Bravo II. Tez były ubytki ,póki jeździłem na 5W-30 . Przeszedłem na W-40 i nie robiłem już dolewek .
-
W instrukcji jest napisane, że do tych paru tys. kilometrów spalanie oleju może być wyższe, ma się to unormować. 250ml na 1000km mieści się więc w tej normie z instrukcji.
-
ja dziś dolałem pierwszy raz 300 ml. Przebieg 1650 km
-
Cytat:
Napisał
ZAFFERANO
ja dziś dolałem pierwszy raz 300 ml. Przebieg 1650 km
Można powiedzieć, że sporo. W 1.4 MA Turbo dolałem 250ml przy 11tyś. km i już wiem, że nie mam potrzeby dolewania do przeglądu, bo stan maks - zostało raptem 1300km.
Co do zapisów, że silnik może zeżreć na 1000km 1L oleju (taki zapis jest w instrukcji GP, niech mnie ktoś poprawi, bo mogę się mylić, dawno nie zaglądałem) - furtka dla producenta, gdy coś nie tak z silnikiem.
-
U mnie 3200 km , a oleju na miarce ubyło zaledwie 2 mm . Jak będzie w połowie doleję .
-
Ja dolałem tyle żeby było pół miarki na bagnecie :) Nie będę się wdawał w polemikę czy to dużo czy mało :) Jest w normie! Około 5 tyś km powinno przestać ubywać zgodnie z tym co się dowiadywałem w serwisie. Ja uważam ze trzy setki na pierwsze 1700 km w nowym silniku to jest nic czym by się trzeba było przejmować:)