Co ciekawe normy ACEA C3 nie spełnia również olej Helix Ultra 5W30. Mnie generalnie chodziło o ogólną opinię nt oleju Shell, niekoniecznie pod kątem Cromy ;)
To jest widok strony w wersji do druku
Co ciekawe normy ACEA C3 nie spełnia również olej Helix Ultra 5W30. Mnie generalnie chodziło o ogólną opinię nt oleju Shell, niekoniecznie pod kątem Cromy ;)
Słyszałem że teraz polecają Castrol-a.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
To czysta teoria nie majaca zadnego znaczenia w realu;)
Lalem 5w30 a teraz mam 5w40 dpf dopala sie pomiedzy 850 a 1600km .
Shell leje do fabi silnik pd z 2009 r i smiga bez problemu wczesniej lalem shela do arosy 150 tkm najezdzilem i nie bylo problemu. Olej jak olej. Byle oryginalny reszta wg.mnie nie ma zadnego znaczenia . Ja teraz do cromy leje valvolina bo mam pewne zrodlo.
krótko
w30 - ekologiczny, mniejsze spalanie ,dla wszystkich super eko cacy ,
w40 - lepszy film olejowy.
w30 jest bardziej ekologiczny bo ma mieć mniejsze opory i mniejsze spalanie, i w rezultacie ..... w40 u mnie gości
Wlewałem, lecz do Hyundai'a 1.5CRDi (silnik licencja VM Motori) dokładnie wersję Diesel B4. Po pierwsze: wysoka liczba zasadowa, a więc dobrze czyści i to widać. Dwa, nie wiem dokładnie jak wytworzony, ale po konsystencji i płynięciu stwierdzam, że syntetyk. Nie ma koloru i zapachu ropopochodnych. Dla porównania: Orlen jest bardziej brązowy i nie spływa tak szybko z metalu, jaki widzę pod korkiem oleju (mocowanie łożyska wałka). Zimą kontrolka gaśnie natychmiast. Podsumowując, tani i dobry, choć pewnie są lepsze.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Ma być ACEA C, w domyśle C3, inaczej wykończysz dpf. Oleje ACEA B4 mają dodatki, które spalając się, osiadają na STAŁE w dpf.
A podobno Orlen robi bazy dla wielu producentów :) Tak chyba pisał gość na zmienolej.pl. Ciekawe czy to prawda
Platinum Classsic Synthetic. Wlałem to pierwszy raz, bo miało być tanio. Stary H. jeździ na b. krótkich dystansach, a roczne przebiegi niewielkie (w odróżnieniu od Fiata, który śmiga głównie za miasto :lol:).
Pewnie i prawda. Z tym, że jak zaczniesz czytać karty charakterystyki produktu, punkt 3, to tam są wyszczególnione mieszaniny. I teraz bądź mądry, co tak naprawdę jest to za olej :-)
Witam !
Croma z Dpf ,olej zmieniam co około 13000 km Mobil 5w 30 reset w MES i bez problemu.Na marginesie ,"najczystsza" wymiana oleju ze wszystkich aut jakie do tej pory robiłem tak w przypadku swoich aut jak i rodzinnych i znajomych.Mam kanał i warunki więc trochę oleju już przelałem.Pozdrawiam
A dokładnie który Mobil?
Wracając do wymiany oleju...
Przy filtrze oleju jest króciec do spuszczenia oleju, na który przed poluzowaniem filtra trzeba nałożyć wężyk.
Ktoś się orientuje jakiej średnicy wężyk jest potrzebny?
Podłóż kubek po jogurcie lub szmatkę i się nie wygłupiaj z wężykami.
Z tego co kojarzę to wężyk ok. 0,8-1 cm średnicy wewnętrznej. I zdecydowanie go użyj jeśli nie chcesz mieć wszystkiego w oleju :)
Miałem Castrol 5W30 .Podczas jazdy np po autostradzie pojawiał się komunikat sprawdż poziom oleju .Olej na bagnecie był w połowie zakresu pomiarowego,dopiero po dolaniu pod górną "kreskę " komunikat już się nie pojawiał .Teraz mam VALVOLINE SYNPOWER ENV C2 5W30 5L i przejechane 8000 po wymianie ,poziom w połowie zakresu i brak komunikatu .Przypadek czy Castrol tak ma ?
Oleje valvoline to są bardzo dobre oleje
Lałem taki w poprzednim (wyjątkowo wrażliwym na olej) aucie przez 5 lat i wiem co mówię