To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wymiana dwumasy -
Cytat:
Napisał
lukaszr89
Ma ktoś jakies doswiadczenia z zamiennikami VALEO
Valeo nie jest zamiennikiem, to jest oryginał. Na oryginalnych sprzęgłach i kołach jest napis: FIAT by Valeo. Regenerowana dwumasa w ASO jest identyczna jak nowa, niczym się nie różni poza ceną. Z Sachs-em są jakieś problemy, dokładnie nie wiem czy montażowe czy w czasie eksploatacji.
-
Ja obecnie mam założony zestaw: fabryczna dwumasa valeo, reszta nowa tj. Sachs. Co ciekawe na tarczy sprzeglowej sachs widniały napisy valeo. Z montażem 0 problemów. Wcześniej kupilem caly zestaw firmy valeo (razem z dwumasą) i po 35 tys. Km sprawny był jedynie docisk i tarcza, dwumas się rozklekotał, wysprzeglik rozwalił się na 3 części. Towar kupowałem wtedy przez allegro, aczkolwiek dwumas był w oryginalnym pudle fiata a reszta w pudełkach valeo. Szczerze? Loteria. Słyszałem o wielu przypadkach rozpadających się części i to już nawet po 10 tys. Km. Masakra jakaś teraz z jakością. Na gwarancję nie ma co liczyć bo osobiście nie znam osoby której powiodła się reklamacja. Producent ma gotowe odpowiedzi, które wykorzystuje aby nie uznać reklamacji. "Błędny montaż", "nieprawidłowe użytkowanie" itp.
-
@martinez
Zgadzam się. Przeglądałem różne fora motoryzacyjne i zdania odnośnie ww. producentów są bardzo podzielone. Obecnie z częściami zamiennymi (niby markowymi) to loteria.
Wymiana w nieautoryzowanym serwisie to 100% pewności na nieuznanie ewentualnej reklamacji i odpowiedź "niewłaściwy montaż".
-
Znaczy ze nie ma co kupic?
Powinienem szukac uzywki oryginala?
Valeo zaczynajacy sie od 8xxxx to zamiennik
Oryginał ma 5xxxx i jest znacznie drozszy
Co z zestawami LUK?
Moze dwumas LUK, sprzeglo Valeo bo taniej, a wysprzeglik?
Przerabial ktos ostatnio temat?
-
Z sachsem są jakies problemy. Na forum forda i opla tez o tym piszą. Więc zostaje valeo lub luk.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
No cóż, LUK jest znacznie drozszy od VALEO z tego co widze.
Ciekawe jak roznica jakości
-
Mój mechanik tez sklania się ku luk, ale twierdzi ze valeo tez jest dobre... Loteria.
-
Rozumiem, ze zadnej reguly nie ma i LUK brac tylko jesli dopłata jest nieduza.
A czy jest roznica miedzy towarem np z intercarsu a sprzedawanym na allegro... widze ze te zestawy valeo dobrze sie sprzedaja (alfa 159/croma)
-
Ja osobiscie nie bralbym z allegro. Moj mechanior mówił, ze elementy sprzegla w cromach potrafia roznic sie detalami, a on wie co mowi-'specjalista od fiatow.
Gdy cos w zestawie z allegro nie bedzie pasowalo to zostaniesz z ręką w nocniku i z rozdlubanym autem. Lepiej kupic cos na miejscu (inter cars lub inny duży motoryzacyjny). Te dwie stowki wiecej, ale zaoszczedzisz czasu i nerwow...
Jesli mechanior ma rabaty w inter carsie, to zestaw sprzedadza mu kilka stowek taniej.
-
no też tak myślałem, zestawy jednak są te same...
a co powiecie o zestawach używanych ori, wybrać sobie cos w dobrym stanie?
ewentualnie tylko dwumasa używka a reszta nowa?
-
Jest sens? Chyba leiej zainwestowac w nowe czesci. Robocizna ta sama...
-
To nie o to chodzi, tylko jak słyszę, że te nowe to kaszana to zastanawiam się nad używanym w dobrym stanie (samemu sobie ocenić, pomacać), dwumasa bo sprzeglo to nie ma sensu raczej.
Robocizna 300 zł więc ryzyko akceptowalne, powiedział bym, że mniejsze niż część regenerowana, która może być zwyczajnie spartolona.
-
Ściąganie sanek, demontaż i montaż koła i sprzęgła, geometria. To wszystko za 300?
-
Słyszałem że 700 to dobra cena tylko nie wiem czy z geometrią.
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
-
tak, geometri nie jestem pewny moze dodatkowe 50 zł :)
-
Ja po znajomości płaciłem 400 zł za wymianę + 70 geometria. Podjąłem wtedy decyzję o pozostawieniu tej wadliwej dwumasy bo nie wierzyłem mechanikowi że mogła się rozpaść po 35 tys. km. Stanęło na tym, że mój bardzo dobry znajomy + ja + piwo po robocie = założenie dwumasy fabrycznej którą całe szczęście zostawiłem kiedyś. Miała to być wymiana profilaktyczna (ta wcześniejsza) aby tam nie zaglądać, a wyszło że robota 2 razy.
-
Robota na Podkarpaciu to min. 450-500zl netto.
Mechanior na spokojnie na dwumase i sprzeglo musi miec 3 dniowki robocze.
@lukaszr89
Nie wiem, czy jestes w stanie ocenic jakosc uzywanej dwumasy-'czy poprawnie dziala czy jest do kitu. W tym elemencie ladny wyglad na oko to nie wszystko.
-
Nie na oko...
Luzy lewo prawo, kolibanie poprzeczne
czy nie przypalona itp...
Dodatkowo przebieg auta jesli sie da + oczywiscie musi byc orginal czyli valeo 5xxxx.
-
Twoja kasa i wozek, Twój wybór.
Na forum punto lub stilona faktycznie był wątek o wymianie dwumasy na nową. Nowa po chwili padła, i kolega zakupil uzywke w dobrym stanie. Jest zadowolony.
-
Chce nowa tylko ze ori kosztuje kolo 2.5k za sam dwumas, gdzie zamiennik valeo 1100...
Cos gdzies ktos musial chyba zaoszczędzić.
Pytam właśnie o takie doswiadczenia, ze ktos wymienil na nowke np z Valeo a moze drozsza z LUK i nie pojezdzil.
W ASO proponuja regenerowane na ori częściach po 1500 i zwrot starego, co by nie mówić to drogo.